Close

BETA VERSION OF THE PORTAL IS NOW AVAILABLE!

Visit the BETA version of the European e-Justice Portal and give us feedback of your experience!

 
 

Navigation path

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

A bűncselekmények áldozatainak kárenyhítése

A 2004/80/EK irányelvvel kapcsolatos nemzeti tájékoztatás és online formanyomtatványok


Általános információk

A link új ablakot nyit megA Tanács 2004/80/EK irányelve (2004. április 29.) a bűncselekmények áldozatainak kárenyhítéséről

Az irányelvet az Európai Unió valamennyi tagállama között alkalmazni kell.

Az irányelv értelmében minden tagállamnak létre kell hoznia egy nemzeti rendszert a szándékosan elkövetett erőszakos bűncselekmények áldozatainak kárenyhítésére. A jogszabály értelmében a szándékosan elkövetett erőszakos bűncselekmények áldozatai annak a tagállamnak a nemzeti kárenyhítési rendszeréhez fordulhatnak, amelynek területén a bűncselekményt elkövették.

Az irányelv a határokon átnyúló ügyek vonatkozásában a kárenyhítéshez való hozzájutás megkönnyítése céljából a nemzeti hatóságok közötti együttműködési rendszert hoz létre:

  • A külföldön (lakóhelyüktől eltérő uniós tagállamban) bűncselekmény áldozatául eső személyek a lakóhelyük szerinti államban nyújthatják be kérelmüket a támogató hatósághoz (a keresőben a „Támogató hatóságok” lehetőséget kell kiválasztani).
  • A támogató hatóság a kérelmet lefordítja, és továbbítja a bűncselekmény elkövetési helye szerinti tagállam döntéshozó hatóságának (a keresőben a „Döntéshozó hatóságok” lehetőséget kell választani). A kérelem elbírálásáért és a kárenyhítés kifizetéséért a döntéshozó hatóság felel.

A támogató és a döntéshozó hatóság egymás között az általuk elfogadott nyelveken kommunikál. Az elfogadott nyelv(ek) tekintetében annak a hatóságnak a tagállamát kell nézni, amelynek az ügyben releváns információkat (például a kérelmet, a határozatot vagy más közleményt) küldték.

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.

A támogató és a döntéshozó hatóságot a nemzeti központi kapcsolattartó pontok segítik (a keresőben a „Központi kapcsolattartó pont” lehetőséget kell választani), amelyek feladata, hogy a határon átnyúló helyzetekben előmozdítsák a hatóságok közötti együttműködést, támogatást nyújtsanak, és megoldást keressenek.

Az európai e-igazságügyi portál tájékoztatást ad az irányelv alkalmazásáról, és felhasználóbarát eszközzel segíti a formanyomtatványok kitöltését.

Kapcsolódó linkek

A bűncselekmények áldozatainak kárenyhítése az Európai Unióban

A link új ablakot nyit megARCHÍV Európai Igazságügyi Atlasz (a webhely 2017. szeptember 30-án megszűnt)


FINDING COMPETENT COURTS/AUTHORITIES

The search tool below will help you to identify court(s)/authority(ies) competent for a specific European legal instrument. Please note that although every effort has been made to ascertain the accuracy of the results, there may be some exceptional cases concerning the determination of competence that are not necessarily covered.

Compensation to crime victims


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 20/05/2019