European Certificate of Succession


Nacionalne informacije i internetski obrazac u vezi s Uredbom br. 650/2012, kojom se građanima olakšava rješavanje pravnih aspekata međunarodnog nasljeđivanja


Uredbom 650/2012 od 4. srpnja 2012., koja se primjenjuje od 17. kolovoza 2015., građanima se olakšava rješavanje pravnih aspekata međunarodnog nasljeđivanja osiguravanjem da se prema prekograničnom nasljeđivanju postupa dosljedno, na temelju jednog zakonodavstva i da to obavlja jedno tijelo.

Uredba se primjenjuje u svim državama članicama osim Danske i Irske.

Uredbom se također uvodi Europska potvrda o nasljeđivanju. To je isprava koju tijelo nadležno za predmet nasljeđivanja izdaje nasljednicima, legatarima, izvršiteljima oporuke i upraviteljima ostavine koji je mogu upotrijebiti za dokazivanje pravnog položaja i ostvarivanje prava u drugim državama članicama. Europska potvrda o nasljeđivanju priznavat će se u svim državama članicama bez potrebe za bilo kakvim posebnim postupkom.

Za dodatne informacije posjetite našu stranicu o nasljeđivanju ili pogledajte naš vodič za građane o prekograničnom nasljeđivanju.

Preporučuje se da se obrazac Europske potvrde o nasljeđivanju ispuni na internetu, ali je moguće i preuzeti verziju obrasca u Wordu Word (185 KB) hr. Međutim, napominjemo da sadržaj obrasca u potpunosti odgovara prilozima Uredbi i da se njegov tekst ne bi smio mijenjati. Mijenjanje teksta moglo bi utjecati na valjanost obrasca.

Podnošenje obrazaca nadležnom tijelu

Ispunjene obrasce treba poslati relevantnom nadležnom tijelu na način koji zahtijeva to tijelo. Više informacija o podacima za kontakt nadležnih tijela, relevantnom nacionalnom zakonodavstvu itd. dostupno je u odjeljku Europski pravosudni atlas. Na toj stranici nalaze se posebni nacionalni informativni članci, od kojih neki sadržavaju informacije o nadležnim tijelima kojima se šalju ispunjeni obrasci.

You can complete these forms online by clicking one of the links below. If you have already started a form and saved a draft, you can upload it using the "Load draft" button.

As of 1 January 2021, the United Kingdom is no longer an EU Member State. However, in the field of civil justice, pending procedures and proceedings initiated before the end of the transition period will continue under EU law. Until the end of 2024, the United Kingdom can continue to be selected in online (dynamic) forms for the purpose of these proceedings and procedures. An exception to this rule are the Public documents forms, in which the UK should not be selected.

Please note that if you exceed 30 minutes of inactivity, all of your input will be lost unless you save a draft!

  • Form V - European certificate of succession
    • in English

If you already have a form saved, please use the "Load draft" button.

If you already have a form saved, please use the "Load draft" button.


Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.

Posljednji put ažurirano : 25/04/2022