Sovittelu EU-maissa

Holland

Sovittelu ja riippumaton sovittelija tuovat konfliktiin monia etuja. Monissa tapauksissa sovittelu on tarpeen lyhyen ajan. Näin voidaan estää pitkäkestoiset ja kalliit reitit. Sovittelu myös tukee osapuolten välisten suhteiden säilyttämistä, Osapuolet pyrkivät yhdessä ratkaisuun.

Sisu koostaja:
Holland

Keneen pitäisi ottaa yhteyttä?

Sovittelijoita voi etsiä Alankomaissa useammasta rekisteristä. Mediatorsfederatie Nederland (MfN) on perinteisesti ollut rekisteri (entinen NMI-rekisteri). MfN:n lisäksi on muita organisaatioita, jotka ylläpitävät sovittelijarekisteriä. Esimerkki tästä on ADR-menettelyjen kansainvälinen rekisteri.

Oikeusapulautakunta pitää myös rekisteriä. Oikeusavusta annetun lain nojalla asioita käsittelevien sovittelijoiden on rekisteröidyttävä rekisteriin (mukaan lukien lisäsovittelu).

Millä aloilla sovittelu on käytettävissä ja/tai sen käyttö on yleisintä?

Sovittelu on aina sallittua, ja sitä käytetään useimmiten siviili- ja julkisoikeudessa. Lisäksi sovittelu rikosoikeudellisissa menettelyissä on mahdollista, jos tietyt edellytykset täyttyvät.

Onko erityissääntöjä, joita on noudatettava?

Sovittelun käyttäminen on täysin vapaaehtoista. Sovittelusopimus voidaan laatia. Tällainen sopimus sisältää esimerkiksi luottamuksellisuutta ja kustannuksia koskevia sopimuksia.

Laaturekisteriin merkittyjen sovittelijoiden on noudatettava asianomaisessa rekisterissä vahvistettuja (voimassa olevia) sääntöjä. Monissa tapauksissa säädetään valitusmekanismista.

Tiedotus ja koulutus

Jotta sovittelijat voidaan kirjata laaturekisteriin, heidän on täytettävä ennalta määritellyt vaatimukset. Näihin vaatimuksiin voi kuulua tunnustettu sovittelun peruskoulutus, teoriakokeen suorittaminen, arviointikeskusvaiheen suorittaminen ja ammattieettisen vakuutuksen antaminen.

Rekisteröitymisen jälkeen voidaan lisäksi asettaa rekisteröitymisen jälkeen lisävaatimuksia, kuten sovittelutapausten vähimmäismäärä vuodessa, koulutus tai kurssit, osallistuminen yhteiskäsittelyyn tai osallistuminen vertaisarviointiin, jossa riippumaton ja puolueeton vertaisarviointi arvioi, täyttävätkö sovittelupalvelut ammattihenkilöltä odotetun keskimääräisen tason.

Kuinka paljon sovittelu maksaa?

Eri sovittelijoilla voi olla eri tuntitaksa. Kokemuksen lisäksi myös sovittelijan ammatillinen tausta ja erityisasiantuntemus vaikuttavat hintaan. Siksi kannattaakin selvittää etukäteen tuntitaksan suuruus ja mahdolliset muut kustannukset. Sovittelijan on aina eriteltävä kustannuksensa. Sovittelun hinta riippuu myös sovittelun kestosta ja siitä, kuinka monta kertaa sovittelijan palveluja käytetään. Sovittelijan keskihinta on 150 euroa/tunti (ilman alv:tä). Jos tuomioistuin pyytää sovittelijaa, maksava osapuoli voi vaatia 150 euron aloitusmaksua sovittelun ensimmäisten 2,5 tunnin ajalta.

Jos osapuoli ei pysty maksamaan sovittelijan käytöstä aiheutuvia kuluja, hänelle voidaan tietyin edellytyksin myöntää oikeusapua. Jos sinulla on oikeus tuettuun oikeusapuun, hän maksaa vain oman rahoitusosuuden. Oman rahoitusosuuden määrä riippuu tuloista ja varallisuudesta.

Lisätietoja sovittelun kustannuksista voi lukea täältä.

Voidaanko sovittelussa aikaansaatu sopimus panna täytäntöön?

Osapuolten välinen sovintosopimus voidaan heidän pyynnöstään kirjata notaarin vahvistamaan asiakirjaan, joka mahdollistaa sen täytäntöönpanon Alankomaissa siviiliprosessilain 430 §:n 1 momentin nojalla.

Asiaan liittyvät linkit

Alankomaiden sovittelijoiden liitto

Oikeusapulautakunnan rekisteri

ADR-rekisteri

Päivitetty viimeksi: 22/02/2024

Tämän on konekäännös sivun sisällöstä. Sivun ylläpitäjä ei ole vastuussa eikä vahingonkorvausvelvollinen konekäännöksen laadusta.