Eurooppalainen pidätysmääräys

Eurooppalainen pidätysmääräys on yksinkertaistettu oikeudellinen menettely, jonka avulla etsitty henkilö voidaan luovuttaa jäsenvaltiosta toiseen syytetoimien tai vapaudenmenetyksen käsittävän rangaistuksen tai turvaamistoimenpiteen toteuttamista varten. Minkä tahansa EU-maan oikeusviranomaisen antama pidätysmääräys on pätevä kaikkialla EU:n alueella. Eurooppalainen pidätysmääräys on ollut toiminnassa 1. tammikuuta 2004. Sillä korvattiin rikoksen johdosta tapahtuvaa luovuttamista koskevat pitkälliset menettelyt, joita siihen asti sovellettiin EU-maiden kesken.

Miten se toimii

Yhden EU-maan oikeusviranomainen pyytää toisessa jäsenvaltiossa sijaitsevan henkilön pidättämistä ja hänen luovuttamistaan syytetoimia varten tai ensimmäisessä maassa määrätyn vapaudenmenetyksen käsittävän rangaistuksen tai turvaamistoimenpiteen täytäntöönpanoa. Menettely perustuu oikeudellisten päätösten vastavuoroisen tunnustamisen periaatteeseen. Se on toiminnassa kaikissa EU-maissa oikeusviranomaisten välisten suorien yhteyksien kautta.

Viranomaisten on kunnioitettava eurooppalaiseen pidätysmääräykseen liittyvien menettelyjen yhteydessä epäiltyjen ja syytettyjen menettelyllisiä oikeuksia, kuten oikeutta tiedonsaantiin, oikeudellisen avustajan ja tulkin käyttöön sekä oikeusapuun, pidätysmaan lainsäädännön mukaisesti.

Miten menettely poikkeaa perinteisestä luovutusmenettelystä?

  1. Tiukat määräajat
    Henkilön pidätysmaan eli täytäntöönpanovaltion on tehtävä lopullinen päätös eurooppalaisen pidätysmääräyksen täytäntöönpanosta 60 päivän kuluessa henkilön pidättämisestä.
    Jos henkilö suostuu luovuttamiseen, luovutuksesta on päätettävä 10 päivän kuluessa.
    Etsitty henkilö on luovutettava mahdollisimman pian asianomaisten viranomaisten sopimana päivänä ja viimeistään 10 päivän kuluttua siitä, kun lopullinen päätös eurooppalaisen pidätysmääräyksen täytäntöönpanosta on tehty.
  2. Kaksoisrangaistavuuden tarkistaminen – 32 rikosluokan
    osalta ei enää vaadita
    32 rikosluokan osalta. Näissä maissa ei tarkisteta, onko teko rikos. Ainoa vaatimus on, että teosta on määrättävä määräyksen antaneessa valtiossa vankeusrangaistus, jonka enimmäiskesto on vähintään kolme vuotta.
    Muiden rikosten osalta luovuttamisen edellytykseksi voidaan asettaa se, että teko on rikos täytäntöönpanovaltiossa.
  3. Ei poliittista harkintaaOikeusviranomaiset tekevät
    päätökset itsenäisesti, ilman että asiassa käytetään poliittista harkintaa.

  4. EU-
    maat eivät voi enää kieltäytyä luovuttamasta omia kansalaisiaan, elleivät ne ota vastatakseen etsityn henkilön vankeusrangaistuksen täytäntöönpanosta.
  5. Täytäntöönpanosta
    vastaava oikeusviranomainen voi vaatia takeita siitä, että
    a. henkilöllä on tietyn ajan kuluttua oikeus pyytää uudelleentarkastelua, jos määrätty rangaistus on elinkautinen rangaistus. b. etsitty
    henkilö voi tehdä minkä tahansa siitä seuraavan vankeusrangaistuksen täytäntöönpanomaassa, jos hän on kyseisen maan kansalainen tai hänen vakinainen asuinpaikkansa on kyseisessä maassa.

