Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Kárenyhítés

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata angol nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.


Az Európai Unióban (EU) a bűncselekmények áldozatai az elszenvedett sérülésekért és/vagy károkért kárenyhítést kaphatnak, tekintet nélkül arra, hogy a bűncselekményt az EU területén belül hol követték el.


Nemzeti helyzetek

Minden tagállam saját rendszerrel rendelkezik az áldozatok bűncselekmény következményeként elszenvedett kára enyhítésére. Alapvetően a kártérítésre két csatorna áll fenn: az áldozatok vagy az elkövető ellen érvényesítik igényüket (az áldozatnak gyakran polgári peres bírósági eljárást kell indítania) vagy állami kárenyhítést kérhetnek.

Ugyanakkor előfordulhat, hogy a sértett a büntetőeljárás keretében is kártérítés iránti igénnyel léphet fel az elkövető ellen. A kárenyhítés e lehetőségéről további információk itt találhatók (válassza ki az oldal jobb oldalán található vonatkozó országzászlót, majd kattintson a „Jogaim a tárgyalás során” linkre).

Határokon átnyúló helyzetek

Az uniós jog biztosítja, hogy minden tagállamban létezik olyan nemzeti rendszer, amely biztosítja a bűncselekmények áldozatai számára a tisztességes és megfelelő kárenyhítést, valamint azt, hogy ez a kártérítés könnyen hozzáférhető tekintet nélkül arra, hogy az EU-ban hol vált az adott személy bűncselekmény áldozatává. A vonatkozó uniós jogi eszköz a bűncselekmények áldozatainak kárenyhítéséről szóló A link új ablakot nyit megirányelv, amely megkönnyíti A link új ablakot nyit mega bűncselekmények sértettjeinek kártérítéshez való hozzáférését határokon átnyúló helyzetekben (például ha a bűncselekmény az áldozat lakóhelyétől eltérő tagállamban következett be), és együttműködési rendszert állít fel a nemzeti hatóságok között.

Kapcsolódó link

A bűncselekmények áldozatainak kárenyhítéséről szóló, 2004. április 29-i 2004/80/EK tanácsi irányelv szerinti központi kapcsolattartó pontokPDF(373 Kb)en


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 20/03/2018