Αν η αξίωσή μου πρόκειται να εξεταστεί σε αυτή τη χώρα

Ирландия

Съдържание, предоставено от
Ирландия

Για ποια είδη εγκληματικής πράξης μπορώ να λάβω αποζημίωση;

Αποζημίωση μπορεί να επιδικαστεί από το Δικαστήριο Αποζημίωσης Θυμάτων Ποινικών Θυμάτων (εφεξής «το Δικαστήριο») στο πλαίσιο του συστήματος αποζημίωσης για σωματικές βλάβες που έχουν υποστεί αξιόποινη πράξη (εφεξής «το σύστημα»)

  • Άτομα που υπέστησαν σωματική βλάβη, όταν η βλάβη οφείλεται άμεσα σε καταγγελλόμενο έγκλημα βίας ή
  • Άτομα τα οποία υπέστησαν σωματική βλάβη σε περιστάσεις που προκύπτουν από ενέργειες τους με σκοπό να βοηθήσουν ή να επιχειρήσουν να συμβάλουν στην πρόληψη καταγγελλόμενου εγκλήματος ή στη διάσωση ανθρώπινων ζωών ή
  • Εξαρτώμενα από θύμα που απεβίωσε λόγω βίαιης αξιόποινης πράξης.

Οι τραυματισμοί (θανατηφόροι και μη θανατηφόροι) πρέπει να έχουν υποστεί εντός του ιρλανδικού κράτους ή σε ιρλανδικό πλοίο ή αεροσκάφος.

Για ποια είδη βλάβης μπορώ να λάβω αποζημίωση;

Αποζημίωση μπορεί να χορηγηθεί για σωματική βλάβη όταν η βλάβη προκλήθηκε άμεσα από καταγγελλόμενο έγκλημα βίας.

Μπορώ να λάβω αποζημίωση αν είμαι συγγενής ή πρόσωπο εξαρτώμενο από θύμα που έχασε τη ζωή του λόγω εγκληματικής πράξης; Ποιοι συγγενείς ή εξαρτώμενα πρόσωπα μπορούν να λάβουν αποζημίωση;

Τα εξαρτώμενα από θύμα που απεβίωσε λόγω βίαιης αξιόποινης πράξης μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιδίκαση αποζημίωσης στο πλαίσιο του προγράμματος. Ο ορισμός του εξαρτημένου περιλαμβάνεται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 του νόμου περί αστικής ευθύνης του 1961, όπως τροποποιήθηκε.

Η διάταξη αυτή προβλέπει ότι συντηρούμενο πρόσωπο του οποίου ο θάνατος προκλήθηκε από παράνομη πράξη* —

  • σύζυγος, καταχωρισμένος σύντροφος κατά την έννοια του νόμου περί συμφώνου συμβίωσης και ορισμένων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβιούντων του 2010, γονείς, παππούδες, παππούδες και έτεροι γονείς, τέκνα, εγγονοί, εγγονοί, προγονοί, αδελφοί, αδελφές, ετεροθαλείς αδελφοί ή αδελφές του θανόντος
  • πρόσωπο του οποίου ο γάμος με τον θανόντα έχει λυθεί με απόφαση διαζυγίου που εκδόθηκε δυνάμει του νόμου περί οικογενειακού δικαίου (διαζύγιο) του 1996 ή βάσει του δικαίου χώρας ή δικαιοδοσίας άλλης από το κράτος και αναγνωρίζεται στο κράτος,
  • πρόσωπο του οποίου το σύμφωνο συμβίωσης με τον θανόντα έχει λυθεί με διάταγμα λύσης που εκδόθηκε δυνάμει του νόμου περί συμφώνου συμβίωσης και ορισμένων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβιωτών του 2010 ή βάσει του δικαίου χώρας ή δικαιοδοσίας άλλης από το κράτος και αναγνωρίζεται στο κράτος, ή
  • πρόσωπο το οποίο δεν ήταν σύζυγος ή καταχωρισμένος σύντροφος του θανόντος, αλλά το οποίο, μέχρι την ημερομηνία του θανάτου του θανόντος, ζούσε μαζί του ως σύντροφος του θανόντος κατά την έννοια του άρθρου 172 του νόμου περί συμφώνου συμβίωσης και ορισμένων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβιωτών του 2010, για συνεχή περίοδο τουλάχιστον τριών ετών,

* Ο όρος «παράνομη πράξη» περιλαμβάνει έγκλημα.»

