Otvoreni postupci u području građanskog pravosuđa koji su započeti prije isteka prijelaznog razdoblja nastavit će se na temelju prava EU-a. Na temelju uzajamnog sporazuma s Ujedinjenom Kraljevinom na portalu e-pravosuđe do kraja 2024. ostat će dostupne informacije povezane s Ujedinjenom Kraljevinom.

Kansallinen lainsäädäntö

Škotska

Tällä sivulla on tietoa Yhdistyneen kuningaskunnan ja erityisesti Skotlannin oikeudenkäyttöalueen oikeudesta ja oikeudellisista tietokannoista.

Sadržaj omogućio
Škotska

Lainvalintasääntöjen lähteet

Yhdistyneen kuningaskunnan Skotlannin oikeudenkäyttöalueen tärkeimmät oikeuslähteet ovat

  • Primaarioikeus Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin säätämien lakien ja Skotlannin parlamentin säätämien lakien muodossa
  • Euroopan unionin lainsäädäntö
  • Johdettu oikeus eli lakiin perustuvat määräykset ( Statutory Instruments ja Scottish Statutory Instruments) Muu johdettu oikeus, kuten hallinnolliset määräykset (Administrative Orders)
  • Tuomioistuinten tuomioiden kautta kehittynyt common law —oikeus.

Oikeudellisten asiakirjojen tyypit – kuvaus

Primaarioikeus eli parlamentin antamat lait laaditaan Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentissa Lontoossa. ne voivat koskea koko valtakuntaa tai vain sen osaa. Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti on hajauttanut lainsäädäntövaltaa itsehallintoalueiden parlamenteille ja edustajanhuoneille, jotka voivat joillakin tietyillä aloilla antaa omalla oikeudenkäyttöalueellaan sovellettavaa primaarilainsäädäntöä. Yhdistyneen kuningaskunnan valtio voi antaa muuta lainsäädäntöä erioikeuden nojalla eri muodoissa, kuten Orders in Council, proklaations, room warrant, kuninkaan ohjeet, asetukset ja kirjainmerkit.

Johdettua oikeutta voivat niille annetun toimivallan tai valtuuttamissäädöksen nojalla säätää kruunu (Her Majesty in Council), ministerit, ministeriöt, Skotlannin ministerit tai muut valtionhallinnon viranomaiset tai viranhaltijat. Sitä kutsutaan myös delegoiduksi tai johdetuksi oikeudeksi, ja säädöstä, jolla valtuudet myönnetään, kutsutaan valtuuttamissäädökseksi (enabling Act, empowering Act, parent Act). Valtionhallinnon ja lakisääteisten elinten antamalla johdetulla lainsäädännöllä voi olla eri nimiä, kuten Order in Council, Regulation tai Rule, mutta niihin kaikkiin voidaan viitata yhteisellä nimityksellä ’johdetun oikeuden säädökset’ (Statutory Instruments/Scottish Statutory Instruments).

Vuonna 1998 säädetylläScotland Actilla perustettiin Edinburghiin Skotlannin parlamentti ja annettiin sille toimivaltaa. Sillä palautettiin Skotlannille kansanäänestyksen tuloksena erillinen parlamentti, jonka se oli menettänyt liittyessään Englantiin ja Walesiin vuonna 1707. Koska Skotlanti kuitenkin on edelleen Yhdistyneen kuningaskunnan osa, Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti voi edelleen säätää lakeja joillain aloilla. Skotlannin parlamentti voi antaa primaarilainsäädäntöä hajautetuilla aloilla (pääasiassa vuosina 1997, 2012 ja 2016 annettujen Skotlannin lakien nojalla). Niihin kuuluvat seuraavat: terveys; koulutus; paikallishallinto; sosiaalityö, asuminen; suunnittelu; matkailu sekä taloudellinen kehitys, tietyt liikenteen näkökohdat, oikeusasiat, mukaan lukien useimmat yksityis- ja rikosoikeuteen liittyvät näkökohdat; poliisin ja palokunnan palvelut, monet ympäristönäkökohdat, maatalous ja kalastus, urheilu, taiteet ja kansainvälisten velvoitteiden täytäntöönpano niillä aloilla, joilla toimivalta on siirretty. Vuosina 2012 ja 2016 annetuissa Skotlannin laeissa laajennettiin tätä toimivaltaa seuraavilla aloilla: tietyt verotukseen liittyvät näkökohdat; työllistämistukipalvelut; sosiaaliturvan osa-alueet (mukaan lukien vammaisten ja hoitajien etuudet) aborttilaki; Crown Estate; kuluttajaystävällisyys ja kilpailu; energia (myös maalla tapahtuvaa öljyn- ja kaasunporausta ja polttoaineköyhyyttä koskevien järjestelmien lisensointi); tasa-arvoasiat (mukaan lukien sukupuolten tasa-arvoa koskevat kiintiöt julkisen sektorin hallituksissa); muut liikennenäkökohdat (myös rautateiden poliisitoiminta); sekä lisenssi- ja peliautomaatit. Scottish Statutory Instruments -asetuksia (SSI) voivat antaa myös Skotlannin ministerit Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin tai Skotlannin parlamentin heille siirtämän toimivallan nojalla.

