Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Az elkövetővel szemben támasztott kártérítési igény - Hollandia


Hogyan követelhetek kártérítést vagy egyéb jogorvoslatot/jóvátételt az elkövetőtől bírósági eljárás (büntetőeljárás) keretében, és kinek kell címezni a követelésemet?

Lehet kártérítést követelni a büntetőeljárás keretében. Ha Ön büntetőügyben kártérítést kíván igényelni a gyanúsítottól, ezt A link új ablakot nyit mega kártérítési kérelem benyújtására szolgáló formanyomtatvány (Verzoek tot schadevergoeding) kitöltésével teheti meg. A formanyomtatvány kitöltésével kapcsolatos információk és tanácsok a A link új ablakot nyit meghollandiai áldozatsegítő szolgálat (Slachtofferhulp Nederland) honlapján találhatók. A hollandiai áldozatsegítő szolgálat segítséget nyújt Önnek a veszteség vagy a kár pontos meghatározásában.

Az elkövetőtől polgári eljárás keretében is lehet kártérítést követelni. Ilyen eljárást általában csak akkor indítanak, ha más módon lehetetlennek bizonyult a kártérítéshez hozzájutni.

A büntetőeljárás mely szakaszában kell előterjesztenem a kérelmet?

Ha az ügyész úgy dönt, hogy büntetőeljárást indít a gyanúsítottal szemben, a büntetőügyben tárgyalást fognak tartani. A link új ablakot nyit megA kártérítési kérelem benyújtására szolgáló formanyomtatványt Ön meg fogja kapni postai úton. Az ügyészség felkéri Önt, hogy 14 napon belül küldje vissza a kitöltött formanyomtatványt. Ha 14 napon belül nem tudja visszaküldeni a formanyomtatványt, a határidő meghosszabbítása érdekében vegye fel a kapcsolatot A link új ablakot nyit megaz áldozatsegítő irodával (Slachtofferloket).

Ezzel kapcsolatban a A link új ablakot nyit meghollandiai áldozatsegítő szolgálat honlapján találhat tájékoztatást és tanácsokat.

Mire irányulhat a kérelmem, és hogyan kell előterjesztenem azt (a kár összértékét kell feltüntetni, és/vagy tételesen fel kell sorolni a veszteségeket, az elmaradt hasznot és a kamatokat)?

A link új ablakot nyit megA kártérítési kérelem benyújtására szolgáló formanyomtatványon fel kell tüntetnie, hogy milyen károkat szenvedett el. Az anyagi, tehát a pénzben kifejezhető veszteségeket a formanyomtatvány 4a. kérdésénél kell feltüntetni. Ha Ön fizikai és/vagy lelki sérelmet is szenvedett, kérheti a cselekményt követő szenvedés miatt bekövetkezett nem vagyoni károk megtérítését. Az ilyen, nem vagyoni kárt a 4b. kérdésnél kell ismertetni. A formanyomtatvány 4c. kérdésénél az érzelmi károkat lehet bejelenteni. Ez egy szeretett személy halála vagy sérülése miatt elszenvedett gyászt és életminőség-romlást takarja. Egyes esetekben az elhunyt áldozat közeli hozzátartozója vagy a súlyos és tartós sérülést szenvedett áldozat hozzátartozója az érzelmi károkért kártérítésben részesülhet.

A formanyomtatvány kitöltésével kapcsolatos bővebb információ a A link új ablakot nyit meghollandiai áldozatsegítő szolgálat A link új ablakot nyit meghonlapján található. A hollandiai áldozatsegítő szolgálat segítséget nyújt Önnek a veszteség vagy a kár pontos meghatározásában.

Ha nem Ön a sértett, de költségei merültek fel a sértett nevében (pl. utazási költségek, orvosi vagy javítási költségek), ezeket is bejelentheti az említett formanyomtatványon. Az ilyen „áttételes kárt” nem lehet a sértett által kitöltendő formanyomtatványon feltüntetni; Önnek saját nyomtatványt kell igényelnie a helyi A link új ablakot nyit megáldozatsegítő irodánál.

Létezik-e speciális formanyomtatvány az ilyen kérelmekhez?

Ha Ön büntetőügy gyanúsítottjától kíván kártérítést igényelni, ezt A link új ablakot nyit mega kártérítési kérelem benyújtására szolgáló formanyomtatvány kitöltésével teheti meg. A formanyomtatvány kitöltésével kapcsolatos bővebb információ a hollandiai áldozatsegítő szolgálat A link új ablakot nyit meghonlapján található.

Milyen bizonyítékokkal kell alátámasztanom a követelésemet?

Ezzel kapcsolatban a A link új ablakot nyit meghollandiai áldozatsegítő szolgálat honlapján találhat tájékoztatást és tanácsokat.

Kell-e a bírósági illetéket fizetnem, illetve vannak-e a kérelemnek egyéb költségei?

A bírósági illetékekre és egyéb költségekre vonatkozó információk a hollandiai áldozatsegítő szolgálat A link új ablakot nyit meghonlapján találhatók.

Kaphatok-e jogi segítséget az eljárás előtt és/vagy az eljárás folyamán? És ha nem abban az országban élek, ahol az eljárás zajlik?

Az eljárás előtt és/vagy során igénybe vehető jogi segítségnyújtásra vonatkozó információk A link új ablakot nyit mega hollandiai áldozatsegítő szolgálat honlapján találhatók.

Melyek azok az esetek, amikor a büntetőbíróság megtagadhatja a kártérítési kérelem befogadását, vagy elutasíthatja a kérelmemet?

Ezzel kapcsolatban a A link új ablakot nyit meghollandiai áldozatsegítő szolgálat honlapján találhat tájékoztatást és tanácsokat.

Fellebbezhetek-e az ilyen határozattal szemben, vagy van-e egyéb jogorvoslati/jóvátételi lehetőségem?

Igen, lehetőség van fellebbezésre az ilyen határozatokkal szemben.

Ha a bíróság megítélte számomra a kártérítést, hogyan érhetem el, hogy azt az elkövetővel szemben végre is hajtsák, és milyen segítséget kaphatok ennek biztosítása érdekében?

A büntetés végrehajtása akkor kezdődik meg, amikor az elkövetőt jogerősen elítélik. Ha az elkövető kártérítéssel tartozik Önnek, az ügyészség utasítja a A link új ablakot nyit megCJIB-t (a központi igazságügyi behajtó irodát), hogy hajtsa be a kártérítést az Ön nevében. Ha az ügyészség vagy a bíróság határozatát követő 8 hónap elteltével az elkövető még mindig nem fizette meg az esedékes összeget, a kormány előleg formájában kiutalhatja Önnek a kártérítési összeg egy részét. Erről a CJIB írásban értesíti Önt. Ha bármilyen kérdése van az előleg folyósításával kapcsolatban, kérjük, forduljon a A link új ablakot nyit meghollandiai áldozatsegítő szolgálathoz.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 24/02/2020