Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

A hálózatról - Németország

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata német nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: angol.

Németország szövetségi szerkezete miatt az EIH (Európai Igazságügyi Hálózat) szövetségi kapcsolattartó központján kívül minden egyes tartományban van kapcsolattartó központ. Az adott tartomány szervezeti felépítésétől függően a tartományi kapcsolattartó központok vagy a tartományi fellebbviteli bíróságokon (Oberlandesgericht) (Bajorország, Bréma, Hamburg, Hessen, Alsó-Szászország, Észak-Rajna-Vesztfália és Szászország), vagy a tartomány Igazságügyi Minisztériumában (Landesjustizministerium) találhatóak. Németországban összesen 17 EIH kapcsolattartó központ van. A szövetségi kapcsolattartó központ felel az országos hálózat koordinálásáért és olyan rendezvények megszervezéséért, mint például az Igazságszolgáltatás Európai Napja, illetve az EIH német tagjainak ülései.

A feladatokat belülről osztják ki a tartományi kapcsolattartó központok és a szövetségi kapcsolattartó központ között. A szövetségi kapcsolattartó központ válaszol minden, a német polgári vagy kereskedelmi joggal, illetve a bíróságok szervezésével kapcsolatos kérdésre. Valamely konkrét ügyre vonatkozó megkereséssel azonban az a kapcsolattartó központ foglalkozik, ahol az ügy folyamatban van. Mindazonáltal valamennyi német kapcsolattartó központ egyenlő státusszal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a 17 központ közül bármelyiket bármilyen típusú kérdéssel meg lehet keresni, és kivételes körülmények között a szövetségi kapcsolattartó központ is nyújthat konkrét üggyel kapcsolatban segítséget. A feladatok e belső elosztása biztosítja, hogy a megkereséssel a legmegfelelőbb kapcsolattartó központ foglalkozzon.

A kapcsolattartó központokon kívül Németországban öt összekötő bíró (Verbindungsrichter) van, akik a 2201/2003/EK rendelet (Brüsszel IIa. rendelet) hatálya alá tartozó területen dolgoznak. Az ő feladataikat is belülről osztják szét a tartományok között. Külső megkeresés az öt közül bármelyik összekötő bírónál tehető. Szükség esetén a megkereső személyt azonnal a legmegfelelőbb bíróhoz küldik a feladatok belső szétosztása, valamint a nyelvi készségek, meghatározott kompetenciák és a konkrét üggyel kapcsolatos tapasztalata alapján.

A polgári és kereskedelmi ügyekben az Európai Igazságügyi Hálózat létrehozásáról szóló 2001. május 28-i 2001/470/EK tanácsi határozatnak a legutóbb a polgári és kereskedelmi ügyekben az Európai Igazságügyi Hálózat létrehozásáról szóló 2001. május 28-i 2001/470/EK tanácsi határozat módosításáról szóló, 2009. június 18-i 568/2009/EK európai parlamenti és tanácsi határozat által módosított 2. cikke (1) bekezdésének e) pontja értelmében Németország az EIH tagjaiként kinevezte a Szövetségi Ügyvédi Kamarát (Bundesrechtsanwaltskammer), a Szövetségi Közjegyzői Kamarát (Bundesnotarkammer), a Szabadalmi Ügyvivői Kamarát (Patentanwaltskammer), a Német Ügyvédi Egyesületet (Deutscher Anwaltverein), a Német Bírósági Végrehajtók Szövetségét (Deutscher Gerichtsvollzieher Bund e.V.) és 2014-ben a Német Bírósági Titkárok Szövetségét (Bund Deutscher Rechtspfleger).

Németországban az EIH további tagjai közé tartoznak még: a tagállamokban a polgári és kereskedelmi ügyekben a bírósági és bíróságon kívüli iratok kézbesítéséről szóló 1393/2007/EK rendeletben (az iratkézbesítésről szóló rendelet), valamint a polgári és kereskedelmi ügyekben a bizonyításfelvétel tekintetében történő, a tagállamok bíróságai közötti együttműködésről szóló 1206/2001/EK rendeletben (a bizonyításfelvételről szóló rendelet) meghatározott központi szervek. Ezek a központi szervek és a tartományi igazságügyi apparátusok látják el a bíróságokat a polgári jogi segítségnyújtással kapcsolatos naprakész információkkal. További intézkedéseket is bevezetnek, valamint támogatják a bíróságokat az iratok kézbesítésében és a bizonyításfelvételben a külföldi vonatkozással rendelkező ügyekben.

A németországi EIH-ról további információkat és a kapcsolattartók listáját megtalálja az Szövetségi Igazságügyi Minisztérium (Bundesamt für Justiz) weboldalán (A link új ablakot nyit meghttp://www.bundesjustizamt.de/ejnzh).


Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 27/01/2017