Közvetítés az uniós tagállamokban

Alankomaat

A közvetítés során a felek egy független közvetítő segítségével közösen oldják meg a konfliktust, és az ilyen típusú peren kívüli vitarendezés számos előnnyel jár. Sok esetben a közvetítésre rövid ideig van szükség. Ez megakadályozhatja a hosszú és költséges utazásokat. És segít fenntartani a felek közötti kapcsolatot. A felek együttműködnek a megoldás megtalálása érdekében.

Sisällön tuottaja:
Alankomaat

Kihez lehet fordulni?

Hollandiában különböző nyilvántartások léteznek a közvetítőkről. A közvetítők nyilvántartását (korábban NMI-nyilvántartás) a Holland Közvetítők Szövetsége (MfN) kezeli. Az MfN a legnagyobb közvetítői szövetségeket képviselő szövetség Hollandiában. Az MfN nyilvántartása csak olyan közvetítőket tartalmaz, akik megfelelnek a gondosan megfontolt minőségi előírásoknak. A holland kormány az MfN szabványait használja a jogi segítségnyújtási rendszer keretében dolgozó közvetítőknyilvántartásának (a Jogi Segítségnyújtási Tanács nyilvántartása) alapjául. Emellett az ADR nemzetközi lajstroma is létezik.

A közvetítői szövetség címe:
Westblaak 140
3012 KM Rotterdam

Az alábbi címre:
Box 21499
AL Rotterdam

Telefon: 010-201 23 44 E-mail cím:
info@mediatorsfederatienl.nl

Mely területen lehetséges és/vagy leggyakoribb a közvetítés igénybevétele?

A közvetítés mindig megengedett, és leggyakrabban a polgári jogban és a közjogban alkalmazzák. A közvetítés alkalmazása a büntetőjogban évek óta lehetséges.

Vannak-e külön szabályok e téren?

A közvetítés igénybe vétele teljes egészében önkéntes. A részt vevő felek jogilag nem kötelesek úgynevezett médiamegállapodást aláírni. Egy ilyen megállapodás például a felek bizalmas kezelésére és képviseletére vonatkozó megállapodásokat tartalmaz. Az MfN közvetítő szolgáltatásait igénybe vevő feleknek az MfN 2017. évi médiarendelete médiamegállapodást kell aláírniuk.

Az MfN közvetítőjének be kell tartania az MfN által megállapított magatartási szabályokat és médiaszabályokat. Ha panasza van egy közvetítő működésével kapcsolatban, panaszt nyújthat be az SKM-hez (Stichting Kwkwaliteit Mediators).

Tájékoztatás és képzés

A közvetítők nyilvántartásba való felvételéhez a közvetítőknek el kell végezniük egy elismert közvetítési alaptanfolyamot, el kell végezniük az elméleti vizsgát és az értékelőközpontot, és be kell nyújtaniuk az Omtrent de Gedrag (VOG) nyilatkozatot.

Emellett három éven keresztül meg kell őrizniük ismereteiket. Legalább kilenc közvetítést kell végezniük legalább 36 kapcsolatfelvétellel, és legalább két közvetítést kell elvégezniük évente összesen legalább 8 kapcsolattartási órával. A kilenc médiaorgánumból háromévente legalább hármat írásos megállapodással egészítettek ki. A háromévenkénti 9 médiaorgánumból ebben az időszakban akár három közvetítő is részt vesz a közvetítésben. Emellett a közvetítőknek hároméves időszakonként 48 „PE” pontot (folyamatos oktatás) kell kapniuk, és kötelezniük kell magukat az együttműködésre. A közvetítőknek háromévente részt kell venniük a szakértői értékelésben is, amelynek során egy független és pártatlan szakember értékeli, hogy a médiaszolgáltatások megfelelnek-e a szakembertől elvárható átlagos szintnek. Más szóval Hollandia szigorú követelményeket támaszt a közvetítők nyilvántartásában szereplő közvetítők minőségével szemben.

Milyen költségekkel jár a közvetítés?

Az óradíj közvetítőnként változhat. A tapasztalat mellett a közvetítő szakmai háttere és szakosodása is szerepet játszik. Tanácsos előzetesen megkérdezni a közvetítőtől, hogy milyen óradíjról van szó, és milyen többletköltségeket kell figyelembe venni. A közvetítőnek mindig meg kell határoznia a költségeit. Emellett a közvetítés költsége a közvetítővel folytatott konzultáció időtartamától és számától is függ. A közvetítő átlagos költsége óránként 150 EUR (héa nélkül).

Ha Ön nem tudja kifizetni a közvetítő költségeit, bizonyos feltételek mellett jogosult lehet a támogatott költségmentességre. Ha Ön támogatott jogi segítségnyújtásra jogosult, csak a „saját hozzájárulást” fizeti. A saját hozzájárulás összege az Ön jövedelmétől és vagyonától függ.

Ha további információkra van szüksége a közvetítés költségeiről, kérjük, írjon nekünk. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rechtspraak-en-geschiloplossing/vraag-en-antwoord/wat-kost-mediation

Végrehajtható-e a közvetítés eredményeként létrejött megállapodás?

A törvény lehetővé teszi a vitában részt vevő felek számára, hogy kérjék a közvetítés útján elért írásbeli megállapodás végrehajthatóvá nyilvánítását.

Kapcsolódó linkek

Holland Közvetítők Szövetsége

Közvetítési költségek

Az MFN közvetítésről szóló 2017. évi rendelet

Utolsó frissítés: 17/11/2020

Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.