Jos korvaushakemustani käsitellään tässä maassa

Irland

Inhalt bereitgestellt von
Irland

Millaisista rikoksista voin saada korvausta?

Rikosvahinkojen korvaustuomioistuin (Criminal Injuries Compensation Tribunal), jäljempänä ’rikosvahinkojen korvausjärjestelmä’, voi myöntää korvauksen

  • Henkilöille, joille on aiheutunut henkilövahinko, jos vahinko johtuu suoraan ilmoitetusta väkivaltarikoksesta tai
  • Henkilöille, jotka ovat kärsineet henkilövahingon tilanteessa, joka johtuu siitä, että he ovat avustaneet tai yrittäneet auttaa ehkäisemään ilmoitettua rikosta tai pelastamaan ihmishenkiä, tai
  • Väkivaltarikoksen vuoksi kuolleen uhrin huollettavana olevat henkilöt.

Vammojen (kuolemaan johtaneet ja muut vammat) on täytynyt aiheutua Irlannin valtion alueella tai irlantilaisessa aluksessa tai ilma-aluksessa.

Millaisista vahingoista korvausta voi saada?

Korvausta voidaan myöntää henkilövahingosta, jos vahinko johtuu suoraan ilmoitetusta väkivaltarikoksesta.

Voinko saada korvausta, jos olen rikoksen uhrina kuolleen henkilön omainen tai huollettava? Ketkä omaiset tai huollettavat voivat saada korvausta?

Väkivaltarikoksen seurauksena kuolleen uhrin huollettavana olevat henkilöt voivat hakea avustusta järjestelmästä. Huollettavana olevan henkilön määritelmä on vuoden 1961 siviilioikeudellisesta vastuusta annetun lain, sellaisena kuin se on muutettuna, 47 §:n 1 momentissa.

Siinä säädetään, että huollettavana olevalla henkilöllä, jonka kuolema johtuu laittomasta teosta*, tarkoitetaan

  • puoliso, vuoden 2010 laissa (Civil Partnership and Certain Rights and obligations of Cohabitants Act 2010) tarkoitettu rekisteröidyn parisuhteen osapuoli, vanhempi, isovanhempi, isovanhempi, lapsi, lapsenlapsi, lapsilapsi, veljes, sisar, puoliveljen tai puolisarkka
  • henkilöä, jonka avioliitto perittävän kanssa on purettu avioeropäätöksellä, joka on myönnetty vuoden 1996 perhelain (avioerolaki) nojalla tai muun maan tai lainkäyttöalueen kuin valtion lain nojalla ja joka on tunnustettu kyseisessä valtiossa,
  • henkilöä, jonka rekisteröity parisuhde perittävän kanssa on purettu purkamispäätöksellä, joka on myönnetty vuoden 2010 siviilikumppanuutta ja tiettyjä asukkaiden oikeuksia ja velvollisuuksia koskevan lain tai muun maan tai lainkäyttöalueen kuin valtion lain nojalla ja joka on tunnustettu kyseisessä valtiossa, tai
  • henkilöä, joka ei ollut naimisissa perinnönjättäjän kanssa eikä ollut rekisteröidyn parisuhteen osapuoli, mutta joka oli perinnönjättäjän kuolinpäivään asti asunut yhdessä perinnönjättäjän kanssa perinnönjättäjän parisuhteesta ja tietyistä oikeuksista ja velvollisuuksista vuonna 2010 annetun lain 172 §:ssä tarkoitettuna avopuolisona yhtäjaksoisesti vähintään kolmen vuoden ajan,

* ’laittomalla teolla’ tarkoitetaan myös rikosta.”

Voinko saada korvausta, jos olen rikoksesta hengissä selvinneen uhrin omainen tai huollettava? Ketkä omaiset tai huollettavat voivat saada korvausta tässä tapauksessa?

Järjestelmän mukaan uhrin huollettavana olevat henkilöt eivät voi saada korvausta vain siinä tapauksessa, että uhri kuolee kokemansa väkivaltarikoksen vuoksi.

Voinko saada korvausta, vaikka en ole EU:n jäsenvaltion kansalainen?

Kyllä ja kaikkien EU:n jäsenvaltioiden asukkaat voivat hakea korvausta rikosvahinkojen korvaustuomioistuimelta.

