Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

  • Főoldal
  • ...
  • ...
  • ...
  • A kis értékű követelésekre vonatkozó eljárással kapcsolatos bírósági illetékek

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

A kis értékű követelésekre vonatkozó eljárással kapcsolatos bírósági illetékek - Ausztria

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata német nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

 

Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.


Bevezetés

Milyen illetéket kell fizetnem?

Mennyit kell fizetni?

Mi történik akkor, ha nem fizetem be időben a bírósági illetéket?

Hogyan tudom befizetni a bírósági illetéket?

Mi a teendőm azután, hogy megfizettem az illetéket?

Bevezetés

A kis értékű követelések európai eljárásának bevezetéséről szóló 861/2007/EK rendelet az eljárást megindító iratra keresetként (Klage) hivatkozik, akárcsak a nemzeti jog. A bírósági illetékekre vonatkozó osztrák jog ezért nem tartalmaz az említett rendelet szerinti keresetekre vonatkozó külön nemzeti rendelkezést. A keresetre és az azt követő elsőfokú eljárásra a bírósági illetékekről szóló osztrák törvény (Gerichtsgebührengesetz) valamennyi nemzeti polgári eljárásra alkalmazandó 1. illetéktáblázata (Tarifpost 1) vonatkozik.

Milyen illetéket kell fizetnem?

A kis értékű követelések európai eljárásában érvényesített követelésekkel kapcsolatos eljárásokban első fokon a bírósági illetékekről szóló törvény 1. illetéktáblázatát kell alkalmazni a bírósági illetékekről szóló törvény 1. illetéktáblázatához fűzött megjegyzések 1. pontjával összhangban. Ezt az átalányilletéket az eljárás befejezésétől függetlenül meg kell fizetni. Az illeték csak akkor mérsékelhető (annak egynegyedére), ha a keresetet azonnal visszavonják vagy elutasítják annak az ellenérdekű fél részére történő kézbesítése előtt (a bírósági illetékekről szóló törvény 1. illetéktáblázatához fűzött megjegyzések 3. pontja). A bírósági illetékek osztrák rendszerében csak az eljárást megindító kérelem (a jelen esetben a kis értékű követelések európai eljárásában indított kereset) után kell illetéket fizetni az elsőfokú polgári eljárásban. Nem kell további bírósági illetékeket fizetni az elsőfokú eljárást további szakaszaiért.

A bírósági illetékekről szóló törvény 2. §-a 1. pontjának a) alpontja szerint az illetékfizetési kötelezettség a kis értékű követelések európai eljárásában a kereset bíróságnál történő előterjesztésekor keletkezik. Ha a keresetet később kiterjesztik, az illetékfizetési kötelezettség az írásbeli beadványok benyújtásakor keletkezik. Tárgyalás során az illetékfizetési kötelezettség a kereset kiterjesztésének vagy a kereset tárgyán túlterjeszkedő egyezség jegyzőkönyvbe vételével keletkezik. Az illetéket ekkor kell megfizetni. A bírósági illetékek megfizetése alóli mentesség iránti kérelmeket legkésőbb szintén ezen időpontban kell előterjeszteni költségmentesség (Verfahrenshilfe) iránti kérelem útján, amennyiben fennállnak annak feltételei.

A rendelet 18. cikke szerinti felülvizsgálati kérelmek díjmentesek.

Mennyit kell fizetni?

Az elsőfokú eljárásokért fizetendő bírósági illetékeket a kereset tárgyának értékétől (a keresetben vagy később a keresetkiterjesztésben megjelölt vitatott összegtől) és a felek számától függően kell kiszámítani. Szemléltetésül lásd alább a bírósági illetékekről szóló törvény 1. illetéktáblázata szerinti díjak teljes táblázatát (2013. október 1-jén hatályos változat; kattintson ide a bírósági illetékekről szóló törvény A link új ablakot nyit meg32. §-ának jelenlegi szövegéért):

1. illetéktáblázat

A kereset tárgyának értéke

Fizetendő illeték


nem több mint

150 EUR


22 EURtöbb mint

150 EUR, de nem több mint

300 EUR

43 EURtöbb mint

300 EUR, de nem több mint

700 EUR

61 EURtöbb mint

700 EUR, de nem több mint

2 000 EUR

102 EURtöbb mint

2 000 EUR, de nem több mint

3 500 EUR

163 EURtöbb mint

3 500 EUR, de nem több mint

7 000 EUR

299 EURtöbb mint

7 000 EUR, de nem több mint

35 000 EUR

707 EURtöbb mint

35 000 EUR, de nem több mint

70 000 EUR

1 389 EURtöbb mint

70 000 EUR, de nem több mint

140 000 EUR

2 779 EURtöbb mint

140 000 EUR, de nem több mint

210 000 EUR

4 170 EURtöbb mint

210 000 EUR, de nem több mint

280 000 EUR

5 560 EURtöbb mint

280 000 EUR, de nem több mint

350 000 EUR

6 949 EURtöbb mint

350 000 EUR


a vitatott összeg 1,2%-a plusz 2 987 EUR

Kettőnél több fél esetén 10% és 50% közötti pótdíj számítható fel a több fél miatt a bírósági illetékekről szóló törvény 19a. §-a alapján.