Μπορώ να λάβω αποζημίωση αν είμαι συγγενής ή πρόσωπο εξαρτώμενο από θύμα που επέζησε; Ποιοι συγγενείς ή εξαρτώμενα πρόσωπα μπορούν να λάβουν αποζημίωση στην περίπτωση αυτή;

Στο πλαίσιο του συστήματος, τα εξαρτώμενα από τα θύματα πρόσωπα δεν μπορούν να λάβουν αποζημίωση μόνο σε περίπτωση θανάτου του λόγω βίαιης αξιόποινης πράξης την οποία βιώνουν.

Μπορώ να λάβω αποζημίωση αν δεν είμαι υπήκοος χώρας της ΕΕ;

Ναι, καθώς και κάτοικοι όλων των κρατών μελών της ΕΕ, οποιοσδήποτε επισκέπτης άλλης δικαιοδοσίας, ο οποίος υφίσταται βλάβη ως αποτέλεσμα εγκλήματος βίας κατά την επίσκεψη στην Ιρλανδία, μπορεί να υποβάλει αίτηση αποζημίωσης στο Δικαστήριο Αποζημίωσης Ποινικών Θυμάτων.

Μπορώ να ζητήσω αποζημίωση από τη χώρα αυτή αν ζω εδώ ή κατάγομαι από εδώ (αυτή είναι η χώρα κατοικίας μου ή εθνικότητάς μου) έστω και αν η εγκληματική πράξη τελέστηκε σε άλλη χώρα της ΕΕ; Μπορώ να επιλέξω αυτή τη λύση αντί της διεκδίκησης αποζημίωσης στη χώρα στην οποία τελέστηκε η εγκληματική πράξη; Αν ναι, υπό ποιους όρους;

Όχι, το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει αποζημίωση μόνο για βλάβη που προκλήθηκε από αξιόποινη πράξη που διαπράχθηκε στο κράτος ή σε ιρλανδικό πλοίο ή αεροσκάφος. Σύμφωνα με την οδηγία 2004/80/ΕΚ, ο αιτών που τραυματίστηκε σε έγκλημα σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να υποβάλει αίτηση σύμφωνα με τους όρους του συστήματος του κράτους μέλους στο οποίο τελέστηκε το έγκλημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει μια διαδικτυακή πύλη, η οποία παρουσιάζει τα συστήματα αποζημίωσης που είναι διαθέσιμα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό είναι διαθέσιμο εδώ.

Εάν διαμένετε στην Ιρλανδία και χρειάζεστε βοήθεια για την υποβολή αίτησης σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ στο οποίο τραυματίσατε σε αξιόποινη πράξη, επικοινωνήστε με τη γραμματεία του Δικαστηρίου Αποζημίωσης Ποινικών Θυμάτων, η οποία θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει και να επικοινωνήσει με τους ομολόγους τους στην άλλη δικαιοδοσία, όπου απαιτείται.

Πρέπει να έχω καταγγείλει προηγουμένως την εγκληματική πράξη στην αστυνομία για να μπορώ να ζητήσω αποζημίωση;

Ναι, το πρόγραμμα απαιτεί η αξιόποινη πράξη να έχει καταγγελθεί χωρίς καθυστέρηση στην An Garda Síochána, δηλαδή στην ιρλανδική αστυνομία (ή στην Επιτροπή Συνηγόρου του Πολίτη της Garda Síochána (GSOC) σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το έγκλημα φέρεται ότι διαπράχθηκε από μέλος της An Garda Síochána). Ο αιτών θα πρέπει επίσης να συνεργαστεί πλήρως με τη διερεύνηση του εγκληματικού περιστατικού από τις εν λόγω αρχές.