Voinko hakea korvausta tässä maassa, jossa asun tai josta olen kotoisin (asun tässä maassa tai olen sen kansalainen), vaikka rikos tehtiin toisessa EU-maassa? Voinko hakea korvausta tässä maassa sen maan sijasta, jossa rikos tehtiin? Jos voi, millä edellytyksillä?

Ei, tuomioistuin voi antaa tuomion ainoastaan vahingosta, joka on aiheutunut valtion alueella tai irlantilaisessa aluksessa tai ilma-aluksessa tapahtuneesta rikoksesta. Direktiivin 2004/80/EY mukaan toisessa EU:n jäsenvaltiossa rikoksessa loukkaantunut hakija voi tehdä hakemuksen sen jäsenvaltion järjestelmän mukaisesti, jossa rikos tapahtui.

Euroopan komissio tarjoaa verkkoportaalin, jossa esitellään EU:n jäsenvaltioissa käytettävissä olevat korvausjärjestelmät. Tämä on saatavilla täällä.

Jos asut Irlannissa ja tarvitset apua hakemuksen tekemisessä toiseen EU:n jäsenvaltioon, jossa rikoksen uhri on loukkaantunut, ota yhteyttä rikosvahinkojen korvaustuomioistuimen sihteeristöön, joka yrittää tarvittaessa auttaa sinua ja ottaa tarvittaessa yhteyttä toisen lainkäyttöalueen kollegoihin.

Onko tehtävä ensin rikosilmoitus poliisille, ennen kuin voi hakea korvausta?

Kyllä, järjestelmän vaatimuksena on, että rikoksesta on ilmoitettu viipymättä An Garda Síochánalle eli Irlannin poliisille (tai Garda Síochánan oikeusasiamiehelle (GSOC) joka tapauksessa, jos rikoksen väitetään tehneen An Garda Síochánan jäsenen). Hakijan on myös toimittava täydessä yhteistyössä kyseisten viranomaisten suorittaman rikossyytteen tutkinnan kanssa.

Onko odotettava mahdollisen poliisi- tai rikostutkinnan tuloksia ennen kuin voi hakea korvausta?

Käsitellessään järjestelmän mukaista hakemusta tuomioistuin vaatii An Garda Síochánalta eli Irlannin poliisilta (tai tarvittaessa Garda Síochánan oikeusasiamieheltä (GSOC)) raportin tapauksesta. Jos rikosta koskevia siviili- ja/tai rikosoikeudellisia menettelyjä suunnitellaan tai ollaan aloittamassa, tuomioistuin odottaa yleensä tuomioistuinmenettelyn päättymistä ennen hakemuksen käsittelyä.

Onko ensin haettava korvausta rikoksentekijältä (jos hänet on tunnistettu)?

Järjestelmässä ei edellytetä, että uhrin on ensin haettava korvausta rikoksentekijältä. Järjestelmässä säädetään kuitenkin, että kaksinkertaista korvausta ei myönnetä, joten jos rikoksentekijä tai joku muu tämän puolesta maksaa uhrille korvauksen samasta tapahtumasta, tuomioistuin ottaa tämän huomioon varmistaessaan, ettei kaksinkertaista korvausta ole.

Voinko saada korvausta, vaikka rikoksentekijää ei ole tunnistettu tai tuomittu? Jos voin, mitä näyttöä korvausvaatimuksen tueksi on esitettävä?

Uhri voi silti olla oikeutettu korvaukseen tilanteessa, jossa rikoksentekijää ei ole tunnistettu tai tuomittu, niin kauan kuin rikoksesta on tehty ilmoitus Irlannin poliisivoimille (tai tarvittaessa Garda Síochánan oikeusasiamiehelle). Lisäksi edellytetään, että An Garda Síochána (tai tarvittaessa GSOC) toimittaa tuomioistuimelle raportin tapahtumasta, jossa vahvistetaan rikostapahtuma, sen luonne ja sen tutkinta.

Onko korvausta haettava johonkin määräaikaan mennessä?

Järjestelmän mukaan hakemus on tehtävä kirjallisesti mahdollisimman pian sellaisen väkivaltarikoksen jälkeen, joka aiheuttaa loukkaantumisen, kuolemaan johtanut vamma mukaan luettuna, ja joka tapauksessa viimeistään kolmen kuukauden kuluttua vahingon aiheuttaneesta tapahtumasta.

