Nationale wetgeving

Zviedrija

Op deze pagina vindt u informatie over het rechtsstelsel in Zweden.

Saturu nodrošina
Zviedrija

Rechtsbronnen

Zweden kent vier belangrijke rechtsbronnen: wetgeving, voorbereidend wetgevingsmateriaal, jurisprudentie en academische literatuur.

De belangrijkste rechtsbronnen zijn de statuten. Zij worden bekendgemaakt en bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie. De statuten zijn onderverdeeld in wetten, verordeningen en verordeningen. Besluiten worden genomen door het parlement, besluiten worden genomen door de regering en verordeningen worden uitgevaardigd door de autoriteiten.

HetZweedse parlement is het enige overheidsorgaan dat bevoegd is nieuwe wetten aan te nemen of bestaande wetten te wijzigen. Aangenomen wetten kunnen alleen bij een nieuw besluit van de Rijksdag worden ingetrokken of gewijzigd.

Rechterlijke beslissingen, jurisprudentie, spelen een belangrijke rol bij de toepassing van de wet. Dit geldt met name voor beslissingen van de hoogste rechterlijke instanties, het Hooggerechtshof en het Administratief Hooggerechtshof.

Voorbereidende werkzaamheden met betrekking tot wetsvoorstellen, dat wil zeggen teksten die in het kader van het wetgevingsproces worden opgesteld, worden ook gebruikt voor de toepassing van de wet.

Besluitvormingsprocedure

Gewoonlijk stelt de regering een nieuwe wet of een wetswijziging voor. Alvorens een wetsontwerp aan de Rijksdag voor te leggen, moet de regering normaal gesproken verschillende opties grondig onderzoeken. Deze taak wordt toevertrouwd aan een speciaal daartoe aangewezen onderzoekscommissie.

Voordat de Rijksdag beslist of een wetsontwerp wordt aangenomen, moeten de leden van de Riksdag het voorstel in een parlementaire commissie behandelen. Er zijn vijftien comités, elk met een eigen bevoegdheidsgebied, zoals vervoer of onderwijs.

De commissie legt vervolgens aan de Rijksdag een verslag voor met aanbevelingen voor het besluit dat de Rijksdag moet nemen over de voorstellen van de regering en de leden van de Riksdag. Het wetsontwerp wordt vervolgens door alle leden van de Riksdag besproken met het oog op de eindbeslissing.

Het is de verantwoordelijkheid van de regering om de besluiten van de Rijksdag uit te voeren en ervoor te zorgen dat deze op de door de Rijksdag beoogde wijze ten uitvoer worden gelegd. De regeringskantoren, met inbegrip van alle ministeries en ongeveer 300 overheidsinstanties, staan de regering bij in deze taak.

Alle wet- en regelgeving wordt gepubliceerd in de Zweedse wet op de statuten (SFS), die op papier en op internet beschikbaar is.

Juridische gegevensbanken

Op Lagrummet vindt u juridische informatie over het openbaar bestuur. Links naar juridische informatie van de regering, Riksdagen, hoven en overheidsinstanties zijn te vinden op dit portaal.

Alle wetten en verordeningen worden gepubliceerd op de website van het Zweedse wetboek van statuten.

De toegang tot portalen is gratis.

Laatste update: 23/11/2020

Deze tekst is automatisch vertaald. De beheerder van deze website kan niet instaan voor de kwaliteit van de vertaling.