Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

  • Főoldal
  • ...
  • ...
  • ...
  • Az európai fizetési meghagyásos eljárással kapcsolatos bírósági illetékek

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Az európai fizetési meghagyásos eljárással kapcsolatos bírósági illetékek - Észtország


Bevezetés

Milyen illetéket kell fizetnem?

Mennyit kell fizetnem?

Mi történik akkor, ha nem fizetem be időben a bírósági illetéket?

Hogyan tudom befizetni a bírósági illetéket?

Mi a teendőm azután, hogy megfizettem az illetéket?

Bevezetés

Amennyiben európai fizetési meghagyás iránti kérelmet nyújt be egy észtországi bírósághoz, ugyanakkora állami illetéket kell megfizetnie, mintha nemzeti kérelmet nyújtana be. Az állami illetékeket és az egyéb eljárási költségeket a polgári perrendtartás és az állami illetékekről szóló törvény szabályozza. A legfeljebb 10 euró összegű állami illetéket készpénzben meg lehet fizetni a bíróságon. Amennyiben az állami illeték meghaladja a 10 eurót, azt banki átutalás útján kell megfizetni, a kérelem bírósághoz való benyújtását megelőzően.

Milyen illetéket kell fizetnem?

Amikor benyújtja kérelmét, meg kell fizetnie az állami illetéket, az eljárás költségeinek fedezése céljából. Ezenfelül esetleg viselnie kell az eljárási iratok kézbesítési költségeit az eljárás során (30–60 euró nagyságrendű költségek a végrehajtó igénybevétele esetén, amennyiben az iratokat Észtországban kézbesítik, illetve fordítási költségek, amennyiben azokat külföldön kézbesítik). Egyéb költségek nincsenek.

Mennyit kell fizetnem?

Amennyiben európai fizetési meghagyás iránti kérelmet nyújt be egy észtországi bírósághoz, akkor ugyanakkora állami illetéket kell megfizetnie, mintha nemzeti kérelmet nyújtana be, vagyis a teljes követelés (a követelt pénzösszeg, vagyis a főkövetelés és a mellékkövetelések) összegének 3%-át, de legalább 45 eurót.

A gyorsított fizetési meghagyásos eljárásról rendes kereseti eljárásra való áttérés esetén további állami illetéket kell fizetnie, amely megfelel a gyorsított fizetési meghagyásos eljárás iránti kérelem időpontjában Ön által megfizetett állami illeték által nem fedezett összegnek. Az Ön által a keresetért fizetett állami illeték összege a követelt összegtől függ. Például 75 euró állami illetéket kell fizetnie, ha a keresetben 350 euró szerepel, 100 euró állami illetéket a 351–500 euró értékű kereset után, 125 euró állami illetéket az 501–750 euró értékű kereset után stb. (2019. május 14-től hatályos mértékek).

Mi történik akkor, ha nem fizetem be időben a bírósági illetéket?

Az állami illetéket előre kell megfizetni, a kérelem benyújtásakor. Amennyiben nem fizette meg az állami illetéket, a bíróság lehetőséget nyújt annak az általa meghatározott határidőn belüli megfizetésére. Amennyiben e határidőn belül nem fizeti meg az illetéket, a bíróság elutasítja a kérelmét.

Amennyiben gyorsított fizetési meghagyásos eljárásról rendes kereseti eljárásra való áttérés iránti kérelmet nyújt be, a kereset mindaddig nem fogadják el, amíg nem fizette meg a kereset további állami illetékét.

Hogyan tudom befizetni a bírósági illetéket?

Az állami illetékeket csak banki átutalás útján lehet megfizetni. A hitelkártyákat nem fogadják el. A bíróságoknak szánt kifizetések esetében a kedvezményezett a pénzügyminisztérium.

Az állam hatóságnak vagy az állam által létrehozott alapítványnak címzett fizetési meghagyáson is a pénzügyminisztériumot kell kedvezményezettként megjelölni és az aktuális számlaszámot is fel kell tüntetni.

Minden hatóság saját hivatkozási számmal rendelkezik, amely alapján az államkincstár át tudja utalni a beérkezett összeget a megfelelő hatóság számára az elektronikus államkincstárban.

A hivatkozási szám feltüntetése kötelező. Az a hatóság adja meg az egyedi hivatkozási számot, amelynek utalni kell.

Az állami illetékszámlákkal és hivatkozási számokkal kapcsolatban további információk az A link új ablakot nyit megÉszt bíróságok honlapján találhatók.

Mi a teendőm azután, hogy megfizettem az illetéket?

Az állami illeték megfizetését alátámasztó információkat kell szolgáltatnia a bíróság részére, annak érdekében, hogy az ellenőrizni tudja az állami illeték megfizetését. Ez az alábbi információkat jelenti: az állami illetéket megfizető személy neve, a bank, illetve azon számla adatai, amelyre az állami illetéket befizették, a befizetett összeg és a befizetés időpontja; A bíróság elektronikus úton ellenőrizheti a befizetés beérkezését, vagyis Önnek nem kell benyújtania az állami illeték befizetését igazoló fizetési rendelvényt. A bíróság azonban szükség esetén bekérheti azt.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 24/01/2020