Dacă cererea mea urmează să fie soluționată în această țară

Irland

Inhalt bereitgestellt von
Irland

Pentru ce tip de infracțiune pot obține despăgubiri?

Despăgubirile pot fi acordate de Tribunalul pentru despăgubirea prejudiciilor penale (tribunalul) în temeiul Sistemului de despăgubiri pentru vătămările corporale suferite în mod ilicit (Sistemul)

  • Persoane care au suferit o vătămare corporală, în cazul în care vătămarea este direct imputabilă unei infracțiuni de violență denunțate sau
  • Persoane care au suferit o vătămare corporală în circumstanțe care decurg din acțiunile întreprinse de acestea pentru a ajuta sau a încerca să ajute la prevenirea unei infracțiuni denunțate sau la salvarea de vieți omenești sau
  • Persoanele aflate în întreținerea unei victime care a decedat din cauza unei infracțiuni săvârșite prin violență.

Vătămările (mortale și neletale) trebuie să fi fost suferite pe teritoriul statului irlandez sau la bordul unei nave sau aeronave irlandeze.

Pentru ce tip de prejudiciu pot obține despăgubiri?

Se pot acorda despăgubiri pentru vătămarea corporală în cazul în care vătămarea este cauzată în mod direct de o infracțiune de violență denunțată.

Pot obține despăgubiri dacă sunt o rudă sau în întreținerea unei victime care a decedat ca urmare a unei infracțiuni? Ce rude sau persoane aflate în întreținere pot obține despăgubiri?

Persoanele aflate în întreținerea unei victime care a decedat ca urmare a unei infracțiuni săvârșite prin violență pot solicita o indemnizație în cadrul sistemului. Definiția unei persoane dependente este prevăzută la articolul 47 alineatul (1) din Legea din 1961 privind răspunderea civilă, astfel cum a fost modificată.

Aceasta prevede că, în ceea ce privește o persoană aflată în întreținere al cărei deces este cauzat de o faptă ilicită *

  • soț/soție, partener civil în sensul Legii din 2010 privind parteneriatul civil și anumite drepturi și obligații ale coabitanților, părinți, bunici, ascendenți soți, copii, nepoți, copii vitregi, frați, surori, frați vitregi sau surori vitrege ale persoanei decedate
  • o persoană a cărei căsătorie cu defunctul a fost desfăcută printr-o hotărâre de divorț care a fost pronunțată în temeiul Legii privind dreptul familiei (divorțul) din 1996 sau în temeiul legislației unei alte țări sau jurisdicții decât statul și care este recunoscută în stat;
  • o persoană al cărei parteneriat civil cu defunctul a fost dizolvat printr-un decret de dizolvare care a fost acordat în temeiul Legii din 2010 privind parteneriatul civil și anumite drepturi și obligații ale coabitanților sau în temeiul legii unei alte țări sau jurisdicții decât statul și care este recunoscută în stat sau
  • o persoană care nu a fost căsătorită sau un partener civil al defunctului, dar care, până la data decesului defunctului, locuia împreună cu defunctul în calitate de coabitant al defunctului în sensul articolului 172 din Legea din 2010 privind parteneriatul civil și anumite drepturi și obligații ale coabitanților, pe o perioadă neîntreruptă de cel puțin trei ani;

* «fapta ilicită» include o infracțiune.”

Pot obține despăgubiri dacă sunt rudă sau persoană aflată în întreținerea unei victime care a supraviețuit? Ce rude sau persoane aflate în întreținere pot obține despăgubiri în acest caz?

Nicio persoană aflată în întreținerea victimelor în cadrul sistemului nu poate primi o indemnizație în cazul decesului victimei respective ca urmare a unei infracțiuni săvârșite cu violență de către acestea.

Pot obține despăgubiri dacă nu sunt cetățean al unei țări UE?

Da, precum și rezidenții din toate statele membre ale UE, orice vizitator dintr-o altă jurisdicție care suferă un prejudiciu ca urmare a unei infracțiuni de violență atunci când vizitează Irlanda poate solicita despăgubiri Tribunalului pentru despăgubiri în caz de prejudiciu.

