Zapri

BETA RAZLIČICA PORTALA JE ZDAJ NA VOLJO!

Obiščite BETA različicoevropskega portala ePravosodje in opišite svojo izkušnjo!

 
 

Navigacijska pot

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Poslovni registri v državah članicah - Danska

Izvirna jezikovna različica te strani danščina je bila pred kratkim spremenjena. To jezikovno različico trenutno prevajajo naši prevajalci.
Opozarjamo, da so že na voljo naslednje jezikovne različice: bolgarščinašpanščinačeščinagrščinaangleščinafrancoščinahrvaščinalatvijščinalitovščinamalteščinapoljščinaportugalščinaromunščina.

 

Za izbrano jezikovno različico ni uradnega prevoda.
Tukaj je na voljo strojni prevod vsebine. Opozarjamo, da je prevod samo okviren. Lastnik te strani ne prevzema nikakršne odgovornosti glede kakovosti tega strojno prevedenega besedila.

Ta razdelek vsebuje pregled poslovnega registra Danske.


Danski organ za podjetništvo [Erhvervsstyrelsen]

Zgodovina danskega poslovnega registra

Danski organ za podjetništvo je bil ustanovljen 1. januarja 2012.

Ima približno 700 zaposlenih. Naloge danskega organa za podjetništvo so prej opravljali agencija za trgovino in podjetja [Erhvervs- og Selvskabsstyrelsen], organ za podjetništvo in gradbeništvo [Erhvervs- og Byggestyrelsen] ter agencija za IT in telekomunikacije [IT- og Telestyrelsen].

Danski organ za podjetništvo je del danskega ministrstva za gospodarstvo in rast [Erhvervs- og Vækstministeriet].

Kateri podatki so v danskem poslovnem registru?

Na strani erhvervsstyrelsen.dk so na voljo informacije o vseh področjih dela organa, vključno z danskim poslovnim registrom CVR.dk.

CVR.dk je osrednja vstopna točka za informacije in podatke o vseh podjetjih na Danskem. Ne glede na vrsto dejavnosti so na voljo informacije o podjetju (pravnem subjektu) in njegovih proizvodnih enotah.

Za nekatere vrste podjetij – zlasti delniške družbe in družbe z omejeno odgovornostjo – je na voljo več informacij: računovodski izkazi , dejstva in poročila o podjetju in osebah, ki ga upravljajo.

Danska je tudi članica Evropskega poslovnega registra (EBR). Osebe, ki ne govorijo dansko, lahko informacije o danskih podjetjih v svojem jeziku poiščejo na spletišču Povezava se odpre v novem oknuEvropskega poslovnega registra (EBR). Evropski poslovni register vsebuje informacije o skoraj vseh evropskih državah.

Ali je dostop do danskega poslovnega registra brezplačen?

Osnovne informacije, poročila gospodarskih družb, celotna poročila in evidenca osrednjega poslovnega registra [CVR-udskrifter] se lahko pridobijo brezplačno. Za druge informacije, kot so računovodski izkazi, lahko plačate. Naslednji proizvodi so brezplačno na voljo vsakomur:

Evidenca osrednjega poslovnega registra

Informacije o zasebnem naslovu delničarja z neomejeno odgovornostjo, kadar ta naslov ni isti kot naslov podjetja, se razkrijejo na zahtevo.

Poslovne enote

„Poslovne enote“ vsebujejo pregled povezanih proizvodnih enot z informacijami o njih:

 • ime, naslov in občina, v kateri je registrirani sedež,
 • vrsta dejavnosti,
 • sektor, v katerem posluje,
 • število zaposlenih.

Poročilo gospodarske družbe

Poročilo gospodarske družbe vsebuje:

 • številko osrednjega poslovnega registra (ali registrsko številko za grenlandske družbe),
 • ime družbe, naslov in občino, v kateri je registrirani sedež,
 • imena podružnic,
 • informacije o kotiranju na borzi,
 • pooblastilo za podpis,
 • status,
 • vključene osebe (ustanovitelji, vodstvo, upravni odbor) – brez naslovov,
 • obračunsko obdobje,
 • datum zadnjih objavljenih računovodskih izkazov.