Jos hakemus myöhästyy eli jos se on tehty kirjallisesti yli kolme kuukautta tapahtuman jälkeen, tuomioistuin voi järjestelmän mukaan pitää myöhästyneitä hakemuksia poikkeuksellisina. Tämä on voimassa enintään kaksi vuotta tapahtuman jälkeen ja jos tuomioistuin katsoo, että tällaisen myöhäisen soveltamisen olosuhteet oikeuttavat tällaisen poikkeuksellisen kohtelun. Jos hakemus on myöhässä, hakijan on esitettävä viivästymiselle kirjalliset perustelut, joissa esitetään hakemuksen olosuhteet ja selitetään viivästymisen syyt. Kun virkamiestuomioistuin on tarkastellut esitettyä selitystä, sen on päätettävä, käsitelläänkö kanne.

Virkamiestuomioistuin ei voi hyväksyä hakemuksia, jos vahingon aiheuttanut tapahtuma on sattunut yli kaksi vuotta ennen soveltamispäivää.

Mitä vahinkoja ja kuluja korvaus kattaa?

Tuomio voidaan myöntää seuraavista rikostapahtuman seurauksena syntyneistä seikoista:

  • hakijan henkilökohtaisesta huollosta ja sairaanhoidosta aiheutuvat kulut, joihin voi sisältyä korvaus, joka myönnetään uhrin kokemiensa vammojen vuoksi tarvitsemien kotiin liittyvien mukautusten tai erikoislaitteiden tarjoamisesta.
  • esimerkiksi sairaanhoidon ja henkilökohtaisen hoidon antamisesta aiheutuvat matkakulut.
  • tulonmenetys, joka on tähän mennessä maksettu ja laskettu (yleensä vakuutusmatemaatikon toimesta) tulevaisuudessa ja joka on mahdollisesti aiheutunut rikoksesta aiheutuneista vahingoista.
  • muut tasku- ja erityiskulut.
  • hakija voi myös hakea korvausta kuluista, jotka ovat aiheutuneet virkamiestuomioistuimelle esitetyn hakemuksen tueksi tarvittavien lääketieteellisten tai muiden asiantuntijalausuntojen hankkimisesta.

Maksetaanko korvaus kertasummana vai kuukausierinä?

Yleensä korvaus maksetaan kertasuorituksena. Tämä ei ehkä ole mahdollista, jos tuomioistuimen vuotuinen talousarvio on käytetty loppuun. Tietyissä olosuhteissa tuomioistuin voi päättää antaa välituomion tähän mennessä aiheutuneiden kulujen kattamiseksi, kunnes lopullista tuomiota koskeva päätös on tehty (esim. vahingon selvitessä).

Millä tavalla oma käyttäytymiseni rikoksen jälkeen, rikosrekisteritietoni tai yhteistyöstä kieltäytyminen korvausmenettelyjen yhteydessä saattaa vaikuttaa mahdollisuuksiini saada korvausta, ja miten se vaikuttaa korvauksen määrään?

Järjestelmän mukaan korvausta ei makseta, jos virkamiestuomioistuin on vakuuttunut siitä, että kantaja on ollut syy-yhteydessä rikkomukseen, joka on aiheuttanut hänelle vahinkoa, tai jos virkamiestuomioistuin voi alentaa korvauksen määrää, jos se katsoo, että kantaja on ollut osittain vastuussa rikkomuksesta.

Lisäksi järjestelmän mukaan korvausta ei makseta, jos virkamiestuomioistuin on vakuuttunut siitä, että kantajan menettelyn, luonteen tai elämäntavan vuoksi ei ole asianmukaista myöntää korvausta, tai virkamiestuomioistuin voi alentaa korvauksen määrää, jos se sen mielestä on asianmukaista hakijan käyttäytymisen, luonteen tai elämäntavan vuoksi.

Kuten edellä on todettu, järjestelmän ehtona on myös, että hakijoiden on tehtävä yhteistyötä poliisiviranomaisten kanssa rikokseen liittyvissä asioissa.

Millä tavalla taloudellinen tilanteeni vaikuttaa mahdollisuuksiini saada korvausta ja/tai korvauksen määrään?