Pot solicita despăgubiri din partea acestei țări dacă locuiesc aici sau provin de aici (aceasta este țara mea de reședință sau de cetățenie) chiar dacă infracțiunea a fost săvârșită într-o altă țară a UE? Pot să fac acest lucru în loc să solicit despăgubiri în țara în care a avut loc infracțiunea? Dacă da, în ce condiții?

Nu, Tribunalul poate pronunța o hotărâre numai cu privire la o vătămare suferită ca urmare a unei infracțiuni săvârșite în stat sau la bordul unei nave sau aeronave irlandeze. În temeiul Directiva 2004/80/CE, un solicitant vătămat în urma unei infracțiuni într-un alt stat membru al UE poate depune o cerere în conformitate cu dispozițiile sistemului statului membru în care a avut loc infracțiunea.

Comisia Europeană pune la dispoziție un portal online, care stabilește sistemele de compensare disponibile în statele membre ale UE. Acest lucru este disponibil aici.

În cazul în care aveți reședința în Irlanda și aveți nevoie de asistență pentru depunerea unei cereri într-un alt stat membru al UE în care ați fost rănit în urma unui incident penal, vă rugăm să contactați secretariatul Tribunalului pentru despăgubirea prejudiciilor penale, care va încerca să vă ofere asistență și să vă contacteze omologii din cealaltă jurisdicție, dacă este necesar.

Pentru a putea solicita despăgubiri, trebuie să fi denunțat infracțiunea mai întâi la poliție?

Da, sistemul prevede ca infracțiunea să fi fost denunțată fără întârziere An Garda Síochána, și anume poliția irlandeză [sau Comisia Ombudsmanului Garda Síochána (GSOC), în orice caz în care se presupune că infracțiunea a fost săvârșită de un membru al An Garda Síochána]. De asemenea, reclamantul va trebui să coopereze pe deplin la investigarea incidentului penal de către aceste autorități.

Trebuie să aștept rezultatul anchetei poliției sau al procedurii penale înainte să pot cere despăgubiri?

Atunci când examinează o cerere în cadrul sistemului, tribunalul solicită un raport cu privire la incidentul din partea An Garda Síochána, și anume forțele de poliție irlandeze [sau Comisia Ombudsmanului Garda Síochána (GSOC), după caz]. În cazul în care sunt planificate sau sunt în curs proceduri judiciare civile și/sau penale privind infracțiunea, tribunalul va aștepta, de regulă, încheierea procedurii judiciare înainte de a examina cererea.

Trebuie să solicit mai întâi despăgubiri de la autorul infracțiunii – dacă acesta a fost identificat?

Nu este o cerință a sistemului ca victima să solicite mai întâi despăgubiri de la autorul infracțiunii. Cu toate acestea, sistemul prevede că nu va exista o dublă despăgubire, astfel încât, în cazul în care despăgubirea este plătită victimei de către sau în numele unui infractor pentru același incident, tribunalul va lua în considerare acest lucru pentru a se asigura că nu există o dublă despăgubire.

Dacă autorul infracțiunii nu a fost identificat sau condamnat, mai pot beneficia de despăgubiri? În acest caz, ce dovezi sunt necesare pentru a-mi susține cererea de despăgubiri?

Puteți fi în continuare eligibil pentru despăgubiri în situațiile în care autorul infracțiunii nu a fost identificat sau condamnat atât timp cât infracțiunea a fost raportată An Garda Síochána.i.e.Forța de poliție irlandeză [sau Comisia Ombudsmanului Garda Síochána (GSOC), după caz]. De asemenea, este necesar ca An Garda Síochána (sau GSOC, după caz) să furnizeze tribunalului un raport cu privire la incident, care să confirme incidentul penal, natura acestuia și investigarea sa.

Există un termen în care trebuie să solicit despăgubiri?

