Taxele judiciare aferente procedurii europene privind cererile cu valoare redusă

Croacia

Contenido facilitado por
Croacia

Introducere

Taxele judiciare sunt stabilite în Republica Croația prin Legea privind taxele judiciare (NN nr. 118/18 și 51/23) și prin Decretul privind tarifarea taxelor judiciare (NN nr. 37/23), stabilit de Guvernul Republicii Croația.

Înconformitate cu articolul 5 Legea privind taxele judiciare, taxele prevăzute de tarif sunt plătite în numerar, în numerar, în timbrele de emisie ale Croației sau prin mijloace electronice.

Înconformitate cu articolul 7 Legea privind taxele judiciare pentru cererile depuse în format electronic în conformitate cu reglementările speciale prin intermediul sistemului informatic utilizat în cadrul activității instanței trebuie să fie plătită, la momentul depunerii, a unei taxe egale cu jumătate din valoarea prevăzută a taxei stabilite prin tarif.

Hotărârile notificate sau comunicate de instanță în format electronic în temeiul unei legislații speciale prin intermediul sistemului informatic utilizat de instanță în operațiunile sale sunt supuse unei taxe egale cu jumătate din valoarea taxei specificată în tarif, în cazul în care plata se efectuează în termen de 3 de zile de la data notificării sau comunicării pe cale electronică a hotărârii.

În cazul în care taxa judiciară nu este achitată în termenele stabilite mai sus, taxa judiciară se plătește în sumele stabilite în tarif.

Ce taxe se aplică?

Taxele judiciare se plătesc în toate procedurile judiciare civile și comerciale și se plătesc în temeiul articolului 11. Legea privind taxele judiciare a achitat:

  1. Republica Croația și organisme guvernamentale
  2. persoane și organisme care exercită autoritatea publică în procedurile care decurg din exercitarea acestor competențe
  3. lucrătorii în litigii și alte proceduri privind asigurarea respectării drepturilor lor în materie de muncă
  4. funcționari publici și angajați în litigii administrative privind exercitarea drepturilor lor în relațiile de serviciu public
  5. persoanele cu handicap, pe baza documentelor corespunzătoare care le dovedesc statutul
  6. soții/soțiile, copiii și părinții veteranilor de război uciși, dispăruți și încarcerați în timpul războiului din Homeland, pe baza documentelor corespunzătoare care dovedesc statutul lor
  7. soții/soțiile, copiii și părinții uciși, dispăruți și încarcerați în timpul războiului din Homeland, pe baza documentelor corespunzătoare care dovedesc statutul lor
  8. refugiați, persoane strămutate și persoane returnate, pe baza unor documente adecvate care să le ateste statutul
  9. beneficiari de ajutor social care primesc indemnizație de subzistență
  10. organizații umanitare, organizații care se ocupă de protecția familiilor persoanelor ucise, dispărute și deținute în cadrul activităților umanitare și organizații de persoane cu handicap
  11. copiii în calitate de părți în cadrul unei proceduri de acordare a unei obligații de întreținere sau în cadrul unei proceduri privind cereri întemeiate pe acest drept
  12. părțile care inițiază procedura de stabilire a maternității sau paternității și procedurile privind cheltuielile ocazionate de sarcină și de nașterea unui copil în afara căsătoriei
  13. părțile care solicită restabilirea capacității juridice
  14. minori care solicită autorizația de a încheia o căsătorie
  15. părțile la procedură pentru a preda un copil și pentru a exercita o relație personală cu un copil
  16. părțile care inițiază proceduri privind drepturile care decurg din pensia obligatorie și din asigurarea medicală generală, drepturile șomerilor în conformitate cu reglementările privind ocuparea forței de muncă și drepturile la protecție socială
  17. părțile care inițiază proceduri pentru protecția drepturilor omului și a libertăților garantate prin Constituție împotriva actelor individuale definitive
  18. părțile implicate în litigii în materie de compensare a poluării mediului
  19. sindicatele și asociațiile sindicale de nivel superior în procedurile civile de aprobare judiciară a înlocuirii și în conflictele colective de muncă și reprezentanții sindicali în cadrul procedurilor civile în exercitarea competențelor comitetului de întreprindere
  20. consumatorii în calitate de debitori și reclamanți insolvabili în cadrul unei proceduri inițiate pe baza unei hotărâri judecătorești definitive pentru protecția intereselor colective
  21. alte persoane și organisme, în conformitate cu o lege specială.

Un stat străin este scutit de la plata taxelor, dacă acest lucru este prevăzut de un tratat internațional sau sub rezerva reciprocității.

În cazul în care există îndoieli cu privire la existența unor condiții de reciprocitate, instanța va solicita clarificări din partea Ministerului Justiției.

Derogarea menționată la punctul 10 se aplică organizațiilor umanitare desemnate prin decizia ministrului responsabil cu afacerile sociale.

