Brexitfelkészülési közlemény

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. A kilépésről rendelkező megállapodásban meghatározott átmeneti időszak 2020. december 31-én ért véget. A megváltozott helyzetről bővebb információkat ezen az oldalon olvashat.

A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség.

Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári és kereskedelmi eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Ennek érdekében az európai igazságügyi portálon 2022 végéig még olvashatók az Egyesült Királyságra vonatkozó alábbi információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján:

  1. Információk a tagállamok jogszabályairól (adatlapok), amelyeket a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat kezel
  2. A Polgári Ügyek Európai Igazságügyi Atlaszában szereplő információk és hivatalos értesítések, kivéve a köziratokról szóló információkat ((EU) 2016/1191 rendelet)

Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári és kereskedelmi eljárásokhoz kapcsolódó online kitölthető (dinamikus) formanyomtatványokon az Egyesült Királyság 2022 végéig választható ország lesz. E szabály alól kivételt képeznek a közirat-formanyomtatványok, amelyeken az Egyesült Királyságot 2021. január 1-jétől kezdődően nem lehet kiválasztani.

Az Európai Bizottság felülvizsgált közleményt tett közzé az érdekelt felek részére „Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése és a polgári igazságszolgáltatásra, valamint a nemzetközi magánjogra vonatkozó uniós szabályok” címmel. Az új dokumentum ezen az oldalon érhető el.

Utolsó frissítés: 29/12/2020

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.