Taloudellinen tilanne ei vaikuta korvauskelpoisuuteen tapahtumasta aiheutuneista vahingoista ja menetyksistä. Tuomioistuimen on kuitenkin varmistettava, että kaksinkertaista korvausta ei makseta, joten jos olet saanut sosiaalietuuksia tapahtuman jälkeen, tuomioistuin ottaa ne huomioon päätöstä määrittäessään.

Tapauksissa, joissa korvausta myönnetään tähän mennessä menetetyistä tai tulevista ansionmenetyksistä, jotka ovat aiheutuneet kärsityistä vammoista, tuomioistuin ottaa huomioon tähänastisen palkkatason ja ennakoidut tulevat ansiot samoin kuin työnantajanne suorittamat maksut, kuten sairauspäivärahat jne.

Onko muita kriteerejä, jotka vaikuttavat mahdollisuuksiini saada korvausta ja/tai korvauksen määrään?

Järjestelmän mukaisen korvauksen myöntämiseen liittyvät rajoitukset on esitetty järjestelmän 6, 7 ja 9–15 kohdassa, jotka ovat saatavilla seuraavassa osoitteessa:

Miten korvauksen määrä lasketaan? Onko korvauksen määrällä ala- tai ylärajaa?

Tällä hetkellä tuen vähimmäismäärä on 500 euroa, eikä myöntämiselle ole tällä hetkellä enimmäismäärää.

Onko minun mainittava korvausvaatimuksen määrä hakemuslomakkeessa? Jos on, onko olemassa ohjeita vaaditun määrän laskemisesta tai muista korvausvaatimukseen liittyvistä näkökohdista?

Virkamiestuomioistuin korvaa kustannuksensa, joten aiheutuneet kulut on maksettava. Yleensä tuomioistuimen sihteeristö ottaa sinuun yhteyttä hakemuslomakkeen vastaanottamisen yhteydessä. Lisäksi ansionmenetyksistä, yleensä työnantajaltasi ja/tai sosiaaliturvasta ja tuloista vastaavalta ministeriöltä, vaaditaan yleensä vakuutusmatemaattinen laskelma. Hakuvaiheessa hakijat ilmoittavat yleensä tappionsa ja kulut, joita he aikovat vaatia, ja virkamiestuomioistuimen sihteeristö ryhtyy jatkotoimiin hakijan kanssa, joka pyytää asiaankuuluvia asiakirjoja.

Vähennetäänkö muualta (esim. työnantajan vakuutuksesta tai yksityisestä vakuutuksesta) mahdollisesti saamieni korvausten määrä viranomaisen tai muun elimen maksamasta korvauksesta?

Järjestelmässä sovelletaan yleistä periaatetta, jonka mukaan kaksinkertaista korvausta ei voida myöntää. Kun tuomioistuin ratkaisee hakemuksenne, se ottaa huomioon kaikki muut maksut, jotka olet saanut jostakin muusta lähteestä tapauksen johdosta.

Voiko korvauksesta saada ennakkoa? Jos niin millä edellytyksillä?

Yleensä myönnetty korvaus maksetaan kertasuorituksena sen jälkeen, kun virkamiestuomioistuin on tehnyt hakemusta koskevan lopullisen päätöksen ja hakija on hyväksynyt sen. Tietyissä olosuhteissa tuomioistuin voi kuitenkin päättää väliaikaisen välitystuomion antamisesta odotettaessa lopullista välitystuomiota. Yleensä tuomioistuin harkitsee väliaikaisen välitystuomion antamista vain, jos on syytä viivyttää lopullisen välitystuomion antamista (esim. odottamaan lääketieteellisten ongelmien ratkaisemista) tai jos hakija on taloudellisissa vaikeuksissa ja kulut (esim. sairauskulut) ovat selvästi korvauskelpoisia.

Voinko saada täydentävää tai lisäkorvausta (esim. olosuhteiden muuttumisen tai terveydentilani huononemisen perusteella) sen jälkeen, kun korvaushakemus on ratkaistu?

Ei – sen jälkeen, kun virkamiestuomioistuin on tehnyt päätöksen ja kun kantaja on hyväksynyt välitystuomion ja maksanut sen hänelle, ei ole mahdollista antaa täydentävää tai uutta välitystuomiota.

Mitä asiakirjoja hakemukseen on liitettävä?

Hakemus on toimitettava vakiomuotoisella lomakkeella, joka on saatavilla täällä.