Sistemul prevede că o cerere trebuie depusă în scris cât mai curând posibil după săvârșirea unei infracțiuni de violență care a cauzat vătămări corporale, inclusiv vătămări morale, dar, în orice caz, nu mai târziu de 3 luni de la data evenimentului care a provocat vătămarea.

Dacă o cerere este tardivă, adică dacă este depusă în scris la mai mult de 3 luni de la incident, sistemul permite Tribunalului să considere cererile tardive ca fiind excepționale. Aceasta se întinde pe o perioadă de maximum doi ani de la incident și în cazul în care Tribunalul este convins că circumstanțele unei astfel de aplicări tardive justifică un astfel de tratament excepțional. În cazurile în care cererea este tardivă, solicitanții trebuie să furnizeze o justificare scrisă pentru întârziere, precizând circumstanțele în formularul de cerere și explicând motivele întârzierii. După examinarea explicațiilor furnizate, este de competența Tribunalului să decidă cu privire la examinarea cererii introductive.

Tribunalul nu poate accepta nicio cerere în cazul în care evenimentul cauzator al prejudiciului a avut loc cu mai mult de doi ani înainte de data depunerii cererii.

Ce pierderi și cheltuieli sunt acoperite de despăgubiri?

Se poate pronunța o hotărâre cu privire la următoarele fapte care rezultă din incidentul infracțional:

  • costurile legate de îngrijirea personală și de costurile medicale ale solicitantului, precum și despăgubirile acordate pentru adaptarea locuinței/echipamentul specializat necesar victimei ca urmare a vătămărilor suferite.
  • cheltuieli de călătorie acoperite, de exemplu, pentru a beneficia de îngrijire medicală și personală ca urmare a rănilor.
  • plați cu titlu de pierdere de venituri până în prezent și calculată (de obicei de către un actuar) în viitor, suferită, dacă este cazul, ca urmare a vătămărilor penale suferite.
  • alte cheltuieli de buzunar și cheltuieli speciale suportate.
  • un reclamant poate, de asemenea, să solicite orice cheltuieli suportate pentru obținerea rapoartelor medicale sau a altor expertize necesare pentru susținerea unei cereri adresate Tribunalului.

Despăgubirea este plătită printr-o plată unică sau în rate lunare?

În general, atribuirea este plătită printr-o singură plată. Este posibil ca acest lucru să nu fie posibil din când în când bugetul anual al Tribunalului este epuizat. În anumite circumstanțe, tribunalul poate decide să pronunțe o hotărâre provizorie, pentru a acoperi cheltuielile suportate până în prezent, până la luarea unei decizii cu privire la o hotărâre definitivă (de exemplu, în timp ce vătămările se soluționează).

În ce mod comportamentul meu în legătură cu infracțiunea, cazierul meu judiciar sau lipsa cooperării în cursul procedurii de acordare de despăgubiri ar putea să afecteze posibilitatea de a primi despăgubiri și/sau cuantumul acestora?

Potrivit sistemului, nu va fi datorată nicio despăgubire în cazul în care Tribunalul constată că reclamantul a fost răspunzător, fie ca urmare a provocării, fie în alt mod, pentru fapta care a cauzat vătămarea sau dacă Tribunalul poate reduce cuantumul hotărârii atunci când, în opinia sa, reclamantul a fost parțial răspunzător pentru infracțiune.

În plus, în conformitate cu dispozițiile sistemului, nu va fi datorată nicio despăgubire în cazul în care Tribunalul este convins că comportamentul reclamantului, caracterul sau modul lor de viață fac inadecvată pronunțarea unei hotărâri sau Tribunalul poate reduce valoarea unei hotărâri atunci când, în opinia sa, este oportun să facă acest lucru având în vedere comportamentul, caracterul sau modul de viață al reclamantului.

După cum s-a menționat mai sus, este, de asemenea, o condiție a sistemului ca solicitanții să coopereze cu autoritățile polițienești în ceea ce privește incidentul penal.

În ce mod ar putea situația mea financiară să afecteze posibilitatea de a primi despăgubiri și/sau cuantumul acestora?