Toimivalta tehdä kansainvälisiä sopimuksia Yhdistyneen kuningaskunnan puolesta on kuninkaallisen erioikeuden (Royal Prerogative) nojalla kruunulla, toisin sanoen hallitsijalla, joka toimii Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen neuvojen mukaan. Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentilla ei ole sopimusten tekemisessä muodollista asemaa, mutta jos sopimus edellyttää muutosta Yhdistyneen kuningaskunnan lainsäädäntöön tai julkisen rahoituksen myöntämistä, parlamentti äänestää siitä tavanomaiseen tapaan. Kaikkien EU:n perussopimusten täytäntöönpano Yhdistyneessä kuningaskunnassa edellyttää lainsäädäntöä ja siten parlamenttikäsittelyä.Kun vuoden 2010 perustuslakiuudistus ja hallintotapalaki voimaan tulee, sopimusta ei voida ratifioida, ellei a) valtionministeri on ensimmäisessä oikeusasteessa antanut parlamentille jäljennöksen perussopimuksesta, b) sopimus on julkaistu ja c) 21 istuntopäivää on kulunut umpeen ilman, että parlamentti on päättänyt, että sopimusta ei ratifioida.

Normihierarkia

Jos eri oikeuslähteet ovat keskenään ristiriidassa, ensisijainen foorumi ristiriitojen ratkaisemiseen ovat tuomioistuimet. Ne voivat ratkaista myös lainsäädännön tulkintaan liittyviä riitoja. Koska Yhdistyneessä kuningaskunnassa ei ole kirjoitettua perustuslakia, parlamentin antamaa lakia ei kuitenkaan ole mahdollista riitauttaa sillä perusteella, että se olisi perustuslain vastainen. Parlamentaarisen itsemääräämisoikeuden eli suvereniteetin perustuslaillisen doktriinin mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti on ylin lainsäädäntöelin. sillä on oikeus laatia ja kumota mikä tahansa laki, eikä mikään muu elin voi kumota parlamentin säätämää lakia tai kyseenalaistaa sen pätevyyttä.Vaikka Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentilla on valta antaa lainsäädäntöä mistä tahansa kysymyksestä riippumatta siitä, onko se annettu tehtäväksi vai ei, Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on kuitenkin sitoutunut noudattamaan (sewel) yleissopimusta, jonka mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti ei yleensä säätäisi siirrettyä toimivaltaa koskevia lakeja muutoin kuin hajautetun vaalikauden suostumuksella.

Parlamentaarisen suvereniteetin doktriinia rajoittaa kuitenkin Yhdistyneen kuningaskunnan jäsenyys Euroopan unionissa. Vuoden 1972 Euroopan yhteisöjä koskevan lain nojalla Euroopan unionin oikeus on osa Englannin ja Walesin (sekä Skotlannin ja Pohjois-Irlannin) lainsäädäntöä. Kansallista lainsäädäntöä on tulkittava EU:n lainsäädännön kanssa yhteensopivalla tavalla aina kun se on mahdollista.

Toinen laki, jonka perusteella parlamentin antama laki voidaan kyseenalaistaa, on ihmisoikeuslaki (Human Rights Act 1998), jolla Euroopan ihmisoikeussopimus saatettiin osaksi Yhdistyneen kuningaskunnan oikeutta. Kotimaista oikeutta on mahdollisuuksien mukaan tulkittava siten, että kunnioitetaan ihmisoikeussopimuksessa määriteltyjä oikeuksia.