Täytetyn hakulomakkeen toimittamisen lisäksi pyydämme teitä mahdollisuuksien mukaan liittämään ilmoitukseenne, jossa ilmoitetaan tapauksesta An Garda Síochánalle eli Irlannin poliisille (tai Garda Síochánan oikeusasiamiehelle (GSOC) joka tapauksessa, että rikoksen on tehnyt An Garda Síochánan jäsen).

Hakijan on myös toimitettava hakemuslomakkeessa vaaditut muut asianmukaiset tositteet (esim. kuitit aiheutuneista kuluista). Tähän voi kuulua esimerkiksi työnantajan ja/tai valtion viranomaisten esittämien tositteiden esittäminen esimerkiksi silloin, kun ansionmenetystä haetaan. Korvaushakemuksen luonteesta riippuen voi olla tarpeen toimittaa myös lääketieteellisiä tai muita asiantuntijalausuntoja. Yleensä virkamiestuomioistuimen sihteeristö ottaa yhteyttä hakijaan saatuaan hakemuksen, jossa pyydetään toimittamaan asiakirjatodisteet.

Veloitetaanko hakemuksen vastaanottamisesta ja käsittelystä hallinnollisia tai muita maksuja?

Ei.

Mikä viranomainen ratkaisee korvaushakemukset (kotimaisissa tapauksissa)?

Criminal Injuries Compensation Tribunal ratkaisee Irlannin järjestelmän mukaiset korvausvaatimukset.

Mihin hakemus lähetetään (kotimaisissa tapauksissa)?

Korvaushakemukset on toimitettava täällä saatavilla olevilla vakiomuotoisilla hakemuslomakkeilla.

Täytetyt hakemukset on lähetettävä seuraavaan osoitteeseen:

Criminal Injuries Compensation Tribunal
of Justice Bishop’
s Square
Redmond’s Hill
Dublin 2, D02 TD99

sähköposti: criminalinjuries@justice.ie

Onko minun oltava läsnä korvaushakemuksen käsittelyn tai muulloin menettelyn aikana?

Tukiohjelman mukaan hakemusta koskeva päätös tehdään ensimmäisessä vaiheessa ainoastaan toimitettujen asiakirjojen perusteella eli ilman kuulemista.

Virkamiestuomioistuimen asianmukaisesti valtuutettu virkamies voi tehdä hakemuksesta päätöksen ensimmäisessä oikeusasteessa tapauksissa, joissa vaadittu summa on enintään 3 000 euroa.

Jos vaadittu määrä on suurempi kuin 3 000 euroa, hakemus on jätettävä ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimen ratkaistavaksi. Jos haettu määrä on alle 75 000 euroa, hakemuksesta päättää ensimmäisessä oikeusasteessa yksi tuomioistuimen jäsen, ja jos haettu määrä on yli 75 000 euroa, hakemuksesta päättää yhdessä kolme tuomioistuimen jäsentä.

Sihteeristö ilmoittaa päätöksestä hakijalle, kun se on saatavilla. Hakija voi hyväksyä päätöksen tai hakea siihen muutosta.

Jos kantaja hakee muutosta ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimen päätökseen, kantaja kutsutaan muutoksenhakua käsittelevään kuulemiseen, jossa kolmen tuomioistuimen jäsenen muodostama lautakunta (ilman alkuperäisen päätöksen tehneitä jäseniä) käsittelee asian suullisesti ja tekee yhteisen lopullisen päätöksen.

Muutoksenhakukäsittely järjestetään yksityisesti ja epävirallisesti, eikä sinulle tarvita oikeudellista edustusta. Kuuleminen järjestetään yleensä etäyhteyden välityksellä etäneuvotteluna tai verkkopohjaisena videokonferenssina, tai tietyissä olosuhteissa se voidaan järjestää paikan päällä. Tuomioistuimen päätökset, jotka on peitetty henkilötietojen poistamiseksi, voidaan asettaa julkisesti saataville.

Kuinka kauan (noin) kestää, jos viranomainen tekee päätöksen korvaushakemuksesta?

