Δικαστικά τέλη σχετικά με τη διαδικασία μικροδιαφορών

Kroatië

Inhoud aangereikt door
Kroatië

Εισαγωγή

Τα δικαστικά τέλη καθορίζονται στη Δημοκρατία της Κροατίας από τον νόμο περί δικαστικών τελών (NN αριθ. 118/18 και 51/23) και από το διάταγμα περί κομίστρων των δικαστικών τελών (NN αριθ. 37/23), που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κροατίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 Ο νόμος περί δικαστικών τελών, τα τέλη που προβλέπονται από το τιμολόγιο καταβάλλονται σε μετρητά, σε μετρητά, σε σφραγίδες εκπομπής της Κροατίας ή με ηλεκτρονικά μέσα.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 Ο νόμος περί δικαστικών τελών για τις αιτήσεις που υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή σύμφωνα με ειδικούς κανονισμούς μέσω του πληροφοριακού συστήματος που χρησιμοποιείται στις υποθέσεις του δικαστηρίου πρέπει να καταβάλλεται τέλος κατά τον χρόνο υποβολής τους ίσο με το ήμισυ του προβλεπόμενου ποσού του τέλους που καθορίζεται από το τιμολόγιο.

Οι αποφάσεις που επιδίδονται από το δικαστήριο σε ηλεκτρονική μορφή δυνάμει ειδικής νομοθεσίας μέσω του πληροφοριακού συστήματος που χρησιμοποιείται από το δικαστήριο για τη λειτουργία του υπόκεινται σε τέλος ίσο με το ήμισυ του ποσού του τέλους που καθορίζεται στο τιμολόγιο, εφόσον η πληρωμή πραγματοποιείται εντός 3 ημερών από την ημέρα της ηλεκτρονικής επίδοσης της απόφασης.

Εάν το δικαστικό τέλος δεν καταβληθεί εντός των ανωτέρω προθεσμιών, το δικαστικό τέλος καταβάλλεται στα ποσά που καθορίζονται στον πίνακα.

Ποια τέλη ισχύουν;

Τα δικαστικά τέλη καταβάλλονται σε όλες τις αστικές και εμπορικές δικαστικές διαδικασίες και καταβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 11. Ο νόμος περί δικαστικών τελών αθώωσε:

  1. Δημοκρατία της Κροατίας και κυβερνητικοί φορείς
  2. πρόσωπα και φορείς που ασκούν δημόσια εξουσία σε διαδικασίες που απορρέουν από την άσκηση των εν λόγω εξουσιών
  3. εργαζόμενοι σε διαφορές και άλλες διαδικασίες που αφορούν την επιβολή των εργασιακών δικαιωμάτων τους
  4. δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι σε διοικητικές διαφορές που αφορούν την άσκηση των δικαιωμάτων τους στις σχέσεις δημόσιας διοίκησης
  5. άτομα με αναπηρία, βάσει κατάλληλων εγγράφων που αποδεικνύουν την κατάστασή τους
  6. σύζυγοι, τέκνα και γονείς βετεράνων πολέμου που έχασαν τη ζωή τους, αγνοήθηκαν και φυλακίστηκαν στον Πόλεμο, βάσει κατάλληλων εγγράφων που αποδεικνύουν την κατάστασή τους
  7. σύζυγοι, τέκνα και γονείς που σκοτώθηκαν, αγνοήθηκαν και φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια του Πολέμου, βάσει κατάλληλων εγγράφων που αποδεικνύουν την κατάστασή τους
  8. πρόσφυγες, εκτοπισθέντες και επαναπατριζόμενοι, βάσει κατάλληλων εγγράφων που αποδεικνύουν το καθεστώς τους
  9. δικαιούχοι κοινωνικής πρόνοιας που λαμβάνουν επίδομα διαβίωσης
  10. ανθρωπιστικές οργανώσεις, οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία των οικογενειών των θανατωθέντων, αγνοουμένων και κρατουμένων κατά την εκτέλεση ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων και οργανώσεις ατόμων με αναπηρία
  11. τα τέκνα ως διάδικοι σε διαδικασίες διατροφής ή σε διαδικασίες που αφορούν αξιώσεις που βασίζονται σε αυτό το δικαίωμα
  12. διάδικοι που κινούν διαδικασία για τον καθορισμό της μητρότητας ή της πατρότητας και διαδικασία για τα έξοδα εγκυμοσύνης και γέννησης τέκνου εκτός γάμου
  13. διάδικοι που ζητούν την αποκατάσταση της δικαιοπρακτικής ικανότητας
  14. ανήλικοι που επιθυμούν να συνάψουν γάμο
  15. διάδικοι στη διαδικασία με σκοπό την παράδοση παιδιού και την άσκηση προσωπικής σχέσης με τέκνο
  16. τα μέρη που κινούν διαδικασίες σχετικά με τα δικαιώματα που απορρέουν από την υποχρεωτική σύνταξη και τη γενική ιατρική ασφάλιση, επί των δικαιωμάτων των ανέργων σύμφωνα με τους εργασιακούς κανονισμούς και τα δικαιώματα κοινωνικής πρόνοιας
  17. κόμματα που κινούν διαδικασίες για την προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών έναντι οριστικών ατομικών πράξεων
  18. διάδικοι σε διαφορές αποζημίωσης για περιβαλλοντική ρύπανση
  19. συνδικαλιστικές οργανώσεις και ενώσεις ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε αστικές διαδικασίες για δικαστική έγκριση αντικατάστασης και σε συλλογικές εργατικές διαφορές και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων σε αστικές διαδικασίες κατά την άσκηση των εξουσιών του συμβουλίου εργαζομένων
  20. καταναλωτές ως αφερέγγυοι οφειλέτες και ενάγοντες σε διαδικασίες που κινούνται βάσει τελεσίδικης δικαστικής απόφασης για την προστασία συλλογικών συμφερόντων
  21. άλλα πρόσωπα και φορείς, όπως απαιτείται από ειδικό νόμο.

