Stäng

NU FINNS EN NY BETAVERSION AV PORTALEN!

Testa betaversionen av den europeiska e-juridikportalen och berätta vad du tycker!

 
 

Sökväg

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Sodne takse v zvezi z evropskim plačilnim nalogom - Anglija in Wales

Den här sidan har maskinöversatts och kvaliteten kan inte garanteras.

Kvaliteten på den här översättningen har bedömts som: otillförlitlig

Var översättningen till någon hjälp?


Uvod

Katere sodne takse je treba plačati?

Koliko moram plačati?

Kaj se zgodi, če sodne takse ne plačujem pravočasno?

Kako lahko plačam sodne takse?

Kaj je treba storiti po plačilu?

Uvod

Evropski plačilni nalog je poenostavljeni postopek za pridobitev sodb o nespornih zahtevkih v čezmejnih civilnih in gospodarskih zadevah. V čezmejnih primerih je vsaj ena od strank stalno ali običajno prebivališče v državi članici, ki ni država članica sodišča, kjer je vložena tožba.

Katere sodne takse je treba plačati?

Za vložitev zahtevka za evropski plačilni nalog je treba plačati sodne takse. Če želite plačati z debetno/kreditno kartico, je treba ustrezne podatke o kartici navesti v dodatku k „Application for a European Order of Payment Form A“ (Prijava za evropski plačilni nalog A).

Če obstaja potreba po izterjavi zahtevka, bo potrebna nadaljnja sodna taksa. Več podrobnosti o vrstah razpoložljivih postopkov najdete na straneh o izvrševanju za Anglijo in Wales.

Koliko moram plačati?

Sodne takse v Angliji in Walesu so na voljo v navodilu EX50 Povezava se odpre v novem oknu— Sodne in družinske sodne takse.

Pristojbina temelji na vrednosti zahtevka.

Zaradi lažjega sklicevanja so pristojbine v spodnji tabeli pravilne od 17. novembra 2016. Sodne takse se lahko spremenijo, zato je treba pri sodišču ali pravnem zastopniku ter ostalih posameznikih ali organizacijah preveriti, če so zneski še vedno enaki. Te pristojbine so v britanskih funtih (GBP), za izračun protivrednosti v eurih je treba uporabiti preračun na dan, ko želite vložiti zahtevek.

1.1 Na začetku postopka (vključno s postopki, ki so bili izdani po izdaji dovoljenja za izdajo dovoljenja) za izterjavo denarnega zneska, pri katerem se zahteva vsota:

Pristojbina, ki jo je treba plačati (GBP)

(a) Ne presega 300 GBP

35 GBP

(b) Presega 300 GBP, vendar ne presega 500 GBP

50 GBP

(c) Presega 500 GBP, vendar ne presega 1,000 GBP

70 GBP

(d) Presega 1,000 GBP, vendar ne presega 1,500 GBP

80 GBP

(e) Presega 1,500 GBP, vendar ne presega 3,000 GBP

115 GBP

(f) Presega 3,000 GBP, vendar ne presega 5,000 GBP

205 GBP

(g) Presega 5,000 GBP, vendar ne presega 10,000 GBP

455 GBP

(h) Exceur: 10,000 GBP, vendar ne presega 200,000 GBP

5 % vrednosti zahtevka

(I) Presega 200,000 GBP

10,000 GBP

Če želite uveljavljati zahtevek, je treba plačati dodatno dajatev.

Za vlogo je treba plačati sodno takso sodišču in nadaljnje sodne takse na različnih stopnjah postopka v zadevi. Stranka lahko doseže opr ostitev plačila (odvisno od njenih osebnih okoliščin), kar pomeni, da ji ni treba plačati sodne takse ali pa jo mora plačati le delno. Vendar pa mora stranka zaprositi za oprostitev vsake posamezne takse v sodnem postopku. Če na primer zaprosi za oprostitev plačila takse ob prvi vlogi, bi to pomenilo oprostitev samo za prvo takso. To pa zato, ker se lahko osebne okoliščine stranke med postopkom spremenijo in tako stranka morda pozneje ni več upravičena do oprostitve. Stranka lahko postane upravičena do oprostitve tudi med postopkom.

Kaj se zgodi, če sodne takse ne plačujem pravočasno?

Če vlagatelj zahtevka ne izpolni pravilno ali ustrezno plačilo s kreditno kartico, bo sodišče, ki je zadevo obravnavalo, poslal obrazec B „Zahtevek vlagatelju za dopolnitev in/ali popravek vloge za evropski plačilni nalog“ tožniku, ki zahteva, da se zagotovijo podrobnosti veljavne kreditne kartice, da se omogoči plačilo sodnih taks. Če pravilno plačilo ni prejeto, se vloga ne upošteva.

Kako lahko plačam sodne takse?

Plačilo sodne takse se izvrši tako, da se sodišču zagotovijo podatki o plačilu. Najprej je treba zagotoviti ustrezne podatke v „Zahtevek za evropski plačilni nalog, obrazec A“.

Plačilo je običajno izvršeno z debetno/kreditno kartico. Na sodišču, na katero je vloga vložena, verjetno niso na voljo vse metode plačila v obrazcu A. Prosilec se mora obrniti na sodišče in preveriti, kateri način plačila se lahko uporabi.

Na telefon je mogoče plačati tudi s kreditno kartico. Številna sodišča imajo na ta način sredstva za sprejemanje plačil s karticami, vendar bi bilo treba najprej vzpostaviti stik z ustreznim sodiščem, ki bi najprej potrdilo plačilo.

Elektronsko plačilo se lahko vloži le proti osebi, ki ima naslov v Združenem kraljestvu.

Kaj je treba storiti po plačilu?

Če je bila vloga pravilno vložena, sodišče toženi stranki izda evropski plačilni nalog (obrazec E). Vlagatelju se hkrati s prejemom plačilne transakcije pošlje obvestilo o izdaji skupaj s potrdilom o plačilu.

Potrdilo o prejemu je običajno 8 x 12 cm in ima na vrhu ime sodišča ter znesek, ki se plača z datumom in časom plačila na dnu.

Za več informacij glej Povezava se odpre v novem oknučezmejne zahtevke Evropske unije.


To je strojno prevedena različica vsebine. Lastnik te strani ne prevzema nikakršne odgovornosti glede kakovosti tega strojno prevedenega besedila.

Zadnja posodobitev: 11/09/2019