Please note that the original language version of this page Dutch has been amended recently. The language version you are now viewing is currently being prepared by our translators.
Please note that the following languages: French have already been translated.
Swipe to change

Drepturile victimelor, pe țări

Belgium

Content provided by:
Belgium

Sunteți considerat victimă a unei infracțiuni dacă ați suferit un prejudiciu, de exemplu o vătămare corporală sau dacă bunurile v-au fost deteriorate sau furate etc., ca urmare a unei fapte care constituie infracțiune în conformitate cu dreptul belgian. În calitate de victimă a unei infracțiuni, beneficiați prin lege de anumite drepturi individuale anterior, în timpul sau ulterior procedurilor judiciare.

Procedura penală în Belgia constă în faza de cercetare și faza de judecată. În cele mai multe cazuri, cercetarea penală este condusă fie direct, de către procuror, fie, în anumite cazuri mai complexe, de către judecătorul de instrucție. Pe parcursul cercetării, se strâng probe pentru a stabili dacă a fost săvârșită o infracțiune și cine este autorul acesteia.

După cercetare, cazul este fie închis, fie trimis în instanță spre judecată. Pe parcursul procesului, instanța analizează probele strânse pentru a stabili dacă inculpatul este sau nu vinovat. În cazul în care inculpatul este găsit vinovat, acesta este condamnat și primește o pedeapsă. În caz contrar, instanța declară inculpatul nevinovat și îl achită.

Ca victimă, beneficiați de anumite drepturi în toate aceste etape procedurale. Dacă doriți să vă implicați în mod mai activ în procedură, puteți cere să fiți înregistrat ca parte vătămată sau puteți fi parte civilă într-o acțiune civilă pe care o introduceți în cadrul procesului penal. În unele cazuri, puteți demara dumneavoastră procedura penală, prin chemarea autorului infracțiunii în instanță în mod direct sau prin depunerea unei plângeri la judecătorul de instrucție, în paralel cu introducerea unei acțiuni civile. Ca parte civilă, puteți solicita despăgubiri de la inculpat și, dacă sunt îndeplinite anumite condiții (de exemplu, ați fost victima unei infracțiuni violente săvârșite cu intenție, însă prejudiciul care v-a fost cauzat nu poate fi reparat în mod corespunzător de către inculpat sau prin sistemele de asigurare), puteți obține despăgubiri din partea statului.

Următoarele fișe informative prezintă diferitele etape pe care le va parcurge cazul dumneavoastră și descriu drepturile de care beneficiați pe parcursul cercetării infracțiunii, în timpul procesului sau după primul proces. De asemenea, puteți citi mai multe informații privind asistența și sprijinul de care puteți beneficia.

Ultima actualizare: 18/12/2015

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.