Zavrieť

BETA VERZIA PORTÁLU JE UŽ DOSTUPNÁ!

Navštívte BETA verziu Európskeho portálu elektronickej justície a napíšte nám, čo si o nej myslíte.

 
 

Navigačný riadok

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Sodne takse v zvezi s postopkom v sporih majhne vrednosti - Češka

Ide o strojový preklad tejto stránky - vlastník webovej lokality neručí za jeho kvalitu.

Kvalita tohto prekladu bola ohodnotená ako: nespoľahlivá

Je podľa vás tento preklad užitočný?


Uvod

Katere pristojbine je treba plačati?

Kakšen je znesek?#03

Kakšne so posledice zamud pri plačilu pristojbin?

Kako in kje plačati sodne takse?#05

Kaj storiti po plačilu pristojbin?

Uvod

Sodne takse ureja Zakon št. 549/1991 o sodnih taksah. Seznam taks je priložen k aktu. Pristojbine se dodelijo nacionalnemu proračunu.

Pristojbine se plačajo z bančnim nakazilom na račun pristojnega sodišča. Takse, ki ne presegajo 5 000 CZK, se lahko plačajo tudi z davčnimi znamkami.

Katere pristojbine je treba plačati?

Za postopek v sporih majhne vrednosti je treba sodne takse plačati v skladu s splošnimi pravili. Enaka pravila veljajo tudi za druge civilne postopke.

Kakšen je znesek?

Stopnje pristojbin za postopke so določene kot fiksni znesek ali kot odstotek osnove pristojbine. Odstotek se izračuna tako, da se osnova pristojbine pomnoži s stopnjo pristojbine. Individualne tarife so določene v seznamu, ki je priložen k Zakonu št. 549/1991 o sodnih taksah.

Z vidika evropskega postopka v sporih majhne vrednosti osnovno pravilo temelji na denarnem merilu. Za zahtevek za civilni postopek v zvezi s plačilom zneska v višini 20 000 CZK v gotovini je treba plačati fiksni znesek v višini 1000 CZK.

Kakšne so posledice zamud pri plačilu pristojbin?

Če pristojbina, ki se plača za vložitev tožbe, prizivov, pritožb ali pritožb, ni bila plačana, sodišče davčnega zavezanca pozove, naj ga plača v roku najmanj 15 dni. Sodišče lahko izjemoma določi krajše obdobje. Po izteku tega roka sodišče ustavi postopek. Plačilo pristojbine po izteku tega obdobja se ne upošteva.

Če pritožbeno sodišče po tem, ko mu je bila zadeva predložena v odločanje o pritožbi, ugotovi, da dolgovana taksa ni bila plačana, pritožbeno sodišče pozove davčnega zavezanca, da plača v roku, ki je najmanj 15 dni. Pritožbeno sodišče lahko izjemoma določi krajše obdobje. Po izteku tega roka pritožbeno sodišče ustavi postopek. Plačilo pristojbine po izteku tega obdobja se ne upošteva. Postopek pred sodiščem za dopust se uporablja smiselno.

Če se odločba o ustavitvi postopka zaradi neplačila dajatve prekine, preneha veljati.

Kako in kje plačati sodne takse?

Pristojbine se plačajo z bančnim nakazilom na račun pristojnega sodišča. Podatki o banki so na voljo na spletnih straneh posameznih sodišč, ki so na voljo na spletni strani https://www.justice.cz/. Povezava se odpre v novem oknuhttps://www.justice.cz/ Takse v višini do 5 000 CZK se lahko plačajo tudi z davčnimi znamkami.

V zadevah, ki se nanašajo na sodne takse, sodišče odloči, katero sodišče je pristojno za odločanje o zadevi na prvi stopnji.

Kaj storiti po plačilu pristojbin?

Z nakazilom denarja na bančni račun pristojnega sodišča ali z dajanjem žigov na voljo pristojnemu sodišču, so obveznosti davčnega zavezanca glede plačila sodnih taks izpolnjene. Sodišču ni treba predložiti drugih dokumentov.


To je strojno prevedena različica vsebine. Lastnik te strani ne prevzema nikakršne odgovornosti glede kakovosti tega strojno prevedenega besedila.

Zadnja posodobitev: 19/09/2019