Celotno poročilo

Celotno poročilo vsebuje vse podatke iz poročila gospodarske družbe ter:

 • izjavo o namenu,
 • vključene osebe (ustanovitelji, vodstvo, upravni odbor) – z naslovi,
 • revizije,
 • osnovni kapital,
 • datum ustanovitve,
 • datum zadnjih treh objavljenih računovodskih izkazov,
 • obračunsko leto,
 • zgodovinske podatke.

Kratki seznam oseb

Funkcija obvestil kaže vezi neke osebe z družbo.

Razširjeni seznam oseb

Razširjena funkcija obvestil kaže tudi informacije o celotnem seznamu oseb, ki so vključene v družbo.

Banka podatkov

Banka podatkov zagotavlja strukturirane podatke na podlagi določenih meril.

Informacije se lahko naročijo prek banke podatkov, ne glede na to, ali gre za informacije o eni družbi oziroma vezeh osebe z družbami ali o seznamu podjetij na nekem geografskem območju ali v določenem sektorju. Prek banke podatkov lahko tudi ustvarite izvleček ali seznam po lastnih merilih. Postopek je preprost in ne vzame veliko časa.

Skupni izvlečki

Osrednji poslovni register ponuja skupne izvlečke. Zagotovljen je preprost dostop do izvlečka iz osrednjega poslovnega registra, pri čemer lahko dobite podatke iz osrednjega poslovnega registra s seznama številk osrednjega poslovnega registra ali številk proizvodnih enot. Ustvariti je mogoče tudi posamezne izvlečke.

Kako zanesljivi so dokumenti v registru?

Člen 14 zakona o gospodarskih družbah je prenesel člen 3 prve direktive o pravu gospodarskih družb v dansko pravo gospodarskih družb in opisuje, kako se je mogoče zanesti na evidence. Člen 14 zakona o gospodarskih družbah določa:

„Šteje se, da so tretje osebe seznanjene z informacijami, objavljenimi v informacijskem sistemu danskega organa za podjetništvo. Točka 1. Vendar to ne velja za pravne posle, opravljene v 16 dneh od dneva objave, če se dokaže, da tretja oseba ni mogla vedeti za okoliščine, ki so bile objavljene.

Dokler okoliščine, ki jih je treba vpisati in objaviti, niso objavljene v informacijskem sistemu danskega organa za podjetništvo, se nanje ni mogoče sklicevati proti tretjim osebam, razen če se dokaže, da so tretje osebe zanje vedele. Dejstvo, da tovrstne okoliščine še niso objavljene, tretji osebi ne preprečuje, da postopa na podlagi teh okoliščin.“

Odgovornost za točnost evidenc

Prijavitelj odgovarja za točnost podatkov, ki jih predloži (glej člen 8 uredbe o prijavljanju [anmeldelsesbekendtgørelsen] in člen 15(2) zakona o gospodarskih družbah). Prijavitelj lahko kazensko odgovarja, če prijava ni bila vložena zakonito ali če predloženi podatki niso točni.

Danski organ za podjetništvo ne preverja točnosti predloženih podatkov, temveč jih samo vpiše, in sicer ne glede na to, ali gre za ročni vpis ali vpis na strani virk.dk.

Danski organ za podjetništvo lahko odškodninsko odgovarja za škodo, povzročeno z uporabo predloženih podatkov ali dokumentov, ki so netočni zaradi dejavnikov, kot je napaka pri obdelavi.

Sorodne povezave

Povezava se odpre v novem oknuDanski organ za podjetništvo

Povezava se odpre v novem oknuOsrednji poslovni register

Povezava se odpre v novem oknuDansko ministrstvo za gospodarstvo in rast

Povezava se odpre v novem oknuEvropski poslovni register (EBR)


Strani v jezikih držav članic pripravljajo posamezni nacionalni organi, njihov prevod pa zagotavlja prevajalska služba Evropske komisije. Prevodi zato morda še ne vsebujejo kasnejših sprememb izvirnika, ki so jih vnesli nacionalni organi. Evropska komisija ne prevzema nobene odgovornosti za informacije ali podatke, ki jih vsebuje oziroma na katere se sklicuje ta dokument. Za pravila o avtorskih pravicah države članice, ki je odgovorna za to stran, glejte pravno obvestilo.
Zaradi izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije države članice posodabljajo strani z nacionalno vsebino na tem spletišču. Če spletna stran vključuje vsebino, ki še ne odraža izstopa Združenega kraljestva, je nenamerna in jo bomo ustrezno odpravili.

Zadnja posodobitev: 07/11/2016