Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Ítélkezési gyakorlat


Az „ítélkezési gyakorlat” kifejezés a bíróságok ítéleteiben és véleményeiben kialakított szabályokra és elvekre vonatkozik. Amikor egy ügyben döntenek, a bíróságok értelmezik a jogot, ez az értelmezés pedig az ítélkezési gyakorlat részévé válik. Az ítélkezési gyakorlatot többféle módon is közzéteszik (döntvénytárak, jogi folyóiratok, bírósági honlapok, jogi adatbázisok).


Ítélkezési gyakorlat

A bírósági ítéletek és vélemények a jog értelmezését nyújtják számunkra. Ezekre az értelmezésekre azután más bíróságok mint „precedensre” és/vagy ítélkezési gyakorlatra hivatkozhatnak. Az ítélkezési gyakorlat hatása különösen fontos lehet olyan területeken, amelyeket nem, vagy csak részben fed le az úgynevezett írott jog, amely a törvényhozó (például egy parlament) által lefektetett írott jogot jelenti. Ez az jelenti, hogy bizonyos körülmények között a jog a bíróságoktól is származhat.

Egyes országokban az ítélkezési gyakorlat lényeges jogforrás, és a magasabb szintű fellebbviteli bíróságok ítéleteit normatívnak tekintik – ezek olyan szabályokat állapítanak meg, amelyeket a hasonló jogviták eldöntésénél lehet és egyes esetekben kell is alkalmazni (ezt „kötelező precedensnek” hívják, és különösen olyan országokban fordul elő, amelyek jogrendszerének alapja a common law). Sok más országban (különösen azokban, amelyek a római jogból eredő kontinentális jogrendszer hagyományát követik) a bíróságokat nem kötik szigorúan az ítélkezési gyakorlatból eredő szabályok és elvek.

A következők:

nagy része számos adatbázisban hozzáférhető. Az igazságügyi portál központi belépési pontot nyújt önnek ezekhez az adatbázisokhoz, a teljesség igénye nélkül. Az adatbázisok legtöbbje ingyenes, de egyes adatbázisok díjkötelesek.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 28/01/2021