Järjestelmän mukaisten hakemusten käsittelyaika voi vaihdella huomattavasti tapauksesta toiseen. Aika riippuu yleensä tapauksen luonteesta ja erityisistä olosuhteista, esimerkiksi siitä, onko hakijalta mahdollisesti tarpeen saada lisätietoja hakemuksesta, kuten lääketieteellisistä tai muista asiantuntijalausunnoista. Kun virkamiestuomioistuin tekee hakemusta koskevan päätöksen, se voi vaatia lisätietoja myös muilta elimiltä, kuten poliisilta tai muilta valtion viranomaisilta. Jos tuomioistuinkäsittely on kesken, tuomioistuin odottaa yleensä menettelyn tulosta.

Myös se, miten paljon asiaa tuomioistuimessa on hakemuksen vastaanottohetkellä, vaikuttaa myös siihen, kuinka pitkä aika on.

Jos olen tyytymätön viranomaisen päätökseen, miten voin riitauttaa sen?

Jos olette tyytymätön tuomioistuimen ensimmäisen oikeusasteen päätökseen, voit hakea siihen muutosta. Jos näin toimit, sinut kutsutaan muutoksenhakua käsittelevään kuulemiseen, jossa kolmen tuomioistuimen jäsenen muodostama lautakunta (lukuun ottamatta alkuperäisen päätöksen tehnyttä tuomioistuimen jäsentä) käsittelee asian suullisesti ja tekee kollektiivisen päätöksen. Ne tarkastelevat hakemusta uudelleen ”de novo” -periaatteella. Tribunalin muutoksenhakua käsitelleessä istunnossa tekemää päätöstä pidetään tukiohjelman mukaisena lopullisena päätöksenä. Irlannin High Court on kuitenkin ilmoittanut tarkastelevansa uudelleen tuomioistuimen päätöstä asianmukaisissa tapauksissa, kuten silloin, kun perustuslaillisen oikeuden periaatteita on rikottu tai korvausjärjestelmää on tulkittu väärin.

Mistä saan tarvittavat lomakkeet ja korvaushakemuksen tekemistä koskevat tiedot?

Tarvittavat lomakkeet ja muut tiedot järjestelmästä ovat saatavilla täällä.

Onko tätä varten erityinen internet-osoite tai neuvontapuhelin?

Tarkempia tietoja Irlannin järjestelmästä ja useita kysymyksiä on saatavilla täältä.

Lisätietoja saa ottamalla yhteyttä virkamiestuomioistuimen sihteeristöön jäljempänä olevasta osoitteesta tai puhelinnumerosta.

Yhteystiedot:

Criminal Injuries Compensation Tribunal
of Justice Bishop’
s Square
Redmond’s Hill
Dublin 2
D02 TD99

Verkkosivusto:

https://www.gov.ie/en/campaigns/0bff8-criminal-injuries-compensation-scheme/

Puhelin:

+ 353 1 479 0290

E-Mail:

criminalinjuries@justice.ie

Onko korvaushakemuksen tekemiseen mahdollista saada oikeudellista neuvontaa (juristilta)?

Järjestelmän on tarkoitus toimia epävirallisesti, ja se on määritelty ehdoissa. Vaikka hakijalla on aina oikeus pyytää riippumatonta neuvontaa tai edustajaa, mukaan lukien oikeudellinen neuvonta ja oikeudellinen edustus, järjestelmässä ei säädetä oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta.

Onko olemassa uhrien tukijärjestöä, joka voisi auttaa hakemuksen tekemisessä?

Virkamiestuomioistuimen sihteeristö avustaa hakijoita ja vastaa järjestelmän toimintaa koskeviin kysymyksiin.

Irlantiin sijoittautuneet uhrien tukipalvelut voivat myös auttaa ja neuvoa hakemuksen tekemisessä. Uhrien tukijärjestöjä ym. koskevat yksityiskohtaiset tiedot on lueteltu seuraavassa uhrien peruskirjan julkaisussa.

Yksi näistä palveluista, Irish Tourist Assistance Service (ITAS), on erikoistunut tukemaan matkailijoita, jotka ovat rikoksen uhreja vieraillessaan Irlannissa. Lisätietoja ITAS-järjestelmästä on saatavilla täällä.

Itasiin voi ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen info@itas.ie ja puhelimitse numeroon + 353 1 666 93 54.

Päivitetty viimeksi: 27/05/2022

Tämän on konekäännös sivun sisällöstä. Sivun ylläpitäjä ei ole vastuussa eikä vahingonkorvausvelvollinen konekäännöksen laadusta.