Tuomioistuinten tuomiot, varsinkin muutoksenhakutuomioistuinten tuomiot, ovat tärkeässä asemassa oikeuden kehityksessä. Ne eivät ole ainoastaan arvovaltaisia ratkaisuja lainsäädännön tulkinnasta, vaan ne muodostavat common law’n perustan. Common law johdetaan aiemmissa asioissa annetuista tuomioistuinten tuomioista eli oikeuskäytännöstä. Tuomioistuinten ratkaisujen sitovuutta koskevan yleisperiaatteen mukaan tuomioistuin on sidottu ylempien tuomioistuinten aiempiin ratkaisuihin. Euroopan unionin lainsäädäntöön liittyvissä asioissa korkein tuomioistuin on Euroopan unionin tuomioistuin. Skotlannin ylin tuomioistuin on High Court of Justiciary, ja siviiliasioissa ylimpänä oikeusasteena toimivat aiemmin ylähuoneen tuomarit ( Law Lords). Tätä tehtävää hoitaa kuitenkin nykyisin Yhdistyneen kuningaskunnan korkein oikeus (Supreme Court), joka aloitti toimintansa 1. lokakuuta 2009. Uuden korkeimman oikeuden ensimmäisiksi tuomareiksi tulivat ylähuoneen tuomarit, ja heistä Senior Law Lord toimii korkeimman oikeuden presidenttinä.

Institutionaalinen kehys

Oikeussääntöjen antamisesta vastaavat toimielimet ja lainsäädäntömenettely

Primaarioikeuden säätää Lontoossa kokoontuva Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti. Ennen kuin säädösehdotus (laki) voi muodostua parlamentin laiksi, se on hyväksyttävä parlamentin molemmissa kamareissa. parlamentin alahuone ja ylähuone. Lainsäädäntömenettelyyn kuuluvat kummassakin huoneessa seuraavat vaiheet:

  • Ensimmäinen käsittely (säädösehdotuksen muodollinen esittely ilman keskustelua)
  • Toinen käsittely (yleiskeskustelu)
  • Valiokuntavaihe (yksityiskohtainen käsittely, keskustelu ja muutosehdotukset); Alahuoneessa yleensä yleisessä lainsäädäntövaliokunnassa (Public Bill Committee)
  • Mietintövaihe (mahdollisuus tehdä lisämuutoksia)
  • Kolmas käsittely (lopullinen mahdollisuus käydä keskustelua; muutokset ovat mahdollisia ylähuoneessa)

Sen jälkeen kun säädösehdotusta on käsitelty kummassakin huoneessa, se palautuu lakialoitteen tehneeseen huoneeseen, jotta tämä voi käsitellä toisen huoneen tekemiä muutoksia.

Ala- ja ylähuoneen on päästävä yhteisymmärrykseen lopullisesta tekstistä. Molempien kamarien välillä voi olla useita keskustelukierroksia, kunnes lakiehdotuksesta on päästy sopimukseen. kun näin tapahtuu, lakiesitys voidaan toimittaa hallitsijalle.

Siirrettyä toimivaltaa käyttävässä Skotlannin parlamentissa noudatetaan vastaavaa menettelyä, jonka mukaisesti lakiesityksen käsittely-, keskustelu- ja äänestysvaiheet etenevät. Skotlannin parlamentti on kuitenkin yksikamarinen. Siinä on kolme vaihetta:

  • Vaihe 1: Aihealueesta vastaava parlamentin valiokunta kerää tietoja lakiesityksestä ja laatii mietinnön sen yleisistä periaatteista. Sen jälkeen parlamentti käsittelee mietinnön ja keskustelee siitä, ovatko esityksen yleiset periaatteet hyväksyttäviä. Jos parlamentti hyväksyy ehdotuksen, se käsitellään vaiheessa 2.
  • Vaihe 2: Lakiesitys käsittelee yksityiskohtaisesti valiokunnan tai joskus koko parlamentin valiokunnan. Tässä vaiheessa voidaan tehdä muutoksia, jotka tunnetaan lakiehdotukseen tehtyinä muutoksina.
  • Vaihe 3: Lakiesitys otetaan uudelleen käsittelyyn parlamentin istunnossa. Tässä vaiheessa on viimeinen mahdollisuus tehdä muutoksia. sen jälkeen parlamentti keskustelee lakiesityksestä ja äänestää, olisiko se hyväksyttävä lopullisessa muodossaan.