Υποχρεούμαι να αναμένω το αποτέλεσμα της αστυνομικής έρευνας ή της ποινικής διαδικασίας προτού ζητήσω αποζημίωση;

Κατά την εξέταση αίτησης στο πλαίσιο του προγράμματος, το δικαστήριο απαιτεί την υποβολή έκθεσης σχετικά με το περιστατικό από την An Garda Síochána, δηλαδή την ιρλανδική αστυνομία (ή, κατά περίπτωση, την επιτροπή συνηγόρου του πολίτη της Garda Síochána (GSOC)). Σε περίπτωση που έχουν προγραμματιστεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη αστικές και/ή ποινικές δικαστικές διαδικασίες σχετικά με το έγκλημα, το δικαστήριο κατά κανόνα αναμένει την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας πριν εξετάσει την αίτηση.

Υποχρεούμαι να επιδιώξω πρώτα αποζημίωση από τον δράστη — αν έχει ταυτοποιηθεί;

Το σύστημα δεν απαιτεί από το θύμα να ζητήσει πρώτα αποζημίωση από τον δράστη. Ωστόσο, το σύστημα προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει διπλή αποζημίωση, οπότε όταν καταβάλλεται αποζημίωση στο θύμα από τον δράστη ή για λογαριασμό του για το ίδιο περιστατικό, το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη το γεγονός αυτό προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει διπλή αποζημίωση.

Αν ο δράστης δεν έχει ταυτοποιηθεί ή καταδικαστεί, εξακολουθώ να δικαιούμαι να ζητήσω αποζημίωση; Αν ναι, τι είδους αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να υποβάλω για τη θεμελίωση της αίτησής μου;

Εξακολουθείτε να δικαιούστε αποζημίωση σε περιπτώσεις στις οποίες ο δράστης δεν έχει ταυτοποιηθεί ή καταδικαστεί για όσο διάστημα η αξιόποινη πράξη έχει καταγγελθεί στην An Garda Síochána, δηλαδή στην ιρλανδική αστυνομία (ή στην Επιτροπή Συνηγόρου του Πολίτη της Garda Síochána (GSOC), κατά περίπτωση). Απαιτείται επίσης να υποβάλλεται έκθεση σχετικά με το περιστατικό από την An Garda Síochána (ή, κατά περίπτωση, από το GSOC) στο δικαστήριο, με την οποία επιβεβαιώνεται το ποινικό περιστατικό, η φύση του και η έρευνά του επ’ αυτού.

Υπάρχει προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να ζητήσω αποζημίωση;

Το σύστημα προβλέπει ότι η αίτηση πρέπει να υποβάλλεται γραπτώς το συντομότερο δυνατόν μετά το έγκλημα βίας που προκάλεσε τραυματισμό, συμπεριλαμβανομένων θανατηφόρων τραυματισμών, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις το αργότερο εντός 3 μηνών από την ημερομηνία του ζημιογόνου γεγονότος.

Εάν η αίτηση είναι εκπρόθεσμη, δηλαδή εάν υποβληθεί γραπτώς πάνω από 3 μήνες μετά το συμβάν, το σύστημα επιτρέπει στο δικαστήριο να θεωρήσει τις καθυστερημένες αιτήσεις ως εξαιρετικές. Αυτό ισχύει για μέγιστο χρονικό διάστημα δύο ετών μετά το συμβάν και εφόσον το Δικαστήριο κρίνει ότι οι περιστάσεις της εκπρόθεσμης αυτής αίτησης δικαιολογούν αυτή την κατ’ εξαίρεση μεταχείριση. Σε περίπτωση καθυστερημένης υποβολής της αίτησης, οι αιτούντες πρέπει να παρέχουν γραπτή αιτιολόγηση της καθυστέρησης, αναφέροντας τις περιστάσεις στο έντυπο της αίτησης και εξηγώντας τους λόγους της καθυστέρησης. Αφού εξετάσει την παρασχεθείσα εξήγηση, εναπόκειται στο Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης να αποφασίσει αν θα εξετάσει την προσφυγή.