Rajoitetut kieltäytymisperusteet
Täytäntöönpanosta vastaava oikeusviranomainen voi kieltäytyä luovuttamasta etsittyä henkilöä vain, jos jokin ehdollisista tai harkinnanvaraisista kieltäytymisperusteista täyttyy:
Pakolliset kieltäytymisperusteet

  • armahdus (pidätysmaa olisi voinut nostaa syytteen ja rikoksesta on annettu yleinen armahdus kyseisessä maassa).
  • henkilöä on jo tuomittu samasta rikoksesta (ne bis in idem)
  • kyseessä on alaikäinen( henkilö ei ole vielä ikänsä takia rikosoikeudellisesti vastuunalainen pidätysmaassa)

Valinnaiset kieltäytymisperusteet, esimerkiksi

  • kaksoisrangaistavuuden puuttuminen muiden kuin eurooppalaisesta pidätysmääräyksestä annetun puitepäätöksen 2 artiklan 2 kohdassa lueteltujen 32 rikoslajin osalta
  • alueellinen toimivalta
  • rikosoikeudellinen menettely on vireillä pidätysmaassa
  • vanhentumisajat ym.

Käsikirja eurooppalaisen pidätysmääräyksen antamisesta ja täytäntöönpanosta

Euroopan komissio julkaisi 17. marraskuuta 2023 uuden käsikirjan eurooppalaisen pidätysmääräyksen antamisesta ja täytäntöönpanosta. Tarkoituksena on auttaa eurooppalaisia oikeusalan toimijoita helpottamaan ja yksinkertaistamaan asianomaisten oikeusviranomaisten päivittäistä työtä. Käsikirjassa annetaan yksityiskohtaisia ohjeita eurooppalaisen pidätysmääräyksen antamista ja täytäntöönpanoa koskevista menettelyvaiheista, ja se auttaa oikeusalan toimijoita luovuttamismenettelyn kaikissa vaiheissa. Tässä vuoden 2023 tarkistetussa versiossa otetaan huomioon myös nopeasti kehittyvä eurooppalaista pidätysmääräystä koskeva unionin tuomioistuimen oikeuskäytäntö ja SIS-järjestelmään tehdyt muutokset.

Käsikirja on saatavana kaikilla EU:n virallisilla kielillä: Pysyvä EUR-Lex-linkki

Eurooppalaisen pidätysmääräyksen toimintaa koskevat tilastot

Vuonna 2018 etsityt henkilöt luovutettiin keskimäärin:

  • suostumuksella – 16,4 päivän kuluessa
  • ilman suostumusta – 45 päivän kuluessa.

Vuonna 2019 etsityt henkilöt luovutettiin keskimäärin:

  • heidän suostumuksellaan keskimäärin 16,7 päivässä
  • ilman suostumusta – 55,75 päivän kuluessa.

Vuonna 2020 etsityt henkilöt luovutettiin keskimäärin:

  • suostumuksella – 21,25 päivän kuluessa
  • ilman suostumusta – 72,45 päivän kuluessa.

Vuonna 2021 etsityt henkilöt luovutettiin keskimäärin:

  • Suostumuksella – 20,14 päivän kuluessa
  • Ilman suostumusta – 53,72 päivää.

Vastaukset eurooppalaista pidätysmääräystä koskevaan kyselyyn: 2014 PDF (1582 Kb)  EN | 2015 PDF (1479 Kb)  EN | 2016 PDF (1732 Kb)  PDF EN2017 (1268 Kb)  EN 2018 PDF (1552 Kb)  EN 2019 PDF (1082 Kb)  EN 2020 PDF (1479 Kb)  EN 2021 PDF (1450 Kb) EN

Tietoa ei ole saatavilla kaikista maista; annettuja eurooppalaisia pidätysmääräyksiä koskevat tiedot ovat kuitenkin täydelliset vuosilta 2015, 2016 ja 2017.

