Uhrien oikeudet jäsenmaittain

Rumänien

Innehåll inlagt av
Rumänien

Uhri katsotaan rikoksen uhriksi, jos uhrille on aiheutunut minkä tahansalaista vahinkoa, mukaan lukien fyysinen, henkinen tai emotionaalinen haitta tai taloudellinen vahinko, sellaisen tapahtuman seurauksena, jota pidetään voimassa olevan kansallisen lainsäädännön mukaan rikoksena. Rikoksen uhreiksi katsotaan myös rikoksen seurauksena kuolleen henkilön perheenjäsenet, jotka ovat kärsineet vahinkoa kuoleman johdosta.

Rikoksen uhrina laissa annetaan tiettyjä oikeuksia ennen rikosoikeudellista menettelyä, sen aikana ja sen päätyttyä.

Rikosoikeudellisen menettelyn vaiheet Romaniassa ovat seuraavat: syytetoimet, esijaosto, oikeudenkäynti ja lainvoimaisiksi tulleiden rikostuomioiden täytäntöönpano. Tutkinnan aikana tutkintaviranomaiset tekevät tapausta koskevia tutkimuksia syyttäjän alaisuudessa ja pyrkivät löytämään rikoksentekijään liittyviä todisteita. Kun kaikki tiedot ja todisteet on kerätty, poliisi lähettää aineiston syyttäjälle. Saatuaan asiakirja-aineiston syyttäjä tutkii asian ja päättää, siirtyykö asia oikeudenkäyntivaiheeseen vai olisiko asian käsittely lopetettava.

Tuomioistuimessa tuomareiden kokoonpano tarkastelee tosiseikkoja ja kuulee asianosaisia syyllisyyden selvittämiseksi. Kun syyllisyys on todettu, rikoksentekijälle annetaan tuomio. Jos tuomioistuin katsoo, että vastaaja ei ole syyllinen, hänet vapautetaan.

 

Lisätietoa seuraavien linkkien kautta:

1 – Oikeuteni rikoksen uhrina

2 – Rikoksesta ilmoittaminen ja oikeuteni tutkinnan tai oikeudenkäynnin aikana

3 – Oikeuteni oikeudenkäynnin jälkeen

4 – Korvaus

5 – Oikeuteni tukeen ja apuun

Päivitetty viimeksi: 25/07/2023

Tämän on konekäännös sivun sisällöstä. Sivun ylläpitäjä ei ole vastuussa eikä vahingonkorvausvelvollinen konekäännöksen laadusta.