Καμία αίτηση δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Δικαστήριο ΔΔ όταν το γενεσιουργό της ζημίας γεγονός συνέβη περισσότερο από δύο έτη πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Ποιες ζημίες και έξοδα καλύπτονται από την αποζημίωση;

Η διαιτητική απόφαση μπορεί να αφορά:

  • δεδουλευμένες δαπάνες που σχετίζονται με την προσωπική φροντίδα και τα ιατρικά έξοδα του αιτούντος και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αποζημίωση για την παροχή κατ’ οίκον προσαρμογής/ειδικού εξοπλισμού που απαιτείται από το θύμα λόγω των τραυματισμών που υπέστη.
  • έξοδα ταξιδίου, για παράδειγμα, για την παροχή ιατρικής και προσωπικής φροντίδας λόγω των τραυματισμών.
  • πληρωμές διαφυγόντων κερδών μέχρι σήμερα, υπολογιζόμενες (συνήθως από αναλογιστή) στο μέλλον, οι οποίες προέκυψαν, ενδεχομένως, από τις βλάβες που προκλήθηκαν από την εγκληματική πράξη.
  • άλλες δαπάνες για τσέπης και ειδικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν.
  • ο αιτών μπορεί επίσης να ζητήσει την κάλυψη τυχόν εξόδων στα οποία υποβλήθηκε για την απόκτηση ιατρικών ή άλλων πραγματογνωμόνων που είναι αναγκαίες για την υποστήριξη αίτησης ενώπιον του Δικαστηρίου Δημόσιας Διοίκησης.

Η αποζημίωση καταβάλλεται εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις;

Γενικά, η αποζημίωση καταβάλλεται εφάπαξ. Κατά καιρούς, αυτό μπορεί να μην είναι δυνατό, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός του δικαστηρίου έχει εξαντληθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει προσωρινή απόφαση για την κάλυψη των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, εν αναμονή της λήψης απόφασης σχετικά με την οριστική απόφαση (π.χ. ενόσω διευθετηθούν οι τραυματισμοί).

Με ποιον τρόπο θα μπορούσε η δική μου συμπεριφορά σε σχέση με την εγκληματική πράξη, το ποινικό μου μητρώο ή η μη συνεργασία μου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για τη λήψη αποζημίωσης να επηρεάσει τις πιθανότητές μου να λάβω αποζημίωση και/ή το ποσό που θα μου καταβληθεί;

Σύμφωνα με τους όρους του συστήματος, δεν καταβάλλεται αποζημίωση εάν το Δικαστήριο ΔΔ κρίνει ότι ο αιτών ήταν υπεύθυνος, είτε λόγω πρόκλησης είτε με άλλο τρόπο, για το αδίκημα που προκάλεσε τις βλάβες του ή το Δικαστήριο ΔΔ μπορεί να μειώσει το ποσό της διαιτητικής απόφασης όταν, κατά την άποψή του, ο αιτών ευθύνεται εν μέρει για το αδίκημα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους όρους του συστήματος, δεν οφείλεται αποζημίωση όταν το Δικαστήριο ΔΔ κρίνει ότι η συμπεριφορά, ο χαρακτήρας ή ο τρόπος ζωής του αιτούντος καθιστούν απρόσφορη την επιδίκαση διαιτητικής απόφασης ή το Δικαστήριο ΔΔ μπορεί να μειώσει το ποσό της διαιτητικής απόφασης όταν, κατά τη γνώμη του, είναι σκόπιμο να το πράξει λαμβανομένων υπόψη της συμπεριφοράς, του χαρακτήρα ή του τρόπου ζωής του αιτούντος.

Όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί επίσης προϋπόθεση του προγράμματος ότι οι αιτούντες πρέπει να συνεργάζονται με τις αστυνομικές αρχές σε σχέση με το έγκλημα.

Με ποιον τρόπο θα μπορούσε η οικονομική μου κατάσταση να επηρεάσει τις πιθανότητές μου να λάβω αποζημίωση και/ή το ποσό που θα μου καταβληθεί;

Η οικονομική σας κατάσταση δεν επηρεάζει την επιλεξιμότητά σας για αποζημίωση για τις βλάβες και τις ζημίες που έχετε υποστεί λόγω του συμβάντος. Ωστόσο, το δικαστήριο πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει διπλή αποζημίωση, οπότε, σε περίπτωση που έχετε λάβει παροχές κοινωνικής πρόνοιας μετά το συμβάν, οι παροχές αυτές θα ληφθούν υπόψη από το δικαστήριο κατά τον καθορισμό της διαιτητικής απόφασης.

