Închide

VERSIUNEA BETA A PORTALULUI ESTE ACUM DISPONIBILĂ!

Accesați versiunea BETA a portalului european e-justiție și spuneți-ne cum vi se pare!

 
 

Cale de navigare

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Costurile medierii transfrontaliere


Părțile care doresc să apeleze la mediere transfrontalieră ar trebui să aibă o imagine clară a cheltuielilor pe care le va presupune acest proces.


Recurgerea la mediere poate fi deseori influențată de costurile pe care le presupune. Medierea gratuită care este disponibilă în unele state membre facilitează, în mod evident, accesul la mediere. Acest lucru se aplică și în cazul în care costurile sunt suportate de sistemul de asistență juridică.

Când părțile trebuie însă să plătească chiar de la prima ședință de informare privind medierea, este esențial să beneficieze de transparență în ceea ce privește costurile. Practic, transparența ar putea fi asigurată prin fixarea în mod preliminar a onorariilor mediatorilor, prin lege sau prin hotărâre judecătorească, și/sau prin stabilirea acestora în contractul de mediere care este semnat de părți cu mediatorul înainte de începerea procesului de mediere. În plus, părțile ar trebui să aibă acces la listele tarifare.

Mai multe informații privind costurile pe care le presupune medierea în diferitele state membre sunt disponibile pe pagina Medierea în statele membre.


Această pagină este administrată de Comisia Europeană. Informațiile de pe această pagină nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Comisiei Europene. Comisia nu își asumă nici o răspundere în legătură cu oricare din informațiile sau datele conținute în prezentul document sau la care acesta face referire. Vă rugăm să consultați avizul juridic în legătură cu normele privind drepturile de autor în cazul paginilor de internet ale Comunității Europene.
Comisia actualizează conținutul acestui site, pentru a reflecta retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Eventualele fragmente care nu reflectă încă retragerea Regatului Unit nu apar intenționat pe site și vor fi modificate în curând.

Ultima actualizare: 07/10/2020