Situația dumneavoastră financiară nu vă afectează eligibilitatea pentru acordarea unui premiu pentru vătămările și pierderile pe care le-ați suferit ca urmare a incidentului. Cu toate acestea, tribunalul trebuie să se asigure că nu există o dublă despăgubire, astfel încât, în cazul în care ați primit prestații de asistență socială de la incident, acestea vor fi luate în considerare de către tribunal la stabilirea hotărârii.

În cazurile în care se acordă despăgubiri pentru a include plățile pentru pierderea de venituri până în prezent sau în viitor, care au fost suportate ca urmare a vătămărilor suferite, nivelul veniturilor dumneavoastră până în prezent și veniturile viitoare preconizate vor fi luate în considerare de către tribunal, precum și orice plăți efectuate de angajatorul dumneavoastră, cum ar fi indemnizația de boală etc.

Există alte criterii care ar putea să afecteze posibilitatea de a primi despăgubiri și/sau cuantumul acestora?

Limitările și restricțiile legate de acordarea de compensații în cadrul sistemului sunt prevăzute la punctele 6 &7 și 9-15, inclusiv, ale sistemului, care este disponibil la adresa:

Cum va fi calculată despăgubirea? Există o sumă minimă/maximă care poate fi acordată?

Nivelul minim actual al premiului este de 500 EUR. În prezent, nu există un nivel maxim de atribuire.

Trebuie să specific cuantumul despăgubirii în formularul de cerere? Dacă da, voi primi instrucțiuni referitoare la modul de calcul sau la alte aspecte?

Tribunalul rambursează cheltuielile justificate, astfel încât trebuie furnizate chitanțe pentru cheltuielile efectuate. De regulă, secretariatul Tribunalului vă va contacta pentru a le solicita la primirea formularului dumneavoastră de candidatură. În plus, pentru pierderea de venituri, vor fi necesare, de regulă, informații privind remunerația dumneavoastră de la angajator și/sau de la Departamentul pentru Protecție Socială și Venituri, iar pentru pierderea viitoare a veniturilor este necesar, de regulă, un calcul actuarial. În etapa de depunere a cererii, reclamanții își prezintă, de regulă, pierderile și cheltuielile pe care intenționează să le solicite, iar secretariatul Tribunalului va urmări împreună cu reclamantul care solicită documentele relevante.

Despăgubirile pentru prejudiciile suferite pe care le primesc din alte surse (de exemplu, de la angajator sau de la un sistem de asigurare privată) vor fi deduse din despăgubirile plătite de autoritate/organism?

În cadrul sistemului se aplică un principiu general conform căruia nu poate exista o dublă compensare. La luarea unei decizii cu privire la cererea dumneavoastră, Tribunalul va lua în considerare orice altă plată pe care ați primit-o din altă sursă ca urmare a incidentului.

Pot obține un avans din despăgubire? Dacă da, în ce condiții?

De regulă, despăgubirea acordată este plătită printr-o singură plată după ce Tribunalul a pronunțat o hotărâre definitivă cu privire la cerere și a fost acceptată de reclamant. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, tribunalul poate decide să pronunțe o hotărâre provizorie, în așteptarea unei decizii cu privire la o hotărâre definitivă. De obicei, tribunalul va lua în considerare posibilitatea de a pronunța o hotărâre provizorie numai în cazul în care există un motiv pentru a întârzia pronunțarea unei hotărâri definitive (de exemplu, în așteptarea soluționării problemelor medicale) sau în cazul în care solicitantul se află în dificultate financiară, iar cheltuielile justificate (de exemplu, costurile medicale) sunt în mod clar eligibile pentru rambursare.

Pot obține despăgubiri complementare sau suplimentare (de exemplu, ca urmare a unei modificări a circumstanțelor sau a înrăutățirii stării mele de sănătate etc.) după pronunțarea deciziei principale?

Nu – după ce Tribunalul a luat o decizie, iar hotărârea a fost acceptată de reclamant și plătită acestuia, nu este posibilă nicio hotărâre suplimentară sau ulterioară.

