Aizvērt

IR PIEEJAMA PORTĀLA BETA VERSIJA!

Apmeklējiet Eiropas e-tiesiskuma portāla BETA versiju un sniedziet atsauksmes par savu pieredzi!

 
 

Navigācijas ceļš

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Sudske pristojbe u postupku europskog platnog naloga - Engleska i Wales

Šīs lapas saturs ir mašīntulkojums, kura kvalitāti nevar garantēt.

Šī tulkojuma kvalitāte ir novērtēta kā: apšaubāma

Vai šis tulkojums palīdz?


Uvod

Koje se naknade primjenjuju?

Koliko plaćaju?

Što se događa ako ne plaćam sudske pristojbe na vrijeme?

Kako mogu platiti sudske pristojbe?

Što ću učiniti nakon plaćanja?

Uvod

Europski platni nalog pojednostavnjeni je postupak za donošenje odluka o nespornim tražbinama u prekograničnim građanskim i trgovačkim predmetima. Prekogranični slučaj je slučaj u kojem barem jedna od stranaka ima domicil ili uobičajeno boravište u državi članici koja nije država članica suda na kojem je tužba podnesena.

Koje se naknade primjenjuju?

Plaćanje sudskih pristojbi zahtijeva se za podnošenje zahtjeva za izdavanje europskog platnog naloga. Ako želite platiti debitnom/kreditnom karticom, relevantne podatke o kartici trebalo bi navesti u Dodatku „Zahtjev za europski obrazac platnog naloga A”.

Ako postoji potreba za naplatom potraživanja, bit će potrebna daljnja sudska pristojba. Više pojedinosti o vrstama dostupnih postupaka dostupno je na stranicama za provedbu za Englesku i Wales.

Koliko plaćaju?

Sudske pristojbe u Engleskoj i Walesu mogu se pronaći u lessenu EX50 Poveznica se otvara u novom prozoru— Nagrada za civilne i obiteljske sudove

Naknada koja se plaća temelji se na vrijednosti potraživanja.

Radi lakšeg snalaženja, pristojbe u tablici niže su ispravne. Sudske pristojbe podliježu promjeni pa biste uvijek trebali provjeriti na sudu, kod svojeg pravnog zastupnika i bilo koje druge fizičke ili pravne osobe uključene u postupak vrijedi li još uvijek taj iznos. Te su naknade u funtama sterlinga (GBP) za izračun protuvrijednosti u eurima koja se primjenjuje na dan kada želite podnijeti zahtjev.

1.1 Postupak pokretanja postupka (uključujući postupak izdan nakon izdavanja odobrenja za izdavanje dozvole) za povrat novčanog iznosa u slučaju zahtjeva za iznos:

Naknada koja se plaća (GBP)

(a) Ne prelazi 300 GBP

35 GBP

(b) Prelazi 300 GBP, ali ne prelazi 500 GBP.

50 GBP

(c) Prelazi 500 GBP, ali ne prelazi 1,000 GBP.

70 GBP

(d) Prelazi 1,000 GBP, ali ne prelazi 1,500 GBP.

80 GBP

(e) Prelazi 1,500 GBP, ali ne prelazi 3,000 GBP.

115 GBP

(f) Prelazi 3,000 GBP, ali ne prelazi 5,000 GBP.

205 GBP

(g) Prelazi 5,000 GBP, ali ne prelazi 10,000 GBP.

455 GBP

(h) Prekoračenje 10,000 GBP, ali ne prelazi 200,000 GBP

5 % vrijednosti potraživanja

(i) Prelazi 200,000 GBP

10,000 GBP

Ako želite izvršiti zahtjev, plaća se dodatna pristojba.

Morate platiti sudsku pristojbu da biste podnijeli zahtjev sudu. u različitim fazama sudskog postupka morate platiti daljnje sudske pristojbe. Možda imate pravo na „oslobođenje od plaćanja pristojbe” (ovisno o vašoj osobnoj situaciji), što znači da možda ne morate platiti sudsku pristojbu ili morate platiti samo njezin dio. No oslobođenje od plaćanja morate tražiti za svaku pristojbu koju treba platiti u sudskom postupku da biste dobili oslobođenje od plaćanja te pristojbe. Dakle kada biste, primjerice, zatražili oslobađanje pri podnošenju prvog zahtjeva, dobili biste oslobođenje samo od te prve pristojbe. To je zato jer bi se vaše osobne okolnosti mogle promijeniti tijekom sudskog postupka te u nastavku postupka možda izgubite pravo na oslobođenje. Ili biste tijekom postupka mogli steći pravo na oslobođenje od plaćanja pristojbe.

Što se događa ako ne plaćam sudske pristojbe na vrijeme?

Ako podnositelj zahtjeva ispravno ne ispuni odgovarajuće podatke o kreditnoj kartici ili ako plaćanje iz nekog razloga ne uspije, nadležni će sud poslati obrazac B „Zahtjev podnositelju zahtjeva da dopuni i/ili ispravi zahtjev za izdavanje europskog platnog naloga” tužitelju kojim traži izdavanje te podatke o valjanom kreditnom karticom kako bi se omogućilo plaćanje sudskih troškova. Zahtjev se neće primjenjivati ako nije primljeno ispravno plaćanje.

Kako mogu platiti sudske pristojbe?

Plaćanje sudske pristojbe vrši se dostavljanjem točnih podataka o plaćanjima sudu. U početku bi to trebalo učiniti pružanjem relevantnih pojedinosti u „Zahtjev za europski platni nalog, obrazac A”.

Plaćanje se obično izvršava debitnom/kreditnom karticom. Vjerojatno neće svi načini plaćanja u obrascu A biti dostupni na sudu kojem se podnosi zahtjev. Podnositelj zahtjeva trebao bi se obratiti sudu i provjeriti koji se način plaćanja može koristiti.

Može biti moguće platiti i korištenje kreditne kartice preko telefona. Mnogi sudovi imaju postrojenja za preuzimanje plaćanja karticama na taj način, ali nadležni sud trebao bi prvo stupiti u kontakt radi potvrde plaćanja na taj način.

Elektroničko plaćanje može se podnijeti protiv osobe s adresom u Ujedinjenoj Kraljevini.

Što ću učiniti nakon plaćanja?

Ako je zahtjev ispravno podnesen, sud tuženiku izdaje europski platni nalog (obrazac E). Podnositelju zahtjeva šalje se obavijest o izdavanju zajedno s primanjem platne transakcije

Potvrda će obično biti 8 x 12 cm i na vrhu imati ime suda s poštanskom adresom te iznos plaćen s datumom i vremenom plaćanja na dnu.

Za više informacija vidjeti Poveznica se otvara u novom prozoruprekogranične zahtjeve Europske unije.


Ovo je strojni prijevod sadržaja. Vlasnik ove stranice ne prihvaća nikakvu odgovornost ni obvezu u pogledu kvalitete strojno prevedenog teksta.

Posljednji put ažurirano: 11/09/2019