Οι ξένες χώρες απαλλάσσονται από την καταβολή τελών, εάν αυτό προβλέπεται από διεθνή συνθήκη ή στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.

Σε περίπτωση αμφιβολίας σχετικά με την ύπαρξη όρων αμοιβαιότητας, το δικαστήριο θα ζητήσει διευκρινίσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η εξαίρεση που αναφέρεται στο σημείο 10 ισχύει για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που ορίζονται με απόφαση του αρμόδιου για τις κοινωνικές υποθέσεις υπουργού.

Η απαλλαγή από τα δικαστικά τέλη δεν ισχύει για τα όργανα των οργανισμών τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, εκτός εάν τους έχει ανατεθεί η άσκηση δημόσιας εξουσίας σύμφωνα με ειδική πράξη.

Στην ευρωπαϊκή διαδικασία μικροδιαφορών καταβάλλονται τα ακόλουθα τέλη:

  • για την αγωγή — καταβαλλόμενο από τον ενάγοντα
  • για το υπόμνημα αντικρούσεως — καταβολή από τον εναγόμενο
  • για την απόφαση — καταβαλλόμενο από τον ενάγοντα
  • επί της αιτήσεως αναιρέσεως — Αποδοχές του αναιρεσείοντος
  • για να απαντήσει στην καταγγελία — πληρώθηκε από τον καθ’ ου (δεν υποχρεούται να απαντήσει στην καταγγελία)

Πόσο θα πληρώσω;

I. Για αγωγή, ανταγωγή, απόφαση και ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής, καταβάλλεται δικαστικό τέλος ανάλογο προς το ποσό της διαφοράς (το οποίο υπολογίζεται μόνο για το ποσό της κύριας αγωγής χωρίς τόκους και έξοδα), ως εξής:

παραπάνω

έως [..] EUR

ευρώ

0,00

398,17

13,27

398,18

796,34

26,54

796,35

1.194,51

39,82

1.194,52

1.592,67

53,09

1.592,68

1.990,84

66,36

Πάνω από 1.990,84 EUR καταβάλλεται τέλος ύψους 66,36 EUR και επιπλέον 1 % επί της διαφοράς άνω των 1.990,84 EUR, αλλά όχι πάνω από 663,61 EUR.

 

II. Για το υπόμνημα αντικρούσεως και το υπόμνημα αντικρούσεως, οφείλεται το ήμισυ του τέλους που αναφέρεται στο σημείο I.

ΙΙΙ. Για την άσκηση έφεσης κατά της απόφασης, καταβάλλεται το ποσό του τέλους που αναφέρεται στο σημείο Ι συν 100 %.

IV. Δεν καταβάλλεται δικαστικό τέλος όταν επιτυγχάνεται δικαστικός συμβιβασμός κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας.

