Drepturile victimelor, pe țări

Austria

Conținut furnizat de
Austria

Sunteți considerat victima unei infracțiuni dacă ați suferit prejudicii sau dacă este posibil ca interesele dumneavoastră legale, astfel cum sunt protejate de dreptul penal, să fi fost afectate în alte privințe, de exemplu dacă ați fost rănit sau vi s-au furat ori deteriorat bunuri, iar acest act constituie o infracțiune în temeiul dreptului austriac. În calitate de victimă a unei infracțiuni, legea garantează faptul că beneficiați de anumite drepturi individuale înaintea, în timpul și după încheierea procedurilor judiciare.

În Austria, procedura penală debutează de îndată ce poliția judiciară (Kriminalpolizei) sau parchetul (Staatsanwaltschaft) încep cercetările ca răspuns la o suspiciune inițială. După finalizarea acestor cercetări, procurorul poate decide să încheie procedura, să dispună măsuri alternative la procedurile penale convenționale sau să formuleze acuzații în fața unei instanțe. Anumite infracțiuni ( Privatanklagedelikte) sunt urmărite penal numai la cererea victimei, care, în acest caz, trebuie să formuleze ea însăși acuzațiile. În astfel de cazuri nu se efectuează o cercetare.

În cursul procesului, instanța va organiza o audiere și va examina probele. În funcție de gravitatea infracțiunii, cauzele vor fi audiate de

  • un judecător unic sau
  • un complet de judecată (Schöffensenat) alcătuit, în funcție de infracțiunea în cauză, din unul sau doi judecători de profesie și doi judecători consultanți, care va decide cu privire la vinovăția inculpatului și la nivelul sancțiunii impuse sau
  • o curte cu jurați (Geschworenengericht), formată din trei judecători de profesie și opt judecători consultanți (jurați). Jurații decid cu privire la vinovăția inculpatului, în timp ce decizia cu privire la nivelul sancțiunii este adoptată în comun de către jurați și cei trei judecători de profesie.

În calitate de victimă, puteți juca un rol foarte important în această procedură penală și puteți, de asemenea, să beneficiați de diverse drepturi. Puteți să participați în calitate de victimă, fără un statut juridic specific, sau să vă constituiți în parte civilă, acuzator subsidiar sau acuzator privat și să beneficiați de drepturi și posibilități suplimentare.

Faceți clic pe linkurile de mai jos pentru a găsi informațiile pe care le căutați:

1 - Drepturile pe care le am dacă am fost victima unei infracțiuni

2 - Denunțarea unei infracțiuni și drepturile mele pe parcursul cercetării sau al procesului

3 - Drepturile pe care le am după proces

4 - Despăgubiri

5 - Drepturile pe care le am în materie de sprijin și asistență

Ultima actualizare: 03/02/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.