Eurooppalaiset pidätysmääräykset 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
Myönnetty 14.948 16.144 16.636 17.491 17.471 20.226 15.938 14.789
Teloitettiin 5.535 5.304 5.812 6.317 6.976 5.665 4.397 5.144

EU:n oikeusalan ohjelmasta rahoitetut hankkeet

InAbsentiEAW:n tutkimushanke on vertaileva oikeudellinen tutkimus eurooppalaisista pidätysmääräyksistä, jotka koskevat henkilöitä, jotka eivät olleet läsnä tuomioon johtaneessa menettelyssä(poissaolomenettelyssä). Käytäntö on osoittanut, että eurooppalaisen pidätysmääräyksen antamiseen ja täytäntöönpanoon liittyy tällaisissa tapauksissa usein ongelmia. Tutkimushankkeen tavoitteena oli analysoida näiden ongelmien syitä ja laatia yhteiset normit tällaisten eurooppalaisten pidätysmääräysten antamiselle niiden sujuvan ja oikeudenmukaisen täytäntöönpanon varmistamiseksi. Selvitys perustui Alankomaissa, Belgiassa, Irlannissa, Puolassa, Romaniassa ja Unkarissa tehtyihin tapaustutkimuksiin.

Eurooppalainen pidätysmääräys ja vankeusolosuhteet

Vaikka kaikkien jäsenvaltioiden on noudatettava Euroopan ihmisoikeussopimusta, käytännössä tutkintavankeudessa on huomattavia eroja, ja aineelliset vankilaolot vaihtelevat suuresti jäsenvaltioiden välillä. Kuten unionin tuomioistuin totesi tuomiossa Aranyosi/Căldăraru, nämä vankeusolosuhteiden erot vaikuttavat tosiasiallisesti jäsenvaltioiden keskinäiseen luottamukseen ja eurooppalaisen pidätysmääräyksen toimintaan. Vuodesta 2016 lähtien eurooppalaisen pidätysmääräyksen täytäntöönpanoa on lykätty tai siitä on kieltäydytty sillä perusteella, että on olemassa todellinen vaara perusoikeuksien loukkaamisesta, lähes 300 tapauksessa.

Rikosasioissa tehtävän oikeudellisen yhteistyön tehostamiseksi ja vankeusolosuhteiden parantamiseksi kaikkialla EU:ssa komissio antoi 8. joulukuuta 2022 suosituksen tutkintavankeudessa olevien epäiltyjen ja syytettyjen prosessuaalisista oikeuksista ja vankeuden aineellisista olosuhteista. Suosituksessa esitetään yhteenveto tutkintavankeuden aineellisia olosuhteita ja prosessuaalisia oikeuksia koskevista valikoiduista eurooppalaisista vähimmäisvaatimuksista ja keskitytään vankien perusoikeuksien suojelun keskeisiin painopistealoihin.

Asiaan liittyvät linkit

Puitepäätös eurooppalaisesta pidätysmääräyksestä

Kertomus eurooppalaista pidätysmääräystä koskevan neuvoston puitepäätöksen täytäntöönpanosta ja jäsenvaltioiden välisistä luovuttamismenettelyistä

Suositus tutkintavankeudessa olevien epäiltyjen ja syytettyjen prosessuaalisista oikeuksista ja vankeuden aineellisista olosuhteista

Oikeus- ja sisäasioiden epävirallinen asiakirja komissiolta tutkintavankeudessa olevien epäiltyjen ja syytettyjen prosessuaalisia oikeuksia ja vankeuden aineellisia olosuhteita koskevan komission suosituksen hyväksymisen yhteydessä

Päivitetty viimeksi: 08/01/2024

Tämän on konekäännös sivun sisällöstä. Sivun ylläpitäjä ei ole vastuussa eikä vahingonkorvausvelvollinen konekäännöksen laadusta.