Σε περιπτώσεις στις οποίες επιδικάζεται αποζημίωση για να συμπεριληφθούν πληρωμές για διαφυγόντα κέρδη μέχρι σήμερα ή στο μέλλον, οι οποίες προέκυψαν από τις βλάβες που υπέστητε, το επίπεδο των αποδοχών σας μέχρι σήμερα και οι προβλεπόμενες μελλοντικές σας αποδοχές θα ληφθούν υπόψη από το δικαστήριο, όπως και τυχόν πληρωμές που καταβάλλει ο εργοδότης σας, π.χ. επίδομα ασθενείας κ.λπ.

Υπάρχουν άλλα κριτήρια τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πιθανότητές μου να λάβω αποζημίωση και/ή το ποσό που θα μου καταβληθεί;

Οι περιορισμοί και οι περιορισμοί που αφορούν τη χορήγηση αποζημίωσης στο πλαίσιο του καθεστώτος καθορίζονται στις παραγράφους 6 & 7 και 9-15 του καθεστώτος, το οποίο είναι διαθέσιμο εδώ:

Πώς θα υπολογιστεί η αποζημίωση; Υπάρχει ανώτατο και/ή κατώτατο ποσό που μπορεί να χορηγηθεί;

Το ισχύον ελάχιστο επίπεδο βράβευσης είναι 500 EUR. Επί του παρόντος δεν υπάρχει ανώτατο επίπεδο βράβευσης.

Χρειάζεται να αναφέρω το ποσό στο έντυπο της αίτησής μου αποζημίωσης; Αν ναι, θα μου δοθούν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του ή σχετικά με άλλες πτυχές του ζητήματος;

Το Δικαστήριο ΔΔ επιστρέφει τα δεδουλευμένα έξοδα και, ως εκ τούτου, πρέπει να παρασχεθούν αποδείξεις για τα έξοδα που πραγματοποιήθηκαν. Κατά κανόνα, η γραμματεία του Δικαστηρίου θα επικοινωνήσει μαζί σας για να τα ζητήσει μετά την παραλαβή της αίτησης υποψηφιότητάς σας. Επιπλέον, για το διαφυγόν κέρδος, θα απαιτηθούν κατά κανόνα πληροφορίες σχετικά με τις αποδοχές σας από τον εργοδότη σας και/ή το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και Εσόδων και για μελλοντική απώλεια αποδοχών απαιτείται κατά κανόνα αναλογιστικός υπολογισμός. Κατά το στάδιο της αίτησης, οι αιτούντες περιγράφουν συνήθως τις ζημίες τους και τα έξοδα που προτίθενται να ζητήσουν και η γραμματεία του Δικαστηρίου ΔΔ θα δώσει συνέχεια μαζί με τον αιτούντα που ζητεί τα σχετικά έγγραφα.

Θα αφαιρεθεί από το ποσό της αποζημίωσης που θα καταβληθεί από την αρχή/το όργανο τυχόν αποζημίωση που θα λάβω για τη ζημία μου από άλλες πηγές (π.χ. από φορέα ασφάλισης του εργοδότη μου ή από φορέα ιδιωτικής ασφάλισής μου);

Στο πλαίσιο του συστήματος εφαρμόζεται μια γενική αρχή σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να υπάρξει διπλή αποζημίωση. Κατά τη λήψη απόφασης σχετικά με την αίτησή σας, κάθε άλλη πληρωμή που έχετε λάβει από άλλη πηγή ως αποτέλεσμα του συμβάντος θα ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο.

