Zapri

BETA RAZLIČICA PORTALA JE ZDAJ NA VOLJO!

Obiščite BETA različicoevropskega portala ePravosodje in opišite svojo izkušnjo!

 
 

Navigacijska pot

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Az európai fizetési meghagyásos eljárással kapcsolatos bírósági illetékek - Litvánia

Stran je strojno prevedena in njena kakovost ni zajamčena.

Kakovost prevoda je: nezanesljiva

Ali menite, da je ta prevod koristen?


Bevezetés

Milyen díjak vannak érvényben?

Mennyit kell fizetnem?

Mi történik, ha nem fizetnék meg időben a bírósági illetékeket?

Hogyan fizethetek bírósági illetéket?

Mi a teendő a fizetés esetén?

Bevezetés

Az európai fizetési meghagyás kibocsátásával kapcsolatos ügyekben a litván polgári perrendtartás 1. cikk (3) – bekezdésében megállapított, a bírósági illeték kiszámítására és megfizetésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

A Litván Köztársaság Kormányának a szabályok számítási, fizetési, elszámolási és visszatérítési szabályainak jóváhagyásáról szóló, 2011. október 27-i 1240. határozata alapján Ön elektronikusan is fizethet bélyegilletéket.

Milyen díjak vannak érvényben?

A következő pontban említett összeg bírósági illetéket köteles fizetni.

Mennyit kell fizetnem?

A bírósági végzésért fizetendő bírósági illeték az összeg egynegyedével egyenértékű, amely a bíróság előtti eljárás esetén fizetendő, de legalább tíz litas, kivéve, ha a bírósági illeték megfizetése alól részben vagy teljes egészében egy személy teljesen vagy részben mentesül, vagy amikor a bírósági illetékek megfizetésének határidejét elhalasztották.

Ha a bíróság a végzés kibocsátását követően kifogást emel, és a hitelező közös végzés szerinti keresetet nyújt be, a fent említett bélyegilletéket figyelembe kell venni a bírósági illeték megfizetése során.

Abban az esetben, ha a jogosult nyilatkozatát nem a polgári perrendtartás 439. cikk (6) bekezdés említett esetben adják meg, a befizetett bélyegilletéket nem küldik vissza a kérelmezőnek.

Mi történik, ha nem fizetnék meg időben a bírósági illetékeket?

A kérelemhez csatolni kell azokat az iratokat és egyéb bizonyítékokat, amelyekre a felperes az állításait alapozza, valamint a bírósági illeték megfizetéséről szóló igazolást.

Ha a bírósági illetéket nem fizették meg, a bíróság végzést hoz, és azt elegendő, de legalább hétnapos határidőt állapít meg a hiányosság orvoslására. A határozatot legkésőbb az elfogadását követő munkanapon kell megküldeni.

Ha az eljárási irat benyújtását követően az érintett fél a bíróság által közölt adatok alapján és a megállapított határidőn belül helyesbíti a hiányosságokat, az eljárási iratot a bírósághoz történő benyújtás eredeti időpontjában benyújtottnak kell tekinteni. Ellenkező esetben az eljárási iratot nem nyújtották be, és a határidő lejártát követő öt munkanapon belül a bírót a mellékletekkel együtt vissza kell juttatni a kérelmezőhöz.

Hogyan fizethetek bírósági illetéket?

A bélyegilletéket a fizetési mód megválasztásában (elektronikus banki szolgáltatás, készpénz vagy megrendelés és egyéb fizetési mód) a Pénzügyminisztérium költségvetésében az Állami Adófelügyelet számlájára meghatározott költségvetési bevételi számlára fizetik be.

Mi a teendő a fizetés esetén?

A fizetési megbízást vagy az egyéb fizetési bizonylatot a fizetési megbízás viseli, amely a következőket tartalmazza:

  1. a fizető fél neve, személyi azonosító száma (vagy a jogi személy neve, amennyiben a bélyeget jogi személy fizeti);
  2. név, személyi azonosító szám (vagy a jogi személy neve és kódja, ha a másik fél jogi személy) a másik fél (alperes, adós vagy más) neve;
  3. a kifizetés időpontja;
  4. a hozzájárulási kód;
  5. az illeték összege;
  6. a fizetés célja (a bélyegilleték megfizetése és az eljárást kezdeményező bíróság neve).

Amennyiben az eljárásban részt vevő fél képviselője (ügyvéd, asszisztens vagy a párt érdekeit képviselő más személy) reprezentatív díjat fizet, a fizetési megbízást vagy más kifizetést igazoló irat a fent említett adatokon kívül feltünteti és képviseli a képviselt fél nevét, személyi azonosító számát (vagy a jogi személy nevét és kódját, ha az eljárásban részt vevő fél jogi személy).

Ha a bírósági illeték kifizetése elektronikus úton történik, a bírósági illeték megfizetését igazoló iratokat nem kell benyújtani.


Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Utolsó frissítés: 06/09/2019