Τι θα συμβεί αν δεν πληρώσω τα δικαστικά τέλη έγκαιρα;

Εάν ο διάδικος δεν καταβάλει το τέλος εντός της ταχθείσας προθεσμίας ή δεν ενημερώσει αμελλητί το δικαστήριο, το δικαστήριο επιθέτει, εντός 15 επιπλέον ημερών, πιστοποιητικό εκτελεστότητας στην απόφαση επί του τέλους ή της ανακοπής και το υποβάλλει στη δημοσιονομική υπηρεσία προς εκτέλεση κατά των ποσών του διαδίκου σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί αναγκαστικής εκτέλεσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 28 Το δικαστήριο ενημερώνει πρώτα τον διάδικο που παρίσταται στην αγωγή για την οποία οφείλεται το τέλος και το τέλος δεν έχει καταβληθεί αμέσως, να καταβάλει το τέλος εντός 3 ημερών. Εάν ο διάδικος παραλείψει να ενεργήσει σχετικά με την προειδοποίηση ή δεν ήταν παρών στη δικαστική αγωγή για την οποία οφείλεται το τέλος και το τέλος δεν έχει καταβληθεί, το δικαστήριο εκδίδει ειδοποίηση καταβολής τέλους με την οποία καλεί τον διάδικο να καταβάλει το τέλος εντός οκτώ ημερών από την επίδοση της απόφασης. Στην ειδοποίηση καταβολής τέλους καταβάλλεται πρόσθετο τέλος ύψους 13,27 EUR.

Πώς μπορώ να πληρώσω δικαστικά τέλη;

Τα δικαστικά τέλη καταβάλλονται με πληρωμή χωρίς μετρητά, σε μετρητά, σε γραμματοσήματα που εκδίδονται από τη Δημοκρατία της Κροατίας ή ηλεκτρονικά.

Η χρηματική αμοιβή μπορεί επίσης να καταβληθεί από τον λογιστή του δικαστηρίου, ο οποίος υποχρεούται να το καταβάλει στα έσοδα του προϋπολογισμού από τα δικαστικά τέλη εντός πέντε ημερών από την ημερομηνία είσπραξης.

Στο τέλος χαρτοσήμου μπορούν να καταβάλλονται τέλη εάν το ύψος των τελών είναι μικρότερο από 13,27 EUR.

Πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο καταβολής των δικαστικών τελών εμφανίζονται στον ιστότοπο της επιτροπής e-Notice, στους δικτυακούς τόπους των δικαστηρίων και στα δικαστικά γραφεία.

Τα δικαστικά τέλη μπορούν να καταβάλλονται μέσω οποιασδήποτε τράπεζας ή ταχυδρομείου στον κρατικό προϋπολογισμό της Δημοκρατίας της Κροατίας.

Για την καταβολή των δικαστικών τελών από το εξωτερικό πρέπει να περιλαμβάνονται οι ακόλουθες πληροφορίες:

Η SWIFT: NBHRHR2X

IBAN: HR1210010051863000160

Τρεχούμενος λογαριασμός (CC): 1001005-1863000160

Υπόδειγμα: HR64

Πρόσκληση για: 5045-20735-OIB (δηλ. άλλος αριθμός αναγνώρισης πληρωτή)

Δικαιούχος: Υπουργείο Οικονομικών της Δημοκρατίας της Κροατίας, εξ ονόματος του εμποροδικείου του Ζάγκρεμπ

Η περιγραφή πρέπει να περιλαμβάνει το τέλος για την υπόθεση ___ (αριθμός υπόθεσης, καθώς και περιγραφή της πληρωμής, π.χ. δικαστικά τέλη για την πρόταση έκδοσης ευρωπαϊκής διαταγής πληρωμής)

Τι πρέπει να κάνω αφού πληρώσω;

Η είσπραξη του τέλους επισυνάπτεται στο υπόμνημα για το οποίο καταβλήθηκε το τέλος, με αναφορά των διαδίκων, και κατά την υποβολή βεβαίωσης καταβολής του τέλους για τη δικαστική απόφαση, ο αιτών αναφέρει για ποια απόφαση πρέπει να καταβληθεί το τέλος.

Οι διάδικοι πρέπει να υποβάλλουν έγγραφα στο δικαστήριο τακτικά με επιστολή (συστημένη ή συνήθη παράδοση δεμάτων) ή ηλεκτρονικά, σύμφωνα με ειδικούς κανονισμούς, μέσω του συστήματος πληροφοριών που χρησιμοποιείται στις δικαστικές υποθέσεις.

Τελευταία επικαιροποίηση: 27/03/2024

Αυτόματη μετάφραση του περιεχομένου. Ο ιδιοκτήτης της σελίδας αυτής δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για την ποιότητα αυτής της μετάφρασης, που έγινε από μηχανή.