Mi történik akkor, ha nem fizetem be időben a bírósági illetéket?

Késedelmes fizetés esetén rögzített, 21 EUR összegű bírságot kell fizetni (2013. október 1-jétől) a bírósági illetékekről szóló törvény 31. §-a alapján. A bírósági illeték késedelmes megfizetése azonban nincs hatással a polgári eljárás lefolytatására. A bírósági eljárások függetlenek a bírósági illetékek megfizetésétől; azokat teljesen független módon folytatják le.

A bírósági illetékek igazságügyi hatóság általi behajtását a bíróságoknak fizetendő összegek behajtásáról szóló osztrák törvény (Gerichtliches Einbringungsgesetz) szabályozza. Ha a nemfizetés következményeként az igazságügyi hatóságnak fizetési megbízást (a bírósági illetékek behajtására szolgáló végrehajtható okiratot) kell kibocsátania a bíróságoknak fizetendő összegek behajtásáról szóló törvény 6a. §-a alapján, (2014. január 1-jétől) 8 EUR pótdíjat számítanak fel.

Hogyan tudom befizetni a bírósági illetéket?

A fizetési módot a bírósági illetékekről szóló törvény 4. §-a szabályozza. A 4. § szerint az illetékek befizethetők ATM-funkcióval rendelkező bankkártyával vagy hitelkártyával, a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság számlájára történő befizetéssel vagy banki átutalással, illetve ugyanezen a bíróságon készpénzzel. A bíróság folyószámlájának adatai megtalálhatók a Szövetségi Igazságügyi Minisztérium honlapján (A link új ablakot nyit meghttp://www.justiz.gv.at/, a „Bíróságok” [Gerichte] fülön).

Ezenkívül minden illeték befizethető közvetlen beszedés útján is, ha a bíróság (vagy – általánosságban – az osztrák igazságszolgáltatási rendszer) felhatalmazást kapott a bírósági illetékeknek az illetékek befizetésére köteles fél által bejelentett számláról történő beszedésére és azok bírósági számlán történő elhelyezésére. Ehhez a kérelemnek (a kis értékű követelések európai eljárásában előterjesztett keresetnek) meg kell jelölnie azt a számlát, amelyről az illetékeket be kell szedni, és felhatalmazást kell adnia a megterhelésre például a „Gebühreneinzug!” vagy „AEV!” kifejezés feltüntetésével. Korlátozott felhatalmazáshoz a kérelemben a maximálisan beszedhető összeg is megjelölhető (a közvetlen beszedésről szóló rendelet [Abbuchungs- und Einziehungs-Verordnung] 5. és 6. §-a).

Ha a kis értékű követelések európai eljárásában az osztrák e-igazságügyi rendszer (Elektronischer Rechtsverkehr, ERV) útján kerül sor a kereset előterjesztésére, az illetékeket közvetlen beszedés útján kell befizetni. Ebben az esetben nem határozható meg a maximálisan beszedhető összeg.

Mi a teendőm azután, hogy megfizettem az illetéket?

Ha a szövetségi hatóságok jogosultak a kérelem (a kis értékű követelések európai eljárásában előterjesztendő kereset) benyújtásakor bírósági illetékeket követelni, és nem áll rendelkezésre közvetlen beszedési felhatalmazás, a kérelemhez csatolni kell az illetékek befizetésének igazolását (átutalási igazolás) (a bírósági illetékekről szóló törvény 4. §-a). Ha a befizetésre bankkártyával, hitelkártyával, a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság számlájára történő befizetéssel vagy átutalással, illetve a fél számlájáról való közvetlen beszedéssel kerül sor, az osztrák szövetségi számviteli ügynökség csak később tájékoztatja az igazságügyi hatóságot a bírósági számlára történt befizetések elkönyveléséről. A bírósági illetékekről való értesítéssel kapcsolatos eljárás akkor fejeződik be, amikor rendelkezésre áll a (teljes) befizetésre vonatkozó bizonyíték.

Túlfizetés esetén az illetéktöbblet visszafizetése iránti kérelem (a bíróságoknak fizetendő összegek behajtásáról szóló törvény 6c. §-a (1) bekezdésének 1. pontja) nyújtható be öt éven belül.


E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 06/04/2020