Zatvori

BETA VERZIJA PORTALA SADA JE DOSTUPNA!

Posjetite BETA verziju europskog portala e-pravosuđe i pošaljite nam povratne informacije!

 
 

Navigacijski put

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Suradnja u građanskim stvarima


Pravosudna suradnja u građanskim stvarima provodi se među državama članicama EU-a kako bi se poboljšala interoperabilnost njihovih pravosudnih sustava


Suradnja u građanskim stvarima

Pravosudnom suradnjom u građanskim stvarima nastoji se ostvariti uža suradnja među nadležnim tijelima država članica kako bi se uklonile prepreke koje proizlaze iz nepodudarnosti različitih pravnih i upravnih sustava.

Iako je prvobitno bila uređena međunarodnim konvencijama, pravosudna suradnja u građanskim stvarima uključena je u Poveznica se otvara u novom prozoruUgovor iz Maastrichta kao „predmet zajedničkog interesa” i nakon toga u Poveznica se otvara u novom prozoruUgovor iz Amsterdama (1997.), kojim je pravosudna suradnja u građanskim stvarima postavljena na razinu Zajednice njezinim povezivanjem sa slobodom kretanja građana.

U zaključcima Europskog vijeća iz Poveznica se otvara u novom prozoruTamperea 1999. navodi se da „u istinskom europskom području pravde osobe i poduzeća ne bi trebali biti spriječeni ili obeshrabreni ostvariti svoja prava zbog neusklađenosti ili složenosti pravnih i administrativnih sustava država članica”. Time su potvrdili svoju predanost u stvaranju istinskog područja pravde „u kojemu se ljudi mogu obratiti sudovima i vlastima u bilo kojoj državi članici jednako lako kao i u vlastitoj.” To je još jednom u cilju jačanja pravosuđa potvrđeno Poveznica se otvara u novom prozoruHaškim programom iz 2004. Europska komisija izrazila je svoju potporu tzv. Poveznica se otvara u novom prozoruStockholmskim programom iz 2009.

Načelo uzajamnog priznavanja kamen je temeljac pravosudne suradnje. Na temelju tog načela sudske odluke trebale bi se priznavati i izvršavati u drugoj državi članici bez dodatnih međukoraka, odnosno trebao bi se ukinuti postupak egzekvature.

Dodatne informacije možete pronaći na odgovarajućim podstranicama:

Poboljšanje suradnje među pravosudnim sustavima država članica vodeće je načelo Europskog vodiča za pravno stučno znanje (European Guide for Legal Expertise) koji je plod višegodišnjeg rada sudaca, odvjetnika, akademika i stručnjaka pod vodstvom Poveznica se otvara u novom prozoruEuropskog instituta za stručno znanje i vještačenje (European Expertise and Expert Institute – EEEI).

U vodiču se pružaju okvirne preporuke koje se mogu prilagoditi svakoj državi članici i pravosudnom sustavu, osiguravajući kvalitetu te korisne prakse u području sudskog vještačenja. On sadržava preporuke o najboljoj praksi, postupcima vještačenja, ovjeravanju, etici i statusu, kao i o uspostavi europskog popisa vještaka. Vještaci već mogu upotrebljavati dio tih preporuka, osobito preporuke koje se odnose na: izjavu o neovisnosti na početku svake procjene vještaka, kupnju osiguranja, praksu pisanja prethodnog izvješća te pisanje strukturiranog izvješća.

Vodič je u Poveznica se otvara u novom prozoruPDF verziji dostupan na sljedećim jezicima: engleskom, francuskom, španjolskom, talijanski, njemački, bugarski, portugalski i rumunjski.


Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.

Posljednji put ažurirano: 28/01/2021