Fermer

LA VERSION BÊTA DU PORTAIL EST DISPONIBLE!

Consultez la version bêta du portail européen e-Justice et faites-nous part de votre expérience!

 
 

Chemin de navigation

  • Accueil
  • ...
  • ...
  • ...
  • Frais de justice applicables à la procédure européenne d'injonction de payer

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Az európai fizetési meghagyásos eljárással kapcsolatos bírósági illetékek - Szlovénia

Cette page a été traduite automatiquement: sa qualité ne peut pas être garantie.

La qualité de cette traduction a été évaluée comme: mauvaise

Estimez-vous que cette traduction est utile?


Bevezetés

Milyen illetéket kell fizetnem?

Mennyit kell fizetni?

Mi történik akkor, ha nem fizetnék meg időben a bírósági illetékeket?

Hogyan tudom befizetni a bírósági illetéket?

Mit kell tennem a kifizetés után?

Bevezetés

Az európai fizetési meghagyásos eljárásban befizetett bírósági illetékeket a bírósági illetékekről szóló törvény (a Szlovén Köztársaság Hivatalos Közlönye, 37/08., 97/10., 63/13., 58/14. – AlkotmányilletékekA link új ablakot nyit meg) állapítja meg. A link új ablakot nyit meg19/15 — Az Alkotmánybíróság határozata, US, 30/16 és 10/17 – ZPP-E; a továbbiakban: ZST-1) mint a bírósági illetékeket szabályozó általános szabály.

A ZST-1 (6. cikk) biztosítja a jogi alapot a bírósági illetékek készpénzben, elektronikus pénzeszközben és más alkalmazandó fizetési eszközben történő megfizetéséhez, ideértve az európai fizetési meghagyásos eljárásban fizetendő díjak kifizetését is. A gyakorlatban a bírósági illetékek az egyes bankok online fizetési szolgáltatásán keresztül elektronikusan fizethetők.

Milyen illetéket kell fizetnem?

Az európai fizetési meghagyásos eljárásban az egész eljárás során egyszeri bírósági illetéket kell fizetni. A bírósági illeték megfizetésére kötelezett személy a kérelmező, és azt a kérelmezőnek az európai fizetési meghagyás iránti kérelem benyújtásakor kell megfizetnie.

Mennyit kell fizetni?

Az európai fizetési meghagyásos eljárással kapcsolatos bírósági illetékek összege, amelyet a kérelmezőnek a kérelem bírósághoz történő benyújtásakor kell fizetnie, az eljárás tárgyának értékétõl függ.

E díj számítási tényezője 1,2 (a ZST-1301 vámtarifaszám alá tartozó vámtételszám: 1), és a díj kiszámítása a ZST-1 16. cikk szereplő táblázat szerint történik. Mivel az értékosztályok magasak, nem lehet pontosan feltüntetni őket ebben a pontban.

Mi történik akkor, ha nem fizetnék meg időben a bírósági illetékeket?

Ha a kérelmező nem fizeti meg időben a bírósági illetéket, a bíróság azonban lefolytathatja az eljárást, és a bírósági illeték szükség esetén végrehajtható.

Hogyan tudom befizetni a bírósági illetéket?

A ZST-1 (6. cikk) biztosítja a jogi alapot a bírósági illetékek készpénzben, elektronikus pénzekben és más alkalmazandó fizetési eszközként történő kifizetésére, beleértve az európai fizetési meghagyásos eljárás díjának kifizetését is.

A gyakorlatban a bírósági illetékek az egyes bankok online pénzforgalmi szolgáltatásán keresztül elektronikusan fizethetők, és közvetlenül pénzforgalmi szolgáltatók vagy bírósági pénztárgépek (készpénz- vagy POS-terminálok) által is megfizethetők.

Az elektronikus fizetés céljából minden egyes bank saját online pénzforgalmi szolgálattal rendelkezik.

A bírósági illetéket az adóalany előzetesen, azaz a kérelem bírósághoz való benyújtásakor fizetheti, de keresetet nyújthat be a bírósághoz, és megvárhatja, hogy a bíróság fizetési megbízást küldjön, amelyben a fizetendő bírósági illeték összegén felül a kifizetéshez szükséges egyéb információ is szükséges.

Mit kell tennem a kifizetés után?

Ha a bírósági illetéket megfelelő hivatkozás alapján fizetik ki (amelyet a bíróság az adóssal a bírósági illeték megfizetésére kötelezőként közöl), az adóalany nem köteles a bíróság részére fizetési bizonylatot benyújtani. Ebben az esetben a bíróság tájékoztatást kap a speciális elektronikus bankrendszeren (UPAnet) keresztül teljesített kifizetésről, amelynek esetében döntő fontosságú a konkrét kifizetés pontos megjelölése.

Ha azonban a bírósági illetéket megfelelő hivatkozás nélkül fizetik, az adóalanynak fizetési igazolást kell benyújtania a bírósághoz. Az ilyen bizonyítvány érvényességére nem írnak elő különleges alaki feltételeket. E bizonyítvány alapján a bíróság szükség esetén ellenőrzi a bírósági illeték UTJP-ben történő kifizetését (különösen azokban az esetekben, amikor a bírósági illetéket a bíróság pénztára nem fizeti meg).


Az oldal tartalma ezen a nyelven gépi fordítással készült. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Utolsó frissítés: 02/09/2019