Μπορώ να πάρω προκαταβολή της αποζημίωσης; Αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Κατά κανόνα, η επιδικαζόμενη αποζημίωση καταβάλλεται εφάπαξ μετά την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αίτησης από το Δικαστήριο ΔΔ και γίνει δεκτή από τον αιτούντα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει την έκδοση προσωρινής απόφασης, εν αναμονή της έκδοσης οριστικής απόφασης. Συνήθως, το δικαστήριο εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης προσωρινής διαιτητικής απόφασης μόνο όταν υπάρχει λόγος καθυστέρησης της τελικής διαιτητικής απόφασης (π.χ. αναμονή επίλυσης ιατρικών ζητημάτων) ή όταν ο αιτών αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και τα δεδουλευμένα έξοδα (π.χ. ιατρικά έξοδα) είναι σαφώς επιλέξιμα για επιστροφή.

Μπορώ να λάβω συμπληρωματική ή πρόσθετη αποζημίωση (για παράδειγμα, σε περίπτωση μεταβολής των συνθηκών ή επιδείνωσης της υγείας μου κ.λπ.) μετά την κύρια απόφαση;

ΟΧΙ — Μόλις το Δικαστήριο ΔΔ εκδώσει απόφαση και η διαιτητική απόφαση γίνει δεκτή από τον προσφεύγοντα και καταβληθεί σε αυτόν, δεν είναι δυνατή καμία πρόσθετη ή περαιτέρω διαιτητική απόφαση.

Ποια δικαιολογητικά έγγραφα πρέπει να επισυνάψω στην αίτησή μου;

Η αίτησή σας πρέπει να υποβληθεί σε τυποποιημένο έντυπο αίτησης που διατίθεται εδώ.

Εκτός από την υποβολή πλήρως συμπληρωμένης αίτησης, θα σας ζητηθεί να επισυνάψετε, ει δυνατόν, αντίγραφο της δήλωσής σας που αναφέρει το περιστατικό στην An Garda Síochána, δηλαδή στην ιρλανδική αστυνομία (ή στην Επιτροπή Συνηγόρου του Πολίτη της Garda Síochána (GSOC) σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το έγκλημα φέρεται ότι διαπράχθηκε από μέλος της An Garda Síochána).

Θα σας ζητηθεί επίσης, όπως ισχύει στην περίπτωσή σας, να προσκομίσετε άλλα σχετικά δικαιολογητικά (π.χ. αποδείξεις δαπανών) που ζητούνται στο έντυπο της αίτησης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάγκη υποβολής δικαιολογητικών από τον εργοδότη σας και/ή τις αρχές του κράτους, για παράδειγμα, σε περίπτωση που ζητείται διαφυγόν κέρδος. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να υποβάλετε υποστηρικτικές ιατρικές ή άλλες πραγματογνωμοσύνες ανάλογα με τη φύση της αίτησής σας για αποζημίωση. Συνήθως, η γραμματεία του Δικαστηρίου ΔΔ επικοινωνεί με τον αιτούντα αμέσως μετά την παραλαβή του εντύπου αίτησης με το οποίο ζητούνται τα δικαιολογητικά έγγραφα.

Πρέπει να καταβληθούν διοικητικά τέλη ή άλλα έξοδα κατά την παραλαβή και διεκπεραίωση της αίτησης;

Όχι.

Ποια αρχή αποφαίνεται επί των αιτήσεων αποζημίωσης (στις εθνικές υποθέσεις);

Το Δικαστήριο Αποζημίωσης Ποινικών Αδικημάτων αποφασίζει επί των αξιώσεων αποζημίωσης που υποβάλλονται στο πλαίσιο του ιρλανδικού συστήματος.

Πού πρέπει να αποστείλω την αίτησή μου (στις εθνικές υποθέσεις);

Οι αιτήσεις αποζημίωσης στο πλαίσιο του συστήματος πρέπει να υποβάλλονται με τα τυποποιημένα έντυπα αίτησης που είναι διαθέσιμα εδώ.

Οι συμπληρωμένες αιτήσεις πρέπει να αποσταλούν στην ακόλουθη διεύθυνση:

Ποινικό Δικαστήριο Αποζημίωσης,
Τμήμα Δικαιοσύνης,
Επίσκοπος, Square
Redmond’s Hill
Dublin 2, D02 TD99

διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: criminalinjuries@justice.ie

Χρειάζεται να είμαι παρών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και/ή κατά την εξέταση της αίτησής μου;

Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η απόφαση επί της αίτησης λαμβάνεται σε πρώτο βαθμό μόνο βάσει των υποβληθέντων εγγράφων, δηλαδή χωρίς ακρόαση.

