Fermer

LA VERSION BÊTA DU PORTAIL EST DISPONIBLE!

Consultez la version bêta du portail européen e-Justice et faites-nous part de votre expérience!

 
 

Chemin de navigation

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Uveljavljanje odškodnine zoper storilca kaznivega dejanja - Anglija in Wales

Cette page a été traduite automatiquement: sa qualité ne peut pas être garantie.

La qualité de cette traduction a été évaluée comme: mauvaise

Estimez-vous que cette traduction est utile?


Kako lahko uveljavljam odškodnino ali druga pravna sredstva/nadomestila zoper storilca kaznivega dejanja v sodnem postopku (kazenski postopek) in na koga moram nasloviti ta zahtevek?

Pravo, odškodnina, običajno v denarju, ki se izplača osebi izplačuje kot nadomestilo za izgubo ali poškodbo. Te zahteve se običajno vložijo pred civilnimi sodišči in običajno nimajo nikakršne zveze s kaznivega dejanja ali storilca kaznivega dejanja. Vendar lahko zaprosite za odškodnino, če ste bili oškodovani v nasilnih kaznivih dejanj – to bi kazenske odškodnine, ki je drugačno od uveljavljanja odškodnine v skladu s civilnopravno odškodninsko pravo.

Odločbe so na voljo sodiščem, da mora storilec povrne škodo žrtvi finančno, predvsem za telesno poškodbo, izgubo ali škodo.Vlada meni, da je treba za povrnitev škode, storilci za svoja dejanja in v zadnjih letih ta režim je bil okrepljen, saj bodo sodišča dolžna razmisliti izterjavo odškodnine, kadar je to ustrezno, in odpravi omejitev prisojena odškodnina 5,000 GBP v zvezi s storilci kaznivih dejanj, ki so stari 18 let ali več, magistratna sodišča. Pooblastilo za odreditev nadomestil za žrtve pomeni, da imajo sodišča možnost, da odredijo povrnitev škode od storilca v skladu z lastnimi sredstvi kot ukrep za varstvo v obliki odprave posledic.

Če ste utrpeli izgubo zaradi dejanj ali opustitve dejanj druge osebe, kot so izguba dohodka, premoženja ali osebne poškodbe, boste morda lahko vložili zahtevek za odškodnino za to izgubo. Taka zahteva pa naj bi bila vložena pri civilnih sodiščih in je povsem neodvisno od tega, ali obstajajo kakršni koli kazenski postopek.

V kateri fazi kazenskega postopka moram predložiti zahtevek?

Odškodninski zahtevek je popolnoma ločen od katerega koli kazenskega postopka. Dejstvo, da je obsodba pa se lahko uporabijo kot dokaz v odškodninski zahtevek, da je domnevni kršitelj proti njej. V nekaterih primerih, zato je priporočljivo, da se počaka, dokler kazenski postopek, sklenjenih pred začetkom zahtevka iz delikta.

Kaj lahko zahtevam v zahtevku in kaj moram navesti (skupni znesek in/ali posamezne izgube, izgubljeni dobiček in obresti)?

V zvezi s civilnopravnim zahtevkom, obstajajo različne glede na odškodnino za izgubo, materialno škodo ali telesno poškodbo, povzročeno v glavni, vendar lahko zahtevate za izgubo denarja, dohodek, škode na lastnini in podobno, ali (v primeru telesne poškodbe) za bolečine, trpljenje in izgubo. Vsaka dodelitev odškodnine je zasnovan tako, da vam v enakem položaju, kot če ne bi prišlo do incidenta. Različne škode, je treba podrobneje določiti.

Vsaka nagrada za civilno škodo bo zmanjšala pod Criminal Injuries Compensation Scheme), ki podoben znesek.

Ali obstaja poseben obrazec za takšne zahtevke?

Da, v Angliji in Walesu začel na obrazcu, obrazec N1. Za nadaljnje informacije glej: Povezava se odpre v novem oknuhttps://www.gov.uk/make-court-claim-for-money. Zahtevkov za denar v Evropi, ki so nižji od 5 000 EUR, je mogoče uporabiti evropski postopek v sporih majhne vrednosti v spornih zadevah, ali za evropski plačilni nalog. Glej tudi: https://www.gov.uk/recover-debt-from-elsewhere-in-european-union

Katere dokaze moram predložiti v podporo zahtevi?

Civilni zahtevek na podlagi dejstev obravnavane zadeve zahteva, da je treba dokazati na podlagi tehtanja verjetnosti, da bo treba predložiti zadostne dokaze o ravnanju tožene stranke naj bi domnevno povzročilo izgubo, in dokazilo, da to izgubo povzročila, da izpolnjuje navedeno merilo. Prav tako bi bilo treba dokazati znesek izgube, in dokaznim gradivom, ki so nujni za to bo odvisna od tega, kaj se zahteva za to, in na splošno vključujejo prejemke, prodajne račune, plačilne liste in podobno za finančno izgubo in urejanja zdravniških poročil za telesne poškodbe.

Plačati sodne takse ali druge stroške na moj zahtevek?

Da, obstajajo, so odvisni od vrednosti terjatve, za več informacij glej: Povezava se odpre v novem oknuhttps://formfinder.hmctsformfinder.justice.gov.uk/ex50-eng.pdf

Ali lahko dobim pravno pomoč pred in/ali tekom postopka? Ali lahko dobim pravno pomoč, če ne živim v državi, v kateri poteka postopek?

Obstaja zelo omejene pravne pomoči v civilnih zadevah, in je odvisna od narave zahtevka. Malo verjetno je, da bi bila pravna pomoč za posameznika običajno ne prebiva v Združenem kraljestvu. Za dodatne informacije si oglejte: Povezava se odpre v novem oknuhttps://www.gov.uk/legal-aid/eligibility Claimants v civilnih postopkih so bile večinoma na podlagi pogojni sporazum o nagradi, pogosto opisano kot „no-win taks“. https://www.lawsociety.org.uk/support-services/.../conditional-fee-agreements-guide/Povezava se odpre v novem oknuhttps://www.lawsociety.org.uk/support-services/.../conditional-fee-agreements-guide/

V katerih primerih bi kazensko sodišče zavrglo ali zavrnilo moj zahtevek zoper storilca kaznivega dejanja?

Civilna tožba ni vložena pred kazenskim sodiščem na vseh. Elementi so med seboj neodvisni.

Ali se lahko pritožim zoper takšno odločitev ali druga pravna sredstva?

Odločitev o tej pritožbi v civilni zadevi, odvisna od okoliščin. Za dodatne informacije si oglejte: Povezava se odpre v novem oknuhttps://www.justice.gov.uk/courts/procedure-rules/civil/rules/part52

Če mi sodišče dodeli odškodnino, kako lahko zagotovim izvršitev sodne odločbe zoper storilca kaznivega dejanja in kakšno pomoč lahko dobim pri tem?

V okviru pravnega sistema v Angliji in Walesu izbira metode izvrševanja, je v celoti odgovoren upnik. Civilna sodišča ponujajo več različnih metod, po katerih lahko upnik vloži izvršbo sodbe v njihovo korist. Te metode vključujejo nalogov za nadzor prepovedi razpolaganja z dohodkom, dolga tretjih oseb, zaračunavanje naročila in naročila za prodajo. Za več informacij glej: Povezava se odpre v novem oknuhttps://www.gov.uk/make-court-claim-for-money/enforce-a-judgment


To je strojno prevedena različica vsebine. Lastnik te strani ne prevzema nikakršne odgovornosti glede kakovosti tega strojno prevedenega besedila.

Zadnja posodobitev: 14/09/2018