Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Kárenyhítés


Az Európai Unióban (EU) a bűncselekmények áldozatai az elszenvedett sérülésekért és/vagy károkért kárenyhítést kaphatnak, tekintet nélkül arra, hogy a bűncselekményt az EU területén belül hol követték el.


Nemzeti helyzetek

Minden tagállam saját rendszerrel rendelkezik az áldozatok bűncselekmény következményeként elszenvedett kára enyhítésére. Alapvetően a kártérítésre két csatorna áll fenn: az áldozatok vagy az elkövető ellen érvényesítik igényüket (az áldozatnak gyakran polgári peres bírósági eljárást kell indítania) vagy állami kárenyhítést kérhetnek.

Ugyanakkor előfordulhat, hogy a sértett a büntetőeljárás keretében is kártérítés iránti igénnyel léphet fel az elkövető ellen. A kárenyhítés e lehetőségéről további információk itt találhatók (válassza ki az oldal jobb oldalán található vonatkozó országzászlót, majd kattintson a „Jogaim a tárgyalás során” linkre).

Határokon átnyúló helyzetek

Az uniós jog biztosítja, hogy minden tagállamban létezik olyan nemzeti rendszer, amely biztosítja a bűncselekmények áldozatai számára a tisztességes és megfelelő kárenyhítést, valamint azt, hogy ez a kártérítés könnyen hozzáférhető tekintet nélkül arra, hogy az EU-ban hol vált az adott személy bűncselekmény áldozatává. A vonatkozó uniós jogi eszköz a bűncselekmények áldozatainak kárenyhítéséről szóló A link új ablakot nyit megirányelv, amely megkönnyíti A link új ablakot nyit mega bűncselekmények sértettjeinek kártérítéshez való hozzáférését határokon átnyúló helyzetekben (például ha a bűncselekmény az áldozat lakóhelyétől eltérő tagállamban következett be), és együttműködési rendszert állít fel a nemzeti hatóságok között.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 14/02/2018