Instanțe judecătorești naționale

Zypern

Inhalt bereitgestellt von
Zypern

În Republica Cipru există trei grade de jurisdicție. Curtea Supremă și Curtea Constituțională Supremă judecă, printre altele, cauze în a treia instanță, în conformitate cu competențele care le sunt conferite de Constituție și de legislația relevantă, Curtea de Apel judecă în cauzele de al doilea grad de jurisdicție în care se introduce o cale de atac împotriva unei hotărâri a unei instanțe de prim grad de jurisdicție și a următoarelor instanțe de prim grad de jurisdicție:

  • Curtea Administrativă
  • Tribunalele de primă instanță
  • Curți cu jurați
  • Instanța de dreptul familiei
  • Tribunalul de control al chiriilor
  • Tribunalul pentru litigii de muncă
  • Tribunalul administrativ de protecție internațională
  • Tribunalul militar
  • Tribunalul Comercial și
  • Tribunalul maritim.

Instanțele generale – Introducere

Curtea supremă constituțională

Curtea Constituțională Supremă este compusă din nouă judecători, dintre care unul este președintele Curții. Curtea Constituțională Supremă are competența exercitată de Curtea Constituțională Supremă în temeiul Constituției, cu excepția cazului în care se prevede altfel în legislația relevantă. Curtea Constituțională Supremă soluționează o cale de atac introdusă la Curtea de Apel împotriva unei hotărâri a unei instanțe administrative cu privire la o chestiune de drept public sau de interes public superior sau de importanță publică generală sau la coerența legii în cazul unor hotărâri contradictorii sau contradictorii ale Curții de Apel, care se pronunță într-o a treia și ultimă instanță pe baza unei cereri, în urma unei proceduri de apel prealabile privind aspecte juridice legate de hotărârea Curții de Apel, care se referă la diferențierea jurisprudenței constante sau la necesitatea unei interpretări corecte, fie a unei dispoziții legislative de fond primare sau secundare, fie a unei chestiuni majore de interes public sau de importanță publică generală, sau a unei probleme de coerență a legii privind deciziile contradictorii sau contradictorii ale Curții de Apel în ceea ce privește controlul. Acesta acționează, de asemenea, ca un consiliu judiciar care anulează o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii.

Curtea Supremă

Curtea Supremă este compusă din șapte judecători, dintre care unul este președintele Curții. Cu excepția cazului în care se prevede altfel în legislația relevantă, Curtea Supremă își exercită competența și autoritatea prevăzute de Constituție, cu excepția cazului în care se prevede altfel în legislația relevantă. Soluționarea unei căi de atac introduse în fața Curții de Apel împotriva unei hotărâri a unei instanțe care exercită competență civilă și/sau penală, inclusiv a unei instanțe cu competență specială, cu privire la o chestiune de interes public superior sau de importanță publică generală sau cu privire la coerența legii în ceea ce privește hotărârile contradictorii sau contradictorii ale Curții de Apel. Curtea Supremă se pronunță în a treia și ultimă instanță pe baza unei cereri, în urma unei proceduri civile sau penale prealabile de apel, cu privire la aspecte juridice care decurg din hotărârea Curții de Apel și care privesc diferențierea jurisprudenței constante sau necesitatea unei interpretări corecte, fie a dreptului primar sau derivat, fie a unei probleme majore de interes public sau de importanță publică generală ori a coerenței legii în cazul unor hotărâri contradictorii sau contradictorii ale Curții de Apel, în conformitate cu competența sa în materie civilă sau penală. În plus, se pronunță cu privire la rejudecarea cauzei de către Curtea de Apel sau de către instanța de prim grad de jurisdicție penală, după caz, într-o cauză penală pentru care s-a pronunțat o condamnare, fie în primă instanță și definitivă, fie în apel, pe baza unor fapte sau fapte noi care, în opinia sa, pot anula, în tot sau în parte, hotărârea, se formulează o cerere de excludere a unui judecător de la orice instanță, alta decât Curtea Supremă Constituțională, în urma respingerii unei astfel de cereri de revocare de către curtea de apel și, în cele din urmă, emite un regulament de procedură privind funcționarea Curții de Apel.

Curtea Supremă are competența exclusivă de a emite prerogative ale Habeas Corpus, Mandamus, Certiorari, Quo Warranto și Interzicere.

Curtea de Apel

Curtea de Apel este instanța de al doilea grad de jurisdicție din republică și, cu excepția cazului în care se prevede altfel, aceasta este competentă să se pronunțe cu privire la orice cale de atac împotriva unei hotărâri a unei alte instanțe decât Curtea Constituțională Supremă și Curtea Supremă. De regulă, căile de atac sunt soluționate de 3 judecători. Audierea în apel se bazează pe procesul-verbal al procedurii în primă instanță (cu excepția cazurilor excepționale în care este posibilă audierea și depunerea de mărturie). Prin exercitarea competenței sale de apel, Curtea de Apel poate confirma, modifica sau anula decizia atacată sau poate dispune rejudecarea cauzei.

Tribunalele de primă instanță

Instanțele districtuale judecă în primă instanță toate cauzele civile (cu excepția cauzelor în instanță maritimă) și, de asemenea, cauzele penale pentru infracțiuni care se pedepsesc cu închisoare de până la 5 ani. Fiecare district administrativ din Cipru are un tribunal districtual. Cauzele sunt judecate de un judecător și nu există juriu.

Curți cu jurați

Instanțele cu jurați judecă doar cauze penale. În general, aceștia audiază cele mai grave cazuri care implică infracțiuni pentru care există o pedeapsă maximă cu închisoarea de peste 5 ani. Fiecare instanță cu jurați este formată din 3 judecători. Deciziile se iau cu majoritate de voturi. Nu există un juriu.

Baze de date juridice

Nu există încă o bază de date juridice oficială. Există o serie de baze de date juridice private, dintre care unele oferă servicii pentru abonați, în timp ce altele oferă acces gratuit.

Bazele de date juridice conțin informații privind hotărârile pronunțate de instanțe și legislația primară.

Linkuri relevante

Curtea Supremă a Ciprului

Ultima actualizare: 10/07/2023

Această pagină este o versiune realizată cu ajutorul instrumentului de traducere automată. Proprietarul acestei pagini nu își asumă nicio răspundere cu privire la calitatea traducerii.