Kun lakiesitys on läpäissyt kaikki Yhdistyneen kuningaskunnan tai Skotlannin parlamentin käsittelyvaiheet, se lähetetään hallitsijalle vahvistusta varten, minkä jälkeen siitä tulee laki. Skotlannissa oikeudelliset neuvonantajat (Law Officers) voivat kyseenalaistaa lain neljän viikon kuluessa sen antamisesta, jos he katsovat, ettei se kuulu Skotlannin parlamentin lainsäädäntövallan piiriin.

Primäärilainsäädäntöä voidaan yleensä muuttaa tai kumota vain uudella primäärilainsäädännöllä. joitakin poikkeuksia, joiden nojalla tietyt muutokset ja kumoamiset voidaan tehdä lakisääteisesti, voidaan kuitenkin tehdä – jos niillä pannaan täytäntöön EU:n velvoitteita – tai lainsäädäntöuudistuksen osana, joka vähentää tai poistaa sääntelytaakkaa tai Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamatta jättämistä. Parlamentin kummankin huoneen on kuitenkin hyväksyttävä asiaa koskeva vahvistuspäätöslauselma (affirmative resolution), ennen kuin tällainen määräys voidaan antaa.

Primaarioikeus saatetaan voimaan kussakin laissa annettujen voimaantulosäännösten mukaisesti. Säädöksessä voidaan määritellä voimaantulopäivä. Tämä voidaan tehdä välittömästi hallitsijan vahvistuksen jälkeen tiettynä päivänä (yleensä vähintään kaksi kuukautta hallitsijan vahvistuksen jälkeen) tai ministerin tai ministeriön vahvistamaan päivämäärään mennessä antamalla säädöksen (Commencement Order) (Stamencement Order). Lakiin sisältyville eri säännöksille voidaan antaa eri voimaantulopäiviä.

Sekundaarilainsäädännön voimaantulopäivä määritetään yleensä itse säädöksessä. Poikkeustapauksissa voimaantulopäivä voidaan asettaa julkaisemalla siitä ilmoitus virallisissa lehdissä (London Gazette tai Edinburgh Gazette).

Oikeudellisia tietokantoja

Käytettävissä on useita oikeudellisia tietokantoja:

  • Julkisen sektorin hallussa olevan tiedon viraston (Office of Public Sector Information, OPSI) verkkosivustolla on kaikki primaarilainsäädännön tekstit, jotka Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti, Skotlannin parlamentti, Pohjois-Irlannin edustajakokous ja Walesin kansalliskokous ovat hyväksyneet, sekä kaikkea johdettua oikeutta, jota sovelletaan koko Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tai sen osiin. Tietoja voi hakea maksutta.
  • Vuotta 1235 koskeva tarkistettu primaarilainsäädäntö, joka kattaa kaikki Yhdistyneen kuningaskunnan osat, löytyy Yhdistyneen kuningaskunnan ohjesäännöstä (Law Database). Tietokannan käyttö on maksutonta.

Vaikka Skotlannin koko lainsäädäntö on saatavilla OPSI:n verkkosivuilla, kaikki Skotlannin primääri- ja sekundaarilainsäädäntö, joka on annettu ja toteutettu hallinnon hajauttamisesta vuonna 1999, ovat saatavilla myös Queen’s Printes for Scotland —verkkosivustolla. Tietokannan käyttö on maksutonta.

Legislation.gov.uk, joka sisältää sekä OPSI-järjestelmän että Law Law Database -verkkosivut ja korvaa Queen’s Printer for Scotland -verkkosivustolla julkaistun lainsäädännön, on Yhdistyneen kuningaskunnan lainsäädännön virallinen kotipaikka

Linkkejä

Julkisen sektorin hallussa olevan tiedon määrä (OPSI), lakitietokannan lainsäädäntö, oikeusti.gov uk, Queen’s Printerin Office of the Scotland

Päivitetty viimeksi: 23/10/2019

Tämän on konekäännös sivun sisällöstä. Sivun ylläpitäjä ei ole vastuussa eikä vahingonkorvausvelvollinen konekäännöksen laadusta.