Bírósági árverések

Allemagne

Contenu fourni par
Allemagne

1. A lefoglalt vagyontárgyak eladásának meghirdetése és az ár megállapítása

Ingatlan kényszereladása esetén a piaci értéket azt követően kell megállapítani, hogy a bíróság elrendelte az eljárást. Főszabály szerint a bíróság szakértőt nevez ki, aki értékeli az ingatlant. A piaci értéket az elkészített jelentés alapján kell meghatározni. A kinevezés időpontját nyilvánosságra kell hozni. A hirdetményt a bíróságnak szánt elektronikus információs és kommunikációs rendszerben vagy a helyi hivatalos közlönyben való egyszeri közzététel útján, valamint a bírósági testületen való közzététel útján kell közzétenni. A Törvényszék más kiadványokat is közzétehet, például az interneten vagy újságokban.

A végrehajtó az ingó dolgokat aukciós platformon keresztül azonnali aukció vagy nyilvános aukció keretében árverésre bocsátja (lásd a 6. pontot). A végrehajtó – lehetőség szerint szakértő segítségével – megbecsüli az ügy rendes eladási értékét. A minimumkövetelmény a rendes eladási érték fele, és azt a végrehajtó hirdeti ki.

2. Az értékesítés levezénylésére jogosult harmadik felek

Az ingatlan kényszereladását a helyi bíróság végrehajtója végzi. Az ingóságot a végrehajtó árverésre bocsátja.

3. Árveréstípusok, amelyekre nem feltétlenül teljes körűen vonatkoznak a szabályok

Az államilag kijelölt és hites földárverők által lebonyolított nyilvános ingatlanárverésekre nem vonatkoznak az ingatlan bírósági úton történő kötelező értékesítésére vonatkozó szabályok. Az önkéntes ajánlattételi eljárásra sem vonatkoznak ezek a szabályok.

4. Tájékoztatást a vagyontárgyak nemzeti nyilvántartásairól

A kerületi bíróságok ingatlan-nyilvántartást vezetnek, amelyben az ingatlant, a tulajdonjogot és a megterhelést nyilvántartják.

A helyi bíróságok hajólajstromot is vezetnek, valamint nyilvántartást vezetnek azokról a hajóépítési munkákról, amelyekben a hajókat és hajóépítő építményeket bejegyezték, a tulajdonosokat és a díjakat nyilvántartják.

A kereskedelmi, szövetkezeti és partnerségi nyilvántartásokat a kerületi bíróságok vezetik. A cégnyilvántartásban a kereskedők (beleértve a vállalatokat is) és a kereskedelmi vállalatok a nevük alatt szerepelnek. A szövetkezetek szerepelnek a szövetkezetek nyilvántartásában, a személyegyesítő társaságok pedig a személyegyesítő társaságok nyilvántartásában. Az e nyilvántartásokból származó információk a tartományok közös nyilvántartási portálján érhetők el a http://www.handelsregister.de címen. A cégnyilvántartás tartalmazza az összes közzéteendő kulcsfontosságú adatot, beleértve a számviteli dokumentumokat is, és elektronikusan elérhető a http://www.unternehmensregister.de címen.

A Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (Luftfahrt-Bundesamt) nyilvántartást vezet a Németországban lajstromozott összes légi járműről.

A Szövetségi Gépjárműszállítási Hatóság (Kraftfahrt-Bundesamt) központi járműnyilvántartást (ZFZR) vezet. A ZFZR a nyilvántartásba vett vagy biztosítási táblával ellátott gépjárművek összes jármű- és üzembentartói adatát tartalmazza. A tulajdonjogot nem tárolják.

Az iparjogvédelmi jogok a Német Szabadalmi és Védjegyhivatalnál vannak bejegyezve, és a DPMAREGISTER alatt érhetők el.

5. Tájékoztatás azon adatbázisokról, amelyek segítségével a hitelező fel tudja mérni az adós vagyontárgyait és követeléseit

Az adósok jegyzékét a tartományok központi végrehajtó bíróságai vezetik. Az adósok jegyzékének célja a kereskedelmi tranzakciók védelme a nem hitelképes személyekkel szemben.

Az adósokat fel kell venni az adósok jegyzékébe:

  • nem teljesítette a pénzügyi információk szolgáltatására vonatkozó kötelezettségét;
  • akik olyan pénzügyi információkat szolgáltattak, amelyek bizonyítják, hogy a hitelezőt nem lehet kielégíteni;
  • akik a pénzügyi információk benyújtását követő egy hónapon belül nem bizonyították a hitelező teljes körű elégedettségét;
  • amelyek esetében vagyon hiányában megtagadták a fizetésképtelenségi eljárás megindítását;
  • amelyek tekintetében a fennmaradó adósság elengedését megtagadták vagy visszavonták.

Az adósnyilvántartásban szereplő bejegyzések lekérdezhetők a tartományok közös jogérvényesítési portáljáról: http://www.vollstreckungsportal.de.
A végrehajtás keretében a végrehajtó utasítást kaphat arra, hogy a következő szervektől szerezzen információt:

  • a kötelező nyugdíjbiztosítási rendszer intézményei,
  • a Szövetségi Központi Adóhivatal,
  • Kraftfahrt-Bundesamt (szövetségi közlekedési hatóság).

A fizetésképtelenségi eljárás megindításáról és az ideiglenes intézkedések elrendeléséről szóló bírósági értesítéseket a http://www.insolvenzbekanntmachungen.de weboldalon teszik közzé.

6. Tájékoztatás az online bírósági árverésekről

Az ingatlanok internetes kényszerértékesítése nem megengedett. Az ingóságok internetes kényszereladása a http://www.justiz-auktion.de weboldalon keresztül történik.

Utolsó frissítés: 18/11/2020

Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.