Navigacijski put

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Sodne takse v zvezi s postopkom v sporih majhne vrednosti - Anglija in Wales

Ova je stranica strojno prevedena i njezina kvaliteta nije zajamčena.

Kvaliteta ovog prijevoda ocijenjena je kao: nepouzdana

Smatrate li ovaj prijevod korisnim?


Uvod

Katere sodne takse je treba plačati?

Koliko moram plačati?

Kaj se zgodi, če sodne takse ne plačujem pravočasno?

Kako lahko plačam sodne takse?

Kaj je treba storiti po plačilu?

Uvod

Tožeča stranka lahko uporabi uredbo o evropskem postopku v sporih majhne vrednosti, da bi sprejela ukrep do zneska 2,000 EUR (brez vseh obresti, stroškov in izdatkov) zoper toženca v čezmejni zadevi. V čezmejnih primerih je vsaj ena od strank stalno ali običajno prebivališče v državi članici, ki ni država članica sodišča, kjer je vložena tožba. Postopek se lahko uporabi za denarne in nedenarne terjatve v civilnih in gospodarskih zadevah. V Angliji in Walesu se lahko postopek izda na okrožnem sodišču, ne pa na višjem sodišču.

Katere sodne takse je treba plačati?

Sodne takse za evropski postopek v sporih majhne vrednosti so enake kot za domače majhne zahtevke.

Za vložitev zahtevka za evropski postopek v sporih majhne vrednosti je treba plačati sodne takse. Če želite plačati z debetno/kreditno kartico, bi bilo treba v dodatku k „evropskemu postopku v sporih majhne vrednosti, obrazcu A“ navesti ustrezne podatke s kartice.

Kadar je za določitev spora potrebna obravnava, se uporablja tudi pristojbina za zaslišanje.

Če obstaja potreba po izterjavi zahtevka, bo potrebna nadaljnja sodna taksa. Več podrobnosti o vrstah razpoložljivih postopkov je na voljo na straneh o izvrševanju za Anglijo in Wales. http://www.justice.gov.uk/downloads/courts/european-union-cross-border-claims/ex375_1005.pdfPovezava se odpre v novem oknu.

Koliko moram plačati?

Sodne takse v Angliji in Walesu so na voljo v navodilu EX50 Povezava se odpre v novem oknu— Sodne in družinske sodne takse.

Zaradi lažjega sklicevanja so majhne pristojbine za terjatve v spodnji preglednici pravilne od 17. novembra 2016. Sodne takse se lahko spremenijo, zato je treba pri sodišču ali pravnem zastopniku ter ostalih posameznikih ali organizacijah preveriti, če so zneski še vedno enaki. Te pristojbine so v britanskih funtih (GBP), za izračun protivrednosti v eurih je treba uporabiti preračun na dan, ko želite vložiti zahtevek.

1.1 V zvezi z začetkom postopka (vključno s postopki, izdanimi po izdaji dovoljenja za izdajo, se odobri z izključitvijo zadev CCBC, ki jih je vložil uporabnik centra, ali primerov, ki jih daje družba Money Clare OnLine uporabnikom) izterjava denarnega zneska, če je zahtevani znesek:

Pristojbina, ki jo je treba plačati (GBP)

(a) Ne presega 300 GBP

35 GBP

(b) Presega 300 GBP, vendar ne presega 500 GBP

50 GBP

(c) Presega 500 GBP, vendar ne presega 1,000 GBP

70 GBP

(d) Presega 1,000 GBP, vendar ne presega 1,500 GBP

80 GBP

(e) Presega 1,500 GBP, vendar ne presega 3,000 GBP

115 GBP

Za obravnavo je treba plačati dodatno pristojbino.

Pristojbina, ki se plača za obravnavo zadeve v zvezi z zadevo v sporih majhne vrednosti, če je zahtevani znesek:

(I) Ne presega 300 GBP

25 GBP

(II) Presega 300 GBP, vendar ne presega 500 GBP

55 GBP

(II) Presega 500 GBP, vendar ne presega 1,000 GBP

80 GBP

(III) Presega 1,000 GBP, vendar ne presega 1,500 GBP

115 GBP

(IV) Presega 1,500 GBP, vendar ne presega 3,000 GBP

170 GBP

Če želite uveljavljati zahtevek, je treba plačati dodatno dajatev.

Za vlogo je treba plačati sodno takso sodišču in nadaljnje sodne takse na različnih stopnjah postopka v zadevi. Stranka lahko doseže opr ostitev plačila (odvisno od njenih osebnih okoliščin), kar pomeni, da ji ni treba plačati sodne takse ali pa jo mora plačati le delno. Vendar pa mora stranka zaprositi za oprostitev vsake posamezne takse v sodnem postopku. Če na primer zaprosi za oprostitev plačila takse ob prvi vlogi, bi to pomenilo oprostitev samo za prvo takso. To pa zato, ker se lahko osebne okoliščine stranke med postopkom spremenijo in tako stranka morda pozneje ni več upravičena do oprostitve. Stranka lahko postane upravičena do oprostitve tudi med postopkom.

Kaj se zgodi, če sodne takse ne plačujem pravočasno?

Če vlagatelj zahtevka ne izpolni pravilno ali ustrezno plačilo s kreditno kartico, bo pristojno sodišče poslalo obrazec B „Zahtevek sodišča za dopolnitev in/ali popravek obrazca zahtevka“ tožniku, ki zahteva, da se zagotovijo podrobnosti veljavne kreditne kartice, da se omogoči plačilo sodnih taks. Če pravilno plačilo ni prejeto, se vloga ne upošteva.

Kako lahko plačam sodne takse?

Plačilo sodne takse se izvrši tako, da se sodišču zagotovijo podatki o plačilu. Najprej je treba zagotoviti ustrezne podatke v „evropskem postopku v sporih majhne vrednosti, dodatku k obrazcu A“.

Plačilo je običajno izvršeno z debetno/kreditno kartico. Na sodišču, na katero je vloga vložena, verjetno niso na voljo vse metode plačila v obrazcu A. Prosilec se mora obrniti na sodišče in preveriti, kateri način plačila se lahko uporabi.

Na telefon je mogoče plačati tudi s kreditno kartico. Številna sodišča imajo na ta način sredstva za sprejemanje plačil s karticami, vendar bi bilo treba najprej vzpostaviti stik z ustreznim sodiščem, ki bi najprej potrdilo plačilo.

Elektronsko plačilo se lahko vloži le proti osebi, ki ima naslov v Združenem kraljestvu.

Kaj je treba storiti po plačilu?

Če je bila vloga pravilno vložena, sodišče izpolni obrazec za zahtevek (skupaj s spremno dokumentacijo) skupaj z evropskim obrazcem za odgovor v postopku v sporih majhne vrednosti (obrazec C). Vlagatelju se ob prejemu plačilne transakcije istočasno pošlje obvestilo o izdaji.

Potrdilo o prejemu je običajno 8 x 12 cm in ima na vrhu ime sodišča ter znesek, ki se plača z datumom in časom plačila na dnu.

Za več informacij glej Povezava se odpre v novem oknučezmejne zahtevke Evropske unije.


To je strojno prevedena različica vsebine. Lastnik te strani ne prevzema nikakršne odgovornosti glede kakovosti tega strojno prevedenega besedila.

Zadnja posodobitev: 18/09/2019