Stäng

NU FINNS EN NY BETAVERSION AV PORTALEN!

Testa betaversionen av den europeiska e-juridikportalen och berätta vad du tycker!

 
 

Sökväg

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Sudske pristojbe u sporovima male vrijednosti - Engleska i Wales

Det här landet befinner sig i en övergångsperiod (utträde ur EU).

Den här sidan har maskinöversatts och kvaliteten kan inte garanteras.

Kvaliteten på den här översättningen har bedömts som: otillförlitlig

Var översättningen till någon hjälp?


Uvod

Koje se naknade primjenjuju?

Koliko plaćaju?

Što se događa ako ne plaćam sudske pristojbe na vrijeme?

Kako mogu platiti sudske pristojbe?

Što ću učiniti nakon plaćanja?

Uvod

Podnositelj zahtjeva može se koristiti europskom Uredbom o sporovima male vrijednosti na pokretanje postupka u iznosu od 2,000 EUR (isključujući sve kamate, troškove i isplate) protiv tuženika u prekograničnom slučaju. Prekogranični slučaj je slučaj u kojem barem jedna od stranaka ima domicil ili uobičajeno boravište u državi članici koja nije država članica suda na kojem je tužba podnesena. Postupak se može koristiti i za novac i za potraživanja koja se ne odnose na novac u građanskim i trgovačkim stvarima. U Engleskoj i Walesu postupci se mogu izdavati u Županijskom sudu, a ne High Courtu (Visoki sud).

Koje se naknade primjenjuju?

Sudske pristojbe za europski postupak za sporove male vrijednosti jednake su onima za domaća mala potraživanja.

Plaćanje sudskih pristojbi zahtijeva se kako bi se podnio zahtjev za europski zahtjev za sporove male vrijednosti. Ako želite platiti debitnom/kreditnom karticom, relevantne podatke o kartici trebalo bi navesti u Dodatku „Europski postupak za sporove male vrijednosti, obrazac A”.

U slučajevima u kojima je potrebno saslušanje kako bi se utvrdio spor, primjenjuje se i pristojba za saslušanje.

Ako postoji potreba za naplatom potraživanja, bit će potrebna daljnja sudska pristojba. Više pojedinosti o vrstama dostupnih postupaka dostupno je na stranicama za provedbu za Englesku i Wales.Poveznica se otvara u novom prozoru http://www.justice.gov.uk/downloads/courts/european-union-cross-border-claims/ex375_1005.pdf

Koliko plaćaju?

Sudske pristojbe u Engleskoj i Walesu mogu se pronaći u lessenu EX50 Poveznica se otvara u novom prozoru— Nagrada za civilne i obiteljske sudove

Radi lakšeg upućivanja, male naknade za odštetne zahtjeve u tablici u nastavku točne su od trenutka kupnje. Sudske pristojbe podliježu promjeni pa biste uvijek trebali provjeriti na sudu, kod svojeg pravnog zastupnika i bilo koje druge fizičke ili pravne osobe uključene u postupak vrijedi li još uvijek taj iznos. Te su naknade u funtama sterlinga (GBP) za izračun protuvrijednosti u eurima koja se primjenjuje na dan kada želite podnijeti zahtjev.

1.1 Postupak pokretanja postupka (uključujući postupke koji se izdaju nakon izdavanja dozvole za izdavanje odobrenja isključivanjem CCBC-a predmeta koje su pokrenuli korisnici centra ili slučajevi koje korisnici centara koji podnose zahtjev za novac) za povrat novčanog iznosa u slučaju u kojem je potraživani iznos:

Naknada koja se plaća (GBP)

(a) Ne prelazi 300 GBP

35 GBP

(b) Prelazi 300 GBP, ali ne prelazi 500 GBP.

50 GBP

(c) Prelazi 500 GBP, ali ne prelazi 1,000 GBP.

70 GBP

(d) Prelazi 1,000 GBP, ali ne prelazi 1,500 GBP.

80 GBP

(e) Prelazi 1,500 GBP, ali ne prelazi 3,000 GBP.

115 GBP

Nakon postupka saslušanja plaća se dodatna pristojba.

Naknada za održavanje rasprave u predmetu o sporovima male vrijednosti u kojoj je potraživan iznos:

(i) Ne prelazi 300 GBP

25 GBP

(II) Prelazi 300 GBP, ali ne prelazi 500 GBP.

55 GBP

(II) Prelazi 500 GBP, ali ne prelazi 1,000 GBP.

80 GBP

(III) Prelazi 1,000 GBP, ali ne prelazi 1,500 GBP.

115 GBP

(IV.) Prelazi 1,500 GBP, ali ne prelazi 3,000 GBP.

170 GBP

Ako želite izvršiti zahtjev