Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Tagállami szintű cégnyilvántartások - Hollandia

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata holland nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: angolfrancia.

 

Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Ez a szakasz a holland cégnyilvántartásról nyújt áttekintést.


Mit kínál a holland cégnyilvántartás?

A holland cégnyilvántartás tulajdonosa és fenntartója – a cégnyilvántartásról szóló törvény útján adott kormányzati felhatalmazás értelmében – a holland kereskedelmi kamara (Kamer van Koophandel).

A nyilvántartás a Hollandiában működő valamennyi releváns gazdasági egységgel kapcsolatos összes (jogilag) releváns információról áttekintést nyújt. A nyilvántartásban minden gazdasági egység szerepel. Ez a következőkre terjed ki:

 • társaságok: korlátolt felelősségű társaságok (BV) és részvénytársaságok (NV),
 • egyéni vállalkozók,
 • egyesületek,
 • alapítványok,
 • szakemberek (például ügyvédek, orvosok, művészek),
 • lakásszövetkezetek,
 • egyházak és
 • kormányzati hivatalok.

A nyilvántartásba vett adatok mennyisége a szervezet jogi formájától függően változik. A legfontosabb nyilvántartásba vett adatok a következők:

 • cégnév,
 • más kereskedelmi megnevezések,
 • székhely,
 • címek,
 • tőke (részesedések),
 • igazgatók,
 • meghatalmazott képviselők,
 • fióktelepek,
 • kapcsolattartási adatok,
 • tevékenységek (a NACE-osztályozás szerint).

A nyilvántartás hozzávetőlegesen 2,5 millió gazdasági egységet tartalmaz.

A holland jog szerint a nyilvántartásban szereplő információk – eltérő rendelkezés hiányában – érvényesek (és harmadik személyekre nézve kötelezőek). A bejegyeztetési (és bármely változás bejegyeztetésére vonatkozó) kötelezettség a szervezeteket terheli. Minden változást annak bekövetkezésétől számított egy héten belül kell bejegyeztetni.

A bejegyeztetés Hollandiában nem része a cégalapítási eljárásnak. Jogi szempontból egy társaság bejegyeztetés nélkül is létezhet Hollandiában. Ennélfogva, bár a bejegyeztetés elmulasztása jogellenes, a be nem jegyzett társaság létezik, és – például az egyesült királyságbeli helyzettel ellentétben – társaságként eljárhat.

A holland korlátolt felelősségű társaságoknak és részvénytársaságoknak éves beszámolójukat is be kell nyújtaniuk a cégnyilvántartásba. Ez mintegy 900 000 társaságra vonatkozik. Többségüknek csak a mérleget, míg a nagyvállalatoknak (ezek száma megközelítőleg 20 000) eredménykimutatásukat is be kell nyújtaniuk.

Ingyenes-e a holland cégnyilvántartáshoz való hozzáférés?

A holland cégnyilvántartásra vonatkozó alapvető információk az interneten ingyenesen hozzáférhetők, azonban bizonyos szolgáltatásokért (például hivatalos cégkivonatokért) díjat kell fizetni.

A szervezetek csak egy alkalommal fizetnek a nyilvántartásba vételért. Éves díj nincs, és a változások benyújtása sem díjköteles.

Mennyire megbízhatók a cégnyilvántartás információi?

A 89/666/EGK tanácsi irányelv, valamint a 2005/56/EK és a 2009/101/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról szóló, 2012. június 13-i 2012/17/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv a központi nyilvántartások, a kereskedelmi nyilvántartások és a cégjegyzékek összekapcsolásáról rendelkezik. Az irányelv előírja egy európai központi platform létrehozását. A nyilvántartások összekapcsolására szolgáló rendszer ebből a platformból, a tagállami nyilvántartásokból, valamint egy európai elektronikus hozzáférési pontként szolgáló portálból áll.

Az irányelv két hatálybalépési határidőről rendelkezik: a tagállamoknak – néhány cikk kivételével – 2014. július 7-től kell megfelelniük az irányelvnek, a fennmaradó cikkeket pedig a végrehajtási aktusok Európai Bizottság általi elfogadásától számított két éven belül kell átültetni.

A holland jog már megfelel az említett cikkekben előírt követelményeknek. A két határidő teljesítéséhez nincs szükség a cégnyilvántartásról szóló 2007. évi törvény vagy az azon alapuló másodlagos jog további módosítására. Erről A link új ablakot nyit mega kormányzati közlöny 2014. július 4-i számában jelent meg értesítés.

Hogyan lehet keresni a holland cégnyilvántartásban?

A A link új ablakot nyit megholland cégnyilvántartásban a következők szerint kereshet:

 • cégnév (része),
 • hivatalos cégjegyzékszám,
 • cím, illetve
 • postai irányítószám-tartomány.

A holland cégnyilvántartás története

Az információk a jelenlegi nyilvántartás kezdetéig (1920) nyúlnak vissza, azonban néhány régebbi alapítású társaságra vonatkozóan is rendelkezésre állnak bizonyos adatok.

Hivatkozások

A link új ablakot nyit megEurópai cégnyilvántartás, A link új ablakot nyit megKamer van Koophandel


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 07/10/2016