Scutirea de la plata taxelor judiciare nu se aplică organismelor unităților autonome locale și regionale, cu excepția cazului în care acestora le-a fost delegată exercitarea competențelor publice în conformitate cu un act special.

În cadrul procedurii europene cu privire la cererile cu valoare redusă, se plătesc următoarele taxe:

  • pentru acțiune – plătită de reclamant
  • pentru memoriul în apărare – de plătit de pârât
  • pentru hotărâre – plătită de reclamant
  • în recurs – Salariul recurentului
  • pentru a răspunde reclamației – plătită de intimată (nu este obligată să răspundă la reclamație)

Ce sumă trebuie să plătesc?

I. În cazul unei cereri, al unei cereri reconvenționale, al unei hotărâri și al unei contestații la o somație de plată, se plătește o taxă judiciară proporțională cu valoarea litigiului (calculată numai pentru valoarea cererii principale, fără dobânzi și costuri), după cum urmează:

deasupra

până la EUR

euro

0,00

398,17

13,27

398,18

796,34

26,54

796,35

1.194,51

39,82

1.194,52

1.592,67

53,09

1.592,68

1.990,84

66,36

Peste 1.990,84 EUR, se plătește o taxă de 66,36 EUR și încă 1 % pentru diferența de peste 1.990,84 EUR, dar nu mai mult de 663,61 EUR.

 

II. Pentru memoriul în apărare și pentru răspuns, se plătește jumătate din onorariul menționat la punctul I.

III. Pentru o cale de atac împotriva hotărârii, se plătește cuantumul taxei menționate la punctul I plus 100 %.

IV. O taxă judiciară nu se plătește în cazul în care se ajunge la o tranzacție judiciară în cursul procedurii judiciare.

Ce se întâmplă dacă nu plătesc taxele judiciare la timp?

În cazul în care partea nu achită taxa în termenul prevăzut sau nu informează instanța fără întârziere, instanța va aplica, în termen de încă 15 de zile, un certificat de forță executorie la hotărârea privind taxa sau la actul de contestație și îl va înainta Agenției Financiare în vederea executării silite a fondurilor părții, în conformitate cu dispozițiile legii care reglementează executarea fondurilor.

Înconformitate cu articolul 28 Instanța informează mai întâi partea care participă la acțiunea în instanță pentru care se datorează taxa, iar taxa nu a fost plătită imediat, să plătească taxa în termen de 3 de zile. În cazul în care partea nu ia măsuri în urma avertismentului sau nu a fost prezentă în acțiunea în instanță pentru care se plătește taxa, iar taxa nu a fost achitată, instanța emite o notificare privind taxa prin care invită partea să plătească taxa în termen de opt zile de la notificarea sau comunicarea hotărârii. Pentru notificarea taxei se plătește o taxă suplimentară de 13,27 EUR.

Cum pot plăti taxele judiciare?

Taxele judiciare se plătesc prin plată fără numerar, în numerar, prin timbre fiscale emise de Republica Croația sau pe cale electronică.

Taxa în numerar poate fi plătită, de asemenea, de către contabilitatea instanței, care este obligată să o plătească la buget din taxele judiciare în termen de cinci zile de la data colectării.

Taxele de timbru pot fi plătite în cazul în care valoarea taxelor este mai mică de 13,27 EUR.

Informațiile privind metoda de plată a taxei judiciare sunt afișate pe site-ul web al completului de comunicare electronică, pe site-urile instanțelor și pe birourile instanțelor.

Taxele judiciare pot fi plătite prin orice bancă sau oficiu poștal la bugetul de stat al Republicii Croația.

Pentru a plăti taxe judiciare din străinătate, trebuie incluse următoarele informații:

RAPIDĂ: NBHRHR2X

IBAN: HR1210010051863000160

Cont giro (CC): 1001005-1863000160

Modelul: HR64

Solicită: 5045-20735-OIB (adică alt număr de identificare a plătitorului)

Beneficiar: Ministerul Finanțelor din Republica Croația, în numele Tribunalului Comercial din Zagreb

Descrierea plății ar trebui să includă taxa pentru cauza ___ (numărul dosarului și o descriere a plății, de exemplu, taxa judiciară pentru o propunere de emitere a somației europene de plată)

Ce fac după ce am efectuat plata?

Primirea taxei se anexează la cererea pentru care a fost plătită taxa, cu indicarea părților la procedură, iar atunci când se prezintă un certificat de plată a taxei pentru hotărârea judecătorească, solicitantul indică decizia pentru care se plătește taxa.

Părțile trebuie să depună documentele la instanță în mod regulat prin poștă (livrare recomandată sau obișnuită de colete) sau în format electronic, în conformitate cu reglementările speciale, prin intermediul sistemului de informații utilizat în cadrul procedurilor judiciare.

Ultima actualizare: 27/03/2024

Această pagină este o versiune realizată cu ajutorul instrumentului de traducere automată. Proprietarul acestei pagini nu își asumă nicio răspundere cu privire la calitatea traducerii.