Ce documente justificative trebuie să prezint împreună cu cererea?

Cererea dumneavoastră trebuie depusă utilizând un formular standard de cerere disponibil aici.

Pe lângă depunerea unui formular de cerere completat integral, vi se va cere să includeți, dacă este posibil, o copie a declarației dumneavoastră de raportare a incidentului către An Garda Síochána, și anume poliția irlandeză [sau Comisia Ombudsmanului Garda Síochána (GSOC), în orice caz în care se presupune că infracțiunea a fost săvârșită de un membru al An Garda Síochána].

De asemenea, vi se va cere, după caz, să furnizați alte documente justificative relevante (de exemplu, chitanțe pentru cheltuieli) solicitate în formularul de cerere. Aceasta poate include obligația de a furniza documente justificative din partea angajatorului dumneavoastră și/sau a autorităților de stat, de exemplu, în cazul în care se solicită pierderea de venituri. De asemenea, ar putea fi necesar să depuneți rapoarte medicale sau alte rapoarte ale experților, în funcție de natura cererii dumneavoastră de despăgubire. De obicei, secretariatul Tribunalului îl va contacta pe solicitant la primirea formularului de cerere prin care se solicită prezentarea documentelor justificative.

Există taxe administrative sau de altă natură care trebuie plătite atunci când cererea este primită și prelucrată?

Nu.

Ce autoritate decide cu privire la cererile de despăgubire (în cazurile naționale)?

Tribunalul pentru despăgubirea prejudiciilor penale se pronunță cu privire la cererile de despăgubire formulate în temeiul sistemului irlandez.

Unde trebuie să trimit cererea (în cazurile naționale)?

Cererile de despăgubire în cadrul sistemului trebuie depuse pe baza formularelor standard de cerere disponibile aici.

Candidaturile completate trebuie trimise la adresa:

Tribunalul pentru repararea prejudiciilorpenale,
Departamentul
de justiție Bishop’s Square
Redmond Hill
Dublin 2, D02 TD99

e-mail: criminalinjuries@justice.ie

Trebuie să fiu prezent pe parcursul procedurii și/sau atunci când cererea este soluționată?

În temeiul schemei, o decizie cu privire la o cerere se ia în primă instanță numai pe baza documentelor prezentate, și anume fără audiere.

O decizie în primă instanță cu privire la o cerere poate fi pronunțată de un funcționar autorizat al Tribunalului în cazurile în care suma solicitată nu depășește 3,000 EUR.

În cazul în care suma solicitată este mai mare de 3,000 EUR, cererea trebuie depusă la Tribunal în vederea pronunțării unei decizii în primă instanță. În cazul în care suma solicitată este mai mică de 75,000 EUR, cererea va fi soluționată în primă instanță de un singur membru al Tribunalului, iar în cazul în care suma solicitată este mai mare de 75,000 EUR, cererea va fi soluționată în mod colectiv de trei membri ai Tribunalului.

Decizia este comunicată solicitantului de către secretariat atunci când aceasta este pusă la dispoziție. Solicitantul poate accepta sau contesta decizia.

În cazul în care decizia Tribunalului în primă instanță este atacată de reclamant, acesta va fi invitat să participe la o ședință de recurs în cadrul căreia un complet format din trei membri ai Tribunalului (cu excepția membrilor care au luat decizia inițială) audiază cauza oral și pronunță o hotărâre colectivă definitivă.

Audierea în apel va avea loc în mod privat și informal – nu veți avea nevoie de reprezentare juridică. Audierea va avea loc, în general, la distanță, prin teleconferință sau videoconferință pe internet sau, în anumite circumstanțe, poate avea loc la fața locului. Deciziile Tribunalului, ocultate în vederea eliminării informațiilor cu caracter personal, pot fi puse la dispoziția publicului.

Cât durează (aproximativ) pentru a obține o decizie cu privire la o cerere de despăgubire din partea autorității?

