EU-maat tekevät keskenään oikeudellista yhteistyötä yksityisoikeuden alalla parantaakseen oikeusjärjestelmiensä yhteentoimivuutta.
Yksityisoikeudellisissa asioissa tehtävällä oikeudellisella yhteistyöllä pyritään tiivistämään jäsenvaltioiden viranomaisten yhteistyötä, jotta voidaan poistaa esteet, joita erilaisten oikeus- ja hallintojärjestelmien yhteensopimattomuus aiheuttaa.
Yksityisoikeuden alan oikeudellista yhteistyötä säänneltiin ensin kansainvälisin sopimuksin, kunnes se sisällytettiin ’yhteistä etua koskevana asiana’ Maastrichtin sopimukseen ja sittemmin
Amsterdamin sopimukseen (1997), jolla oikeudellinen yhteistyö yksityisoikeudellisissa asioissa tuodaan yhteisön tasolle rinnastamalla se henkilöiden vapaaseen liikkuvuuteen.
Eurooppa-neuvosto totesi Tampereen päätelmissä vuonna 1999, että ”todellisella Euroopan oikeusalueella jäsenvaltioiden oikeus- ja hallintojärjestelmien eroavuudet tai monimutkaisuus eivät saisi estää yksityishenkilöitä ja yrityksiä käyttämästä oikeuksiaan, eikä oikeuksien käyttäminen saisi vaikuttaa hankalalta”. Näin jäsenvaltiot vahvistivat sitoutuvansa perustamaan todellisen oikeusalueen, ”jossa henkilöt voivat lähestyä minkä hyvänsä jäsenvaltion tuomioistuimia ja viranomaisia yhtä helposti kuin omassa jäsenvaltiossaan”. Jäsenvaltiot ovat toistaneet tämän sitoumuksen vuonna 2004 hyväksytyssä
Haagin ohjelmassa oikeudenkäytön vahvistamiseksi, ja Euroopan komissio on vahvistanut sen vuonna 2009 ns.
Tukholman ohjelmassa.
Oikeudellisen yhteistyön kulmakivi on tuomioiden vastavuoroisen tunnustamisen periaate. Tavoitteena on, että oikeuden päätökset voitaisiin tunnustaa ja panna täytäntöön toisessa jäsenvaltiossa ilman ylimääräisiä välivaiheita eli luovutaan ns. eksekvatuurimenettelystä.
Alasivuilla käsitellään muun muassa seuraavia aiheita:
- Todistelu
- Asiakirjojen tiedoksianto
- Välitoimet ja turvaamistoimet
- Menettelylliset määräajat
- Sähköinen asiointi
- Tuomion täytäntöönpanomenettelyt
- Eurooppalainen maksamismääräys
- Eurooppalainen vähäisiin vaatimuksiin sovellettava menettely
- Maksukyvyttömyys
- Yksityisoikeuden alalla määrätyt suojelutoimenpiteet
- Maksamismääräysmenettelyt
- Tuomioistuinten toimivalta
Yhteistyön tehostaminen jäsenvaltioiden oikeusjärjestelmien välillä on tavoitteena myös oikeudellisen asiantuntemuksen oppaassa European Guide for Legal Expertise, joka on syntynyt tuomarien, lakimiesten, tiedemaailman edustajien ja asiantuntijoiden monivuotisen työn tuloksena European Expertise and Expert Instituten (EEEI) puitteissa.
Oppaaseen on koottu suosituksia oikeudellisten asiantuntijoiden työhön liittyvistä hyvistä käytänteistä, joita voidaan mukauttaa eri jäsenvaltioiden tilanteen ja oikeusjärjestelmän mukaan laadukkaan toiminnan varmistamiseksi. Suositusten aiheita ovat mm. asiantuntijoiden menettelyt, sertifiointi, eettiset säännöt ja asema sekä eurooppalaisen asiantuntijaluettelon laatiminen. Asiantuntijoiden käytettävissä ovat jo mm. seuraavat suositukset: jokaisen asiantuntija-arvion aluksi annettava ilmoitus riippumattomuudesta, vakuutuksen hankkiminen, alustavan raportin laatiminen ja jäsennellyn raportin kirjoittaminen.
Opas on saatavilla pdf-tiedostona seuraavilla kielillä: englanniksi, ranskaksi, espanjaksi, italiaksi, saksaksi, bulgariaksi, portugali ja romaniaksi.
Tätä sivustoa ylläpitää Euroopan komissio. Sivuston tiedot eivät välttämättä edusta Euroopan komission virallista kantaa. Komissio ei ole vastuussa tiedoista, joita esitetään tai joihin viitataan tällä sivustolla. EU:n sivustoihin sovellettavat tekijänoikeussäännöt löytyvät oikeudellisesta huomautuksesta.
Päivitetty viimeksi: 28/01/2021