Η πρωτόδικη απόφαση επί αιτήσεως μπορεί να εκδοθεί από δεόντως εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του Δικαστηρίου ΔΔ σε περιπτώσεις κατά τις οποίες το ζητούμενο ποσό δεν υπερβαίνει τα 3,000 EUR.

Όταν το αιτούμενο ποσό υπερβαίνει τα 3,000 EUR, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί στο Δικαστήριο ΔΔ για να αποφανθεί σε πρώτο βαθμό. Όταν το ζητούμενο ποσό είναι μικρότερο των 75 000 EUR, η αίτηση θα κριθεί σε πρώτο βαθμό από ένα μόνο μέλος του δικαστηρίου και όταν το ζητούμενο ποσό υπερβαίνει τα 75,000 EUR, η αίτηση θα κριθεί συλλογικά από τρία μέλη του δικαστηρίου.

Η απόφαση κοινοποιείται στον αιτούντα από τη γραμματεία όταν αυτή καθίσταται διαθέσιμη. Ο αιτών μπορεί να αποδεχθεί ή να ασκήσει προσφυγή κατά της απόφασης.

Όταν ο προσφεύγων προσβάλλει την πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου ΔΔ, ο προσφεύγων καλείται να παραστεί σε ακροαματική διαδικασία κατά την οποία τριμελής σύνθεση του Δικαστηρίου ΔΔ (μη συμπεριλαμβανομένων των μελών που εξέδωσαν την αρχική απόφαση) εκδικάζει την υπόθεση προφορικά και εκδίδει συλλογική οριστική απόφαση.

Η εκδίκαση της προσφυγής θα διεξαχθεί κατ’ ιδίαν και με άτυπο τρόπο — δεν θα χρειαστείτε νομική εκπροσώπηση. Η ακρόαση διεξάγεται κατά κανόνα εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης ή διαδικτυακής βιντεοδιάσκεψης ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να πραγματοποιηθεί επί τόπου. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου, οι οποίες απαλείφονται για τη διαγραφή προσωπικών πληροφοριών, μπορούν να δημοσιοποιούνται.

Πόσος χρόνος απαιτείται (περίπου) για την παραλαβή απόφασης της αρχής σχετικά με αίτηση αποζημίωσης;

Ο χρόνος διεκπεραίωσης των αιτήσεων για αιτήσεις στο πλαίσιο του καθεστώτος μπορεί να διαφέρει σημαντικά από περίπτωση σε υπόθεση. Ο χρόνος που απαιτείται εξαρτάται γενικά από τη φύση και τις ειδικές περιστάσεις της υπόθεσης, για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ενδεχόμενη ανάγκη λήψης περαιτέρω πληροφοριών από τον αιτούντα σχετικά με την αξίωση, όπως ιατρικές ή άλλες εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης. Κατά τη λήψη απόφασης σχετικά με μια αίτηση, το δικαστήριο μπορεί επίσης να ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες από άλλες υπηρεσίες, όπως η αστυνομία ή άλλες κρατικές αρχές. Σε περίπτωση που εκκρεμεί δικαστική διαδικασία, το δικαστήριο κατά κανόνα αναμένει την έκβαση της διαδικασίας.

Ο σημερινός φόρτος υποθέσεων του δικαστηρίου κατά τον χρόνο παραλαβής της αίτησης θα επηρεάσει επίσης τη διάρκεια του σχετικού χρονικού διαστήματος.

