Mogħdija tan-navigazzjoni

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Sudske pristojbe u postupku europskog platnog naloga - Slovenija

Din il-paġna ġiet tradotta awtomatikament u l-kwalità tagħha ma tistax tkun garantita.

Il-kwalità ta' din it-traduzzjoni ġiet evalwata bħala: mhux affidabbli

Taħseb li din it-traduzzjoni hi utli?


Uvod

Koje se naknade primjenjuju?

Koliko plaćaju?

Što ako ne plaćam sudske pristojbe na vrijeme?

Kako mogu platiti sudske pristojbe?

Što ću učiniti nakon plaćanja?

Uvod

Sudske pristojbe plaćene u postupku za europski platni nalog utvrđene su Zakonom o sudskim pristojbama („Narodne novine”, broj 37/08, 97/10, 63/13, Poveznica se otvara u novom prozoru58/14 — Ustavne naknade) Poveznica se otvara u novom prozoru19/15 — Odluka Ustavnog suda, SAD, 30/16 i 10/17 – ZPPE; dalje u tekstu: ZST-1) kao opće pravilo o sudskim pristojbama.

ZST-1 (članak 6..) pruža pravnu osnovu za plaćanje sudskih pristojbi u gotovini, elektroničkim novcem i drugim primjenjivim sredstvima plaćanja, uključujući plaćanje naknada u postupku za europski platni nalog. Sudske pristojbe u praksi se mogu plaćati elektroničkim putem s pomoću internetske usluge platnog prometa pojedinačnih banaka.

Koje se naknade primjenjuju?

U postupku za europski platni nalog treba platiti jednokratnu sudsku pristojbu za cijeli postupak. Osoba koja je dužna platiti sudsku pristojbu jest tužitelj, a tužitelj ga mora platiti sudu u trenutku podnošenja zahtjeva za izdavanje europskog platnog naloga.

Koliko plaćaju?

Iznos sudskih troškova postupka za europski platni nalog koji tužitelj treba platiti u trenutku podnošenja zahtjeva za naknadu štete ovisi o vrijednosti predmeta spora.

Faktor izračuna te naknade iznosi 1,2 (tarifna stavka 1301 tarifne stavke ZST-1), a naknada se izračunava u skladu s tablicom u članku 16.. ZST-1. Budući da su razredi vrijednosti visoki, nije ih moguće precizno navesti u ovoj točki.

Što ako ne plaćam sudske pristojbe na vrijeme?

Ako podnositelj zahtjeva pravodobno ne plati sudsku pristojbu, sud ipak nastavlja s postupkom, a sudsku pristojbu moguće je izvršiti, ako je to potrebno.

Kako mogu platiti sudske pristojbe?

ZST-1 (članak 6..) pruža pravnu osnovu za plaćanje sudskih pristojbi u gotovini, elektroničkim novcem i drugim primjenjivim sredstvima plaćanja, uključujući plaćanje naknada za postupak za europski platni nalog.

Sudske se pristojbe u praksi mogu plaćati elektroničkim putem putem internetske usluge platnog prometa pojedinačnih banaka, a mogu ih platiti i izravno pružatelji usluga platnog prometa ili sudski registar (cash ili POS terminals).

U svrhu elektroničkog plaćanja svaka pojedina banka ima vlastitu uslugu plaćanja putem interneta.

Sud može unaprijed platiti sudsku pristojbu, odnosno u trenutku podnošenja tužbe sudu, ali može podnijeti tužbu pred sudom i pričekati sud da mu pošalje nalog za plaćanje, u kojem su, osim iznosa sudskih troškova koji se plaćaju, ostale informacije potrebne za plaćanje.

Što ću učiniti nakon plaćanja?

Ako se sudska pristojba plaća upućivanjem na odgovarajuće upućivanje (koje će sud priopćiti dužniku u nalogu za plaćanje sudske pristojbe), porezni obveznik nije obvezan sudu dostaviti dokaz o uplati. U ovom slučaju sud je obaviješten o uplati putem posebnog elektroničkog bankarskog sustava (UJPnet) gdje je od odlučujuće važnosti za utvrđivanje konkretnog plaćanja kao pravilnog upućivanja.

Međutim, ako se sudska pristojba plaća bez odgovarajućeg upućivanja, porezni obveznik mora sudu dostaviti dokaz o uplati. Nema posebnih formalnih uvjeta za valjanost takve potvrde. Na temelju te potvrde sud, ako je potrebno, provjerava plaćanje sudske pristojbe u JSJPT-u (posebno u slučajevima kada se sudska pristojba ne plaća u blagajni suda).


Ovo je strojni prijevod sadržaja. Vlasnik ove stranice ne prihvaća nikakvu odgovornost ni obvezu u pogledu kvalitete strojno prevedenog teksta.

Posljednji put ažurirano: 02/09/2019