Taxele judiciare aferente somației europene de plată

Polen

Indholdet er leveret af
Polen

Partea introductivă

Taxele pentru procedurile civile sunt reglementate de Legea privind cheltuielile de judecată în materie civilă din 28 iulie 2005 (Journal (Monitorul Oficial 2014, 1025). De regulă, se plătește o taxă pentru orice cerere depusă, inclusiv pentru cererile depuse în cadrul procedurilor reglementate de Regulamentul (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2006 de instituire a unei proceduri europene de somație de plată ( ENZ). Legislația poloneză prevede posibilitatea de a depune o cerere de scutire de la aceste costuri în legea menționată anterior (titlul IV – Scutirea de cheltuielile de judecată).

Ce taxe sunt aplicabile?

În cazul SEP, se aplică o taxă fixă bazată pe valoarea creanței și un comision relativ pentru valoarea creanței care depășește 20 000 PLN.

Cât trebuie să plătesc?

Pentru o cerere de somație europeană de plată, taxa se stabilește pe baza valorii creanței și, în funcție de suma solicitată, este:

  1. până la 500 PLN – în valoare de 30 PLN;
  2. între 500 PLN și 1 500 PLN – în valoare de 100 PLN;
  3. între 1 500 PLN și 4 000 PLN – în valoare de 200 PLN;
  4. între 4 000 PLN și 7 500 PLN – în valoare de 400 PLN;
  5. între 7 500 PLN și 10 000 PLN – în valoare de 500 PLN;
  6. între 10 000 PLN și 15 000 PLN – în valoare de 750 PLN;
  7. între 15 000 PLN și 20 000 PLN – în valoare de 1 000 PLN.

În cauzele care implică drepturi de proprietate, valoarea obiectului litigiului sau valoarea obiectului căii de atac depășește 20 000 PLN, se percepe pe document o taxă relativă de 5 % din această valoare, dar nu mai mare de 200 000 PLN.

În cazul unei cereri de anulare a SEP, se colectează jumătate din taxă.

Ce se întâmplă dacă nu plătesc la timp?

În temeiul articolul 126alineatul(2) punctul (1) din Codul de procedură civilă din 17 noiembrie 1964 (Monitorul Oficial) (Monitorul Oficial nr. 43, punctul 269, astfel cum a fost modificat) – k. p. c. – instanța nu va lua nicio măsură ca urmare a scrisorii pentru care nu a fost achitată taxa datorată. Cu alte cuvinte, taxa trebuie plătită atunci când un act de procedură (cererea de chemare în judecată) este depus la instanța competentă sau trebuie depusă o cerere de scutire de la plata cheltuielilor de judecată.

Consecințele procedurale ale neplății unui act sunt reglementate, printre altele, de articolele 130 și 130 din Codul de procedurăcivilă.

În temeiul articolul 130 din Codul de procedură civilă, în cazul în care un act de procedură (inclusiv o cerere introductivă) nu poate fi prelucrat ca urmare a neplății onorariului, președintele solicită părții să efectueze plata respectivă în termen de o săptămână, în caz contrar actul de procedură fiind returnat. În cazul în care actul de procedură a fost depus de o persoană care locuiește în străinătate și care nu are un reprezentant desemnat în Polonia, președintele va specifica un termen pentru plata onorariului, care nu poate fi mai scurt de o lună. În cazul în care taxa nu este plătită în termenul specificat, actul de procedură este returnat părții. În cazul în care taxa este plătită în termenul stabilit, actul de procedură produce efecte juridice de la data depunerii sale.

Potrivit articolul 130alineatul(2) din Codul de procedură civilă, un act depus de un avocat, de un consilier juridic sau de un agent de brevetare care nu a fost plătit în mod corespunzător se restituie fără o cerere de plată a unei taxe în cazul în care este supus unui onorariu cu o valoare fixă sau relativă calculată în funcție de valoarea obiectului litigiului indicată de parte. Cu toate acestea, în cazul în care taxa pentru actul de procedură este plătită în termen de o săptămână de la notificarea sau comunicarea deciziei de returnare, actul produce efecte juridice de la data depunerii sale.

Cum pot plăti taxe judiciare?

Metoda de plată a taxelor judiciare în materie civilă este reglementată de Regulamentul din 21 martie 2016 privind metoda de plată a taxelor judiciare în materie civilă (Monitorul Oficial nr. 2023.923, vol.), care pune în aplicare Legea privind cheltuielile de judecată menționată anterior.

Taxele judiciare în materie civilă pot fi plătite sub altă formă decât numerarul în contul curent al instanței competente (informațiile privind contul pot fi obținute direct de la instanță sau de pe site-ul web al instanței sau de pe site-ul web al Ministerului Justiției), direct la oficiul de plăți al instanței sau sub formă de timbre pentru taxele judiciare puse la dispoziție de oficiul de plăți al instanței.

Ce trebuie să fac după efectuarea plății?

După achitarea taxelor și soluționarea eventualelor nereguli, instanța va emite o somație europeană de plată.

Ultima actualizare: 10/07/2023

Această pagină este o versiune realizată cu ajutorul instrumentului de traducere automată. Proprietarul acestei pagini nu își asumă nicio răspundere cu privire la calitatea traducerii.