Sulje

UUSI BETA-VERSIO ON NYT KÄYTETTÄVISSÄ!

Tutustu Euroopan oikeusportaaliin uuteen beta-versioon ja anna siitä palautetta!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Korvaukset

Tämän sivun alkukielistä versiota englanti on muutettu äskettäin. Päivitystä suomennetaan parhaillaan.


Rikoksen uhrit voivat saada EU:ssa korvausta heille aiheutuneesta ruumiillisesta ja taloudellisesta vahingosta riippumatta siitä, minkä EU-maan alueella rikos on tehty.


Yhtä jäsenvaltiota koskevat tapaukset

Kullakin EU-maalla on oma järjestelmänsä rikoksesta aiheutuneen vahingon korvaamiseksi uhreille. Korvausjärjestelmiä on periaatteessa kahdenlaisia: uhri voi joko nostaa kanteen rikoksentekijää vastaan (usein uhrin on vietävä asia siviilituomioistuimeen) tai hakea korvausta valtiolta.

Joissakin tapauksissa uhri voi myös hakea vahingonkorvausta rikoksentekijältä rikosoikeudenkäynnin yhteydessä. Lisätietoa korvausmahdollisuuksista saa täältä (valitse sivun oikeasta reunasta asianomaisen valtion lippu ja klikkaa ”oikeuteni oikeudenkäynnissä”).

Rajatylittävät tapaukset

EU-lainsäädännöllä varmistetaan, että jokaisella jäsenvaltiolla on oma kansallinen järjestelmänsä, joka takaa rikoksen uhreille oikeudenmukaisen ja riittävän vahingonkorvauksen, ja että korvauksen saaminen on vaivatonta riippumatta siitä, minkä EU-maan alueella rikos on tapahtunut. Asiaa koskeva EU:n säädös on Linkki avautuu uuteen ikkunaandirektiivi rikoksen uhreille maksettavista korvauksista. Sillä helpotetaan Linkki avautuu uuteen ikkunaankorvauksen saamista rajatylittävissä rikostapauksissa (jos esimerkiksi rikos tehdään jossain toisessa jäsenvaltiossa kuin siinä, jossa uhri asuu) ja perustetaan kansallisten viranomaisten yhteistyöjärjestelmä.

Linkki

Yhteysviranomaiset EU-maissa (neuvoston direktiivi 2004/80/EY rikoksen uhreille maksettavista korvauksista)PDF(373 Kb)en


Tätä sivustoa ylläpitää Euroopan komissio. Sivuston tiedot eivät välttämättä edusta Euroopan komission virallista kantaa. Komissio ei ole vastuussa tiedoista, joita esitetään tai joihin viitataan tällä sivustolla. EU:n sivustoihin sovellettavat tekijänoikeussäännöt löytyvät oikeudellisesta huomautuksesta.

Päivitetty viimeksi: 20/03/2018