Αν δεν ικανοποιηθώ με την απόφαση της αρχής, πώς μπορώ να την προσβάλω;

Εάν δεν είστε ικανοποιημένος/-η με απόφαση που εκδόθηκε σε πρώτο βαθμό από το δικαστήριο, μπορείτε να ασκήσετε έφεση κατά της απόφασης. Εάν το κάνετε αυτό, θα κληθείτε σε εκδίκαση προσφυγής κατά την οποία τριμελής σύνθεση του δικαστηρίου (μη συμπεριλαμβανομένου του μέλους του δικαστηρίου που εξέδωσε την αρχική απόφαση) θα εκδικάσει την υπόθεση προφορικά και θα λάβει συλλογική απόφαση. Θα εξετάσουν εκ νέου την αίτηση με βάση την αρχή «de novo». Η απόφαση του δικαστηρίου που εκδόθηκε κατά την εκδίκαση της προσφυγής θεωρείται ως οριστική απόφαση στο πλαίσιο του καθεστώτος. Ωστόσο, το ιρλανδικό High Court (ανώτερο δικαστήριο) δήλωσε ότι θα επανεξετάσει απόφαση του Tribunal σε κατάλληλες υποθέσεις, όπως σε περιπτώσεις παραβίασης των αρχών της συνταγματικής δικαιοσύνης ή σε περίπτωση εσφαλμένης ερμηνείας του συστήματος αποζημίωσης.

Πού μπορώ να βρω τα αναγκαία έντυπα και άλλες πληροφορίες για την υποβολή αίτησης αποζημίωσης;

Πληροφορίες σχετικά με τα απαραίτητα έντυπα και άλλες πληροφορίες σχετικά με το καθεστώς είναι διαθέσιμες εδώ.

Υπάρχει ειδική τηλεφωνική γραμμή βοήθειας ή ιστοσελίδα στην οποία μπορώ να απευθυνθώ;

Λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με το ιρλανδικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένου ενός συνόλου ερωτήσεων που υποβάλλονται συχνά, διατίθενται εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη γραμματεία του Δικαστηρίου στη διεύθυνση ή στον αριθμό τηλεφώνου που ακολουθεί.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ποινικό Δικαστήριο Αποζημίωσης του
Τμήματος Δικαιοσύνης Επισκόπων
του Square
Redmond’s Hill
Dublin 2
D02 TD99

Δικτυακός τόπος:

https://www.gov.ie/en/campaigns/0bff8-criminal-injuries-compensation-scheme/

Τηλέφωνο:

+ 353 1 479 0290

E-Mail:

criminalinjuries@justice.ie

Μπορώ να λάβω δωρεάν νομική συνδρομή (βοήθεια από δικηγόρο) κατά την κατάρτιση της αίτησης;

Σκοπός του καθεστώτος είναι να λειτουργεί ανεπίσημα και αυτό καθορίζεται στους όρους και τις προϋποθέσεις. Ενώ ο αιτών έχει πάντα το δικαίωμα να ζητήσει ανεξάρτητες συμβουλές ή εκπροσώπηση, συμπεριλαμβανομένων νομικών συμβουλών και νομικής εκπροσώπησης, το σύστημα δεν προβλέπει την επιστροφή των δικαστικών εξόδων.

Υπάρχουν οργανισμοί στήριξης θυμάτων που μπορούν να με βοηθήσουν να ζητήσω αποζημίωση;

Η γραμματεία του Δικαστηρίου θα συνδράμει τους αιτούντες και θα απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργία του προγράμματος.

Οι υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων που εδρεύουν στην Ιρλανδία μπορεί επίσης να είναι σε θέση να σας βοηθήσουν και να σας συμβουλεύουν να υποβάλετε αίτηση στο πλαίσιο του συστήματος. Λεπτομέρειες για ευρύ φάσμα οργανώσεων υποστήριξης θυμάτων κ.λπ. παρατίθενται στην ακόλουθη έκδοση του Χάρτη Θυμάτων.

Μία από τις υπηρεσίες αυτές, η ιρλανδική υπηρεσία τουριστικής βοήθειας (ITAS), ειδικεύεται στην υποστήριξη τουριστών που είναι θύματα εγκληματικών πράξεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Ιρλανδία. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ITAS είναι διαθέσιμες εδώ.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@itas.ie και τηλεφωνικώς στον αριθμό + 353 1 666 93 54

Τελευταία επικαιροποίηση: 27/05/2022

Αυτόματη μετάφραση του περιεχομένου. Ο ιδιοκτήτης της σελίδας αυτής δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για την ποιότητα αυτής της μετάφρασης, που έγινε από μηχανή.