Timpul de prelucrare a cererilor în cadrul sistemului poate varia considerabil de la caz la caz. Timpul implicat va depinde, în general, de natura și de circumstanțele specifice ale cazului; de exemplu, aceasta ar putea include eventuala necesitate de a obține informații suplimentare de la solicitant cu privire la creanță, cum ar fi rapoartele medicale sau alte expertize. În luarea unei decizii cu privire la o cerere, tribunalul poate solicita, de asemenea, informații suplimentare din partea altor agenții, cum ar fi poliția sau alte autorități de stat. În cazul în care procedurile judiciare sunt în curs de desfășurare, tribunalul va aștepta, de regulă, rezultatul procedurii.

Volumul actual de cauze al Tribunalului la momentul primirii cererii va influența, de asemenea, perioada de timp implicată.

Dacă nu sunt mulțumit de decizia autorității, cum o pot contesta?

În cazul în care nu sunteți mulțumit de o hotărâre pronunțată în primă instanță de Tribunal, puteți contesta decizia. Dacă faceți acest lucru, veți fi invitat la o audiere în apel în cadrul căreia un complet format din trei membri ai Tribunalului (cu excepția membrului Tribunalului care a luat decizia inițială) audiază cauza oral și vor lua o decizie colectivă. Acestea vor examina cererea din nou pe baza principiului „de novo”. Decizia Tribunalului pronunțată în cadrul ședinței de apel este considerată decizia definitivă în temeiul regimului. Cu toate acestea, High Court din Irlanda a afirmat că va revizui o decizie a Curții în cazurile corespunzătoare, cum ar fi cele în care principiile justiției constituționale au fost încălcate sau în care sistemul de despăgubire a fost interpretat greșit.

De unde obțin formularele necesare și alte informații privind modul de contestare?

Informații privind formularele necesare și alte informații privind schema sunt disponibile aici.

Există o linie de asistență telefonică specială sau un site web special?

Informații mai detaliate privind sistemul irlandez, inclusiv un set de întrebări frecvente, sunt disponibile aici.

Informații suplimentare pot fi obținute contactând secretariatul Tribunalului, la adresa sau numărul de telefon de mai jos.

Date de contact:

Tribunalul pentru repararea prejudiciilor penale,
Departamentul de
justiție din Piața
episcopului Redmond din
Dublin 2
D02 TD99

Site web:

https://www.gov.ie/en/campaigns/0bff8-criminal-injuries-compensation-scheme/

Telefon:

+ 353 1 479 0290

E-mail:

criminalinjuries@justice.ie

Pot obține asistență juridică (ajutor din partea unui avocat) la întocmirea cererii?

Sistemul este destinat să funcționeze în mod informal, iar acest lucru este prevăzut în termeni și condiții. Deși un solicitant are întotdeauna dreptul de a solicita consiliere sau reprezentare independentă, inclusiv consiliere juridică și reprezentare juridică, sistemul nu prevede rambursarea cheltuielilor de judecată.

Există organizații de sprijinire a victimelor care mă pot ajuta să cer despăgubiri?

Secretariatul Tribunalului va oferi asistență solicitanților și va răspunde la întrebări cu privire la funcționarea sistemului.

Serviciile de sprijinire a victimelor cu sediul în Irlanda pot, de asemenea, să vă ofere asistență și consiliere în depunerea unei cereri în cadrul sistemului. Detalii privind o gamă largă de organizații de sprijinire a victimelor etc. sunt enumerate în următoarea publicație a Cartei victimelor.

Unul dintre aceste servicii, Serviciul irlandez de asistență turistică (ITAS), este specializat în sprijinirea turiștilor care sunt victime ale criminalității în timpul vizitei lor în Irlanda. Mai multe informații despre ITAS sunt disponibile aici.

Itas poate fi contactat prin e-mail la adresa info@itas.ie și prin telefon la numărul + 353 1 666 93 54.

Ultima actualizare: 27/05/2022

Această pagină este o versiune realizată cu ajutorul instrumentului de traducere automată. Proprietarul acestei pagini nu își asumă nicio răspundere cu privire la calitatea traducerii.