Zapri

BETA RAZLIČICA PORTALA JE ZDAJ NA VOLJO!

Obiščite BETA različicoevropskega portala ePravosodje in opišite svojo izkušnjo!

 
 

Navigacijska pot

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Sodne takse v zvezi s postopkom v sporih majhne vrednosti - Grčija


Uvod

Katere sodne takse je treba plačati?

Koliko moram plačati?

Kaj, če sodnih taks ne plačam pravočasno?

Kako lahko plačam sodne takse?

Kaj je treba storiti po plačilu?

Uvod

Evropski postopek v sporih majhne vrednosti je namenjen predvsem poenostavitvi in pospešitvi čezmejnih sodnih postopkov v sporih majhne vrednosti v Evropski uniji ter zmanjšanju stroškov teh postopkov med državami članicami.

Katere sodne takse je treba plačati?

Da bi pri sodišču vložili zahtevek, ki bo obravnavan v skladu z evropskim postopkom v sporih majhne vrednosti, je treba plačati sodne takse v višini (majhnega) odstotka zneska, ki ga zahteva tožeča stranka. Takse je treba plačati ob vložitvi zahtevka.

Koliko moram plačati?

Zadevni znesek določi sodišče, znesek pa je sorazmeren z zneskom odškodnine, ki jo zahteva tožeča stranka. Če tožeča stranka na primer zahteva znesek v višini 5 000 EUR, bodo sodne takse znašale približno 65 EUR.

Kaj, če sodnih taks ne plačam pravočasno?

V primeru nepravočasnega plačila sodnih taks ima sodišče diskrecijsko pravico, da (a) določi rok, v katerem mora tožeča stranka predložiti ustrezna dokazila o plačilu taks, ali (b) zavrne zahtevek.

Kako lahko plačam sodne takse?

Sodne takse se običajno plačajo v gotovini na za to določenem plačilnem mestu. Sodni tajniki lahko zainteresiranim stranem pojasnijo postopek plačila. Sodnih taks (zaenkrat) ni mogoče plačati s kreditno kartico ali prek bančnega računa.

Kaj je treba storiti po plačilu?

Dokazilo o plačilu sodnih taks, ki ga prejmete na plačilnem mestu, se priloži spisu skupaj z zahtevkom.


Strani v jezikih držav članic pripravljajo posamezni nacionalni organi, njihov prevod pa zagotavlja prevajalska služba Evropske komisije. Prevodi zato morda še ne vsebujejo kasnejših sprememb izvirnika, ki so jih vnesli nacionalni organi. Evropska komisija ne prevzema nobene odgovornosti za informacije ali podatke, ki jih vsebuje oziroma na katere se sklicuje ta dokument. Za pravila o avtorskih pravicah države članice, ki je odgovorna za to stran, glejte pravno obvestilo.
Zaradi izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije države članice posodabljajo strani z nacionalno vsebino na tem spletišču. Če spletna stran vključuje vsebino, ki še ne odraža izstopa Združenega kraljestva, je nenamerna in jo bomo ustrezno odpravili.

Zadnja posodobitev: 08/04/2020