3. esettanulmány – családjog – tartásdíj - Portugália

Save as PDF

E családjogi – tartásra vonatkozó – esettanulmány keretében a tagállamokat felkérték, hogy tájékoztassák a keresetet benyújtó felet a perköltségek alakulásáról az alábbi helyzetek fennállása esetén:

A. ügy – Egyetlen országot érintő helyzet: Két személy házasságkötés nélkül több évig együtt él. Közös gyermekük három éves, amikor a szülők a különválás mellett döntenek. A bíróság határozatával az anyának ítéli a szülői felügyeleti jogot. Az egyetlen fennmaradó vitás kérdés az apa által a gyermek támogatása és oktatása céljából az anyának fizetendő tartásdíj összegére vonatkozik. Az anya emiatt keresetet indít.

B. ügy – Több országot érintő helyzet, az „A” tagállamban működő ügyvéd részvételével: Két személy házasságkötés nélkül több évig együtt él egy tagállamban („B” tagállam). Közös gyermekük három éves. A szülők különválnak. A „B” tagállamban hozott bírósági határozat az anyának ítéli a szülői felügyeleti jogot. Az apa hozzájárulásával az anya és a gyermek más tagállamba („A” tagállam) költözik, ahol letelepednek.

Egy vitás kérdés marad fenn, ez az apa által a gyermek támogatása és oktatása céljából az anyának fizetendő tartásdíj összegére vonatkozik. Az anya emiatt keresetet indít „A” tagállamban.


Az eljárások költsége

Költségek Portugáliában

A tanúknak járó költségtérítés, biztosítékok és egyéb fizetendő díjak


Esettanulmány

A tanúnak járó költségtérítés

Biztosítékok

Egyéb díjak

Jár-e költségtérítés a tanúnak?

Költség

Fennáll-e ennek lehetősége? Mikor és hogyan alkalmazzák?

Költség

Leírás

Költség

A. ügy

Igen – a 2008. február 26-i 34/2008. Decreto-Lei (törvényerejű rendelet) által elfogadott, az eljárási költségekről szóló szabályzat mellékletében szereplő IV. táblázat szerint

kilométerenként 0,2 EUR

B. ügy

Igen – a 2008. február 26-i 34/2008. Decreto-Lei (törvényerejű rendelet) által elfogadott, az eljárási költségekről szóló szabályzat mellékletében szereplő IV. táblázat szerint

kilométerenként 0,2 EUR


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Utolsó frissítés: 21/06/2019