Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

  • Főoldal
  • ...
  • Polgári ügyekben folytatott együttműködés

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Polgári ügyekben folytatott együttműködés


Az uniós tagállamok között fennálló polgári ügyekben folytatott együttműködés célja a tagállami igazságszolgáltatási rendszer közötti interoperabilitás javítása.


Polgári ügyekben folytatott együttműködés

A polgári ügyekben folytatott igazságügyi együttműködés célja a tagállami hatóságok közötti szoros együttműködés kialakítása annak érdekében, hogy megszüntessék a különböző jog- és közigazgási rendszerek összeegyeztethetetlenségéből fakadó akadályokat.

A polgári ügyekben folytatott igazságügyi együttműködést kezdetben nemzetközi egyezmények szabályozták, majd „közös érdekű ügyként” bekerült a A link új ablakot nyit megMaastrichti Szerződésbe, végül pedig az A link új ablakot nyit megAmszterdami Szerződésbe (1997), amely a polgári ügyekben folytatott igazságügyi együttműködést közösségi szintre helyezi azáltal, hogy a személyek szabad mozgásával kapcsolja össze.

Az Európai Tanács 1999-es A link új ablakot nyit megtamperei következtetéseiben megállapította, hogy „egy valódi jogérvényesülési térségben a tagállamok jogi és adminisztratív rendszereinek bonyolultsága vagy összeegyeztethetetlensége azonban nem akadályozhatja meg vagy bátortalaníthatja el az egyéneket és a vállalkozásokat jogaik gyakorlásában”. E dokumentum megerősítette a tagállamok elkötelezettségét egy valódi jogérvényesülési térség létrehozása iránt, „ahol bárki bármelyik tagállamban ugyanolyan egyszerűen léphet érintkezésbe a bíróságokkal vagy a hatóságokkal, mint a saját hazájában”. Ezt a A link új ablakot nyit meg2004-es Hágai Programban is megerősítették az igazságszolgáltatás megszilárdítása érdekében, továbbá az Európai Bizottság is megerősítette úgynevezett A link új ablakot nyit meg2009-es Stockholmi Programjában.

A kölcsönös elismerés alapelve az igazságügyi együttműködés alapja. A cél, hogy a bírósági határozatokat egy másik tagállamban további közbenső eljárás nélkül elismerjék és végrehajtsák, más szóval eltöröljék a végrehajthatóvá nyilvánítási eljárást.

Kérjük, keresse fel a vonatkozó aloldalakat további információkért a következőkkel kapcsolatosan:

A tagállami igazságszolgáltatási rendszerek közötti fokozott együttműködés a jogi szakértők európai iránymutatásának – amely az A link új ablakot nyit megEurópai Szakértői Intézet vezetésével bírák, jogászok, elméleti szakemberek és szakértők hétéves munkájának eredménye – elsődleges alapelve.

Az iránymutatás keretajánlásokat biztosít, amelyeket bármelyik tagállam és igazságszolgáltatási rendszer adaptálhat, és amelyek az igazságszolgáltatás gyakorlatában minőséget és használható módszereket biztosítanak. A szakértői eljárásokra, a hitelesítésre, az etikára és a státuszra, valamint a szakértők európai listájának összeállítására vonatkozó bevált gyakorlatokat tartalmazó ajánlásokat nyújt. Ezen ajánlások egy részét a szakértők már alkalmazhatják, különösen a következőket: minden szakértői vélemény kezdetén függetlenségre vonatkozó nyilatkozat, biztosítás vásárlása, előjelentés összeállításának gyakorlata, valamint strukturált jelentés írása.

Az iránymutatás PDF változata elérhető a következő nyelveken: A link új ablakot nyit megangolul, A link új ablakot nyit megfranciául A link új ablakot nyit megspanyolul, A link új ablakot nyit megolaszA link új ablakot nyit megnémetA link új ablakot nyit megbolgárA link új ablakot nyit megportugál és A link új ablakot nyit megromán.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés: 06/10/2020