5. esettanulmány – kereskedelmi jog – felelősség - Portugália

Save as PDF

E kereskedelmi jogi – felelősségre vonatkozó – esettanulmány keretében a tagállamokat felkérték, hogy tájékoztassák a fogyasztót a perköltségek alakulásáról az alábbi helyzetek fennállása esetén:

A. ügy – Egyetlen országot érintő helyzet: Egy fűtőberendezés-gyártó leszállít egy fűtőberendezést egy szerelőnek. A szerelő továbbértékesíti (és be is szereli) a fűtőberendezést egy fogyasztónak a fogyasztó otthonában való felhasználás céljából. A ház nem sokkal ezután kigyullad. Valamennyi érintett fél (a fűtőberendezés-gyártó, a szerelő és a végső fogyasztó) rendelkezik biztosítással. A tűz eredete vitás a felek között. Egyik fél sem kívánja a fogyasztó kárát megtéríteni.

A fogyasztó úgy dönt, hogy a kár teljes megtérítése érdekében keresetet indít a fűtőberendezés-gyártó, a szerelő és a biztosítók ellen.

B. ügy – Több országot érintő helyzet: Egy „B” tagállambeli fűtőberendezés-gyártó leszállít egy fűtőberendezést egy „C” tagállambeli szerelőnek. A szerelő a fűtőberendezést továbbértékesíti (és be is szereli) egy „A” tagállambeli fogyasztónak a fogyasztó otthonában való felhasználás céljából. A ház nem sokkal ezután kigyullad. Valamennyi érintett fél (a fűtőberendezés-gyártó, a szerelő és a végső fogyasztó) saját tagállamukban működő biztosítótársaságnál rendelkezik biztosítással. A tűz eredete vitás a felek között. Egyik fél sem kívánja a fogyasztó kárát megtéríteni.

A fogyasztó úgy dönt, hogy a kár teljes megtérítése érdekében keresetet indít „A” tagállamban a fűtőberendezés-gyártó, a szerelő és az „A” tagállambeli biztosítótársaság ellen.


Az eljárások költsége

Költségek Portugáliában

A fordítás és tolmácsolás költségei

Gyakorlati helyzet

Fordítás

Tolmácsolás

A határon átnyúló jogviták egyéb sajátos költségei?

Mikor, milyen feltételek mellett szükséges a fordítás?

Hozzávetőleges költsége?

Mikor, milyen feltételek mellett szükséges a tolmácsolás?

Hozzávetőleges költsége?

Leírás

Hozzávetőleges költsége?

A. ügy

Külföldi bíróságok határozatai és idegen nyelven kiállított okiratok esetén

Szavanként 0,027 euró

Ha az érintett személy külföldi és nem beszél portugálul, fordítót/tolmácsot kell kirendelni.

102 és 204 euró között

B. ügy

Külföldi bíróságok határozatai és idegen nyelven kiállított okiratok esetén

Szavanként 0,027 euró

Ha az érintett személy külföldi és nem beszél portugálul, fordítót/tolmácsot kell kirendelni.

102 és 204 euró között


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 21/06/2019