Sulje

UUSI BETA-VERSIO ON NYT KÄYTETTÄVISSÄ!

Tutustu Euroopan oikeusportaaliin uuteen beta-versioon ja anna siitä palautetta!

 
 

Navigointipolku

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Yhteistyö yksityisoikeuden alalla


EU-maat tekevät keskenään oikeudellista yhteistyötä yksityisoikeuden alalla parantaakseen oikeusjärjestelmiensä yhteentoimivuutta.


Yhteistyö yksityisoikeuden alalla

Yksityisoikeudellisissa asioissa tehtävällä oikeudellisella yhteistyöllä pyritään tiivistämään jäsenvaltioiden viranomaisten yhteistyötä, jotta voidaan poistaa esteet, joita erilaisten oikeus- ja hallintojärjestelmien yhteensopimattomuus aiheuttaa.

Yksityisoikeuden alan oikeudellista yhteistyötä säänneltiin ensin kansainvälisin sopimuksin, kunnes se sisällytettiin ’yhteistä etua koskevana asiana’ Linkki avautuu uuteen ikkunaanMaastrichtin sopimukseen ja sittemmin Linkki avautuu uuteen ikkunaanAmsterdamin sopimukseen (1997), jolla oikeudellinen yhteistyö yksityisoikeudellisissa asioissa tuodaan yhteisön tasolle rinnastamalla se henkilöiden vapaaseen liikkuvuuteen.

Eurooppa-neuvosto totesi Linkki avautuu uuteen ikkunaanTampereen päätelmissä vuonna 1999, että ”todellisella Euroopan oikeusalueella jäsenvaltioiden oikeus- ja hallintojärjestelmien eroavuudet tai monimutkaisuus eivät saisi estää yksityishenkilöitä ja yrityksiä käyttämästä oikeuksiaan, eikä oikeuksien käyttäminen saisi vaikuttaa hankalalta”. Näin jäsenvaltiot vahvistivat sitoutuvansa perustamaan todellisen oikeusalueen, ”jossa henkilöt voivat lähestyä minkä hyvänsä jäsenvaltion tuomioistuimia ja viranomaisia yhtä helposti kuin omassa jäsenvaltiossaan”. Jäsenvaltiot ovat toistaneet tämän sitoumuksen vuonna 2004 hyväksytyssä Linkki avautuu uuteen ikkunaanHaagin ohjelmassa oikeudenkäytön vahvistamiseksi, ja Euroopan komissio on vahvistanut sen vuonna 2009 ns. Linkki avautuu uuteen ikkunaanTukholman ohjelmassa.

Oikeudellisen yhteistyön kulmakivi on tuomioiden vastavuoroisen tunnustamisen periaate. Tavoitteena on, että oikeuden päätökset voitaisiin tunnustaa ja panna täytäntöön toisessa jäsenvaltiossa ilman ylimääräisiä välivaiheita eli luovutaan ns. eksekvatuurimenettelystä.

Alasivuilla käsitellään muun muassa seuraavia aiheita:

Yhteistyön tehostaminen jäsenvaltioiden oikeusjärjestelmien välillä on tavoitteena myös oikeudellisen asiantuntemuksen oppaassa European Guide for Legal Expertise, joka on syntynyt tuomarien, lakimiesten, tiedemaailman edustajien ja asiantuntijoiden monivuotisen työn tuloksena Linkki avautuu uuteen ikkunaanEuropean Expertise and Expert Instituten (EEEI) puitteissa.

Oppaaseen on koottu suosituksia oikeudellisten asiantuntijoiden työhön liittyvistä hyvistä käytänteistä, joita voidaan mukauttaa eri jäsenvaltioiden tilanteen ja oikeusjärjestelmän mukaan laadukkaan toiminnan varmistamiseksi. Suositusten aiheita ovat mm. asiantuntijoiden menettelyt, sertifiointi, eettiset säännöt ja asema sekä eurooppalaisen asiantuntijaluettelon laatiminen. Asiantuntijoiden käytettävissä ovat jo mm. seuraavat suositukset: jokaisen asiantuntija-arvion aluksi annettava ilmoitus riippumattomuudesta, vakuutuksen hankkiminen, alustavan raportin laatiminen ja jäsennellyn raportin kirjoittaminen.

Opas on saatavilla Linkki avautuu uuteen ikkunaanpdf-tiedostona seuraavilla kielillä: englanniksi, ranskaksi, espanjaksi, italiaksi, saksaksi, bulgariaksi, portugali ja romaniaksi.


Tätä sivustoa ylläpitää Euroopan komissio. Sivuston tiedot eivät välttämättä edusta Euroopan komission virallista kantaa. Komissio ei ole vastuussa tiedoista, joita esitetään tai joihin viitataan tällä sivustolla. EU:n sivustoihin sovellettavat tekijänoikeussäännöt löytyvät oikeudellisesta huomautuksesta.

Päivitetty viimeksi: 28/01/2021