2. esettanulmány – családjog – szülői felügyeleti jog - Portugália

Save as PDF

E családjogi – a gyermekek fölötti felügyeleti jogra vonatkozó – esettanulmány keretében a tagállamokat felkérték, hogy tájékoztassák a keresetet benyújtó felet a perköltségek alakulásáról az alábbi helyzetek fennállása esetén:

A. ügy – Egyetlen országot érintő helyzet: Két személy házasságkötés nélkül több évig együtt él. Közös gyermekük három éves, amikor a szülők a különválás mellett döntenek. A bíróság határozatával az anyának ítéli a szülői felügyeleti jogot, az apa részére pedig kapcsolattartási jogot állapít meg. Az anya keresetet indít az apa kapcsolattartási jogának korlátozása érdekében.

B. ügy – Több országot érintő helyzet, az „A” tagállamban működő ügyvéd részvételével: Két személy házasságkötés nélkül több évig együtt él egy tagállamban („B” tagállam). Van egy közös gyermekük, azonban közvetlenül a gyermek születése után különválnak. A „B” tagállamban hozott bírósági határozat az anyának ítéli a szülői felügyeleti jogot, az apa részére pedig kapcsolattartási jogot állapít meg. Az anya és a gyermek egy másik tagállamba („A” tagállam) költözik (ezt a bíróság határozata lehetővé tette), az apa pedig „B” tagállamban marad. Néhány évvel később az anya keresetet indít „A” tagállamban az apa kapcsolattartási jogának megváltoztatása érdekében.


Az eljárások költsége

Költségek Portugáliában – Ügyvédi, végrehajtói és szakértői költségek

Esettanulmány

Ügyvéd


VégrehajtóSzakértőKötelező a jogi képviselet?

Átlagos költségek

Kötelező a végrehajtó igénybevétele?

Az ítélet meghozatala előtti költségek

Az ítélet meghozatala előtti költségek

Kötelező az igénybevétele?

Költségek

A. ügy

Igen


Ebben az eljárásban a végrehajtók ugyanazon feltételek alapján járnak el, mint más eljárásokban.

B. ügy

Igen


Ebben az eljárásban a végrehajtók ugyanazon feltételek alapján járnak el, mint más eljárásokban.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 21/06/2019