European Certificate of Succession


A 650/2012/EU rendelet megkönnyíti az uniós polgároknak a nemzetközi öröklési ügyek jogi vonatkozásainak intézését. Oldalunkon: kapcsolódó tagállami információk és online formanyomtatvány


A 2015. augusztus 17-től alkalmazandó 2012. július 4-i 650/2012/EU rendelet megkönnyíti a polgárok számára a nemzetközi öröklés jogi vonatkozásainak kezelését annak biztosítása révén, hogy egyetlen jog alapján egyetlen hatóság koherens módon kezeli a határokon átnyúló öröklést.

A rendelet Dánia és Írország kivételével valamennyi tagállam viszonylatában alkalmazandó.

A rendelet bevezeti továbbá az európai öröklési bizonyítványt. Az európai öröklési bizonyítványt az öröklési ügyben eljáró hatóság állítja ki, és az örökösök, hagyományosok, végrendeleti végrehajtók és hagyatéki gondnokok használhatják jogállásuk bizonyítása, valamint jogaik vagy hatáskörük más tagállamokban történő gyakorlása céljából. Az európai öröklési bizonyítványt kibocsátása után bármilyen további eljárás nélkül minden tagállamban elismerik.

További információkért látogasson el az öröklésre vonatkozó weboldalunkra, vagy tekintse meg a határokon átnyúló öröklésre vonatkozó, polgároknak szóló útmutatót.

Bár az európai öröklési bizonyítvány formanyomtatványának online kitöltése kifejezetten ajánlott, lehetőség van a Word formátum Word (170 KB) hu letöltésére. Ugyanakkor fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a formanyomtatvány tartalma teljes mértékben megfelel a rendelet mellékleteinek, és szövege nem módosítható. A megadott szöveg megváltoztatása hatással lehet a formanyomtatvány érvényességére.

You can complete these forms online by clicking one of the links below. If you have already started a form and saved a draft, you can upload it using the "Load draft" button.
As of 1 January 2021, the United Kingdom is no longer an EU Member State. However, in the field of civil justice, pending procedures and proceedings initiated before the end of the transition period will continue under EU law. Until the end of 2022, the United Kingdom can continue to be selected in online (dynamic) forms for the purpose of these proceedings and procedures. An exception to this rule are the Public documents forms, in which the UK should not be selected.

  • Form V - European certificate of succession
    • in English

If you already have a form saved, please use the "Load draft" button.

If you already have a form saved, please use the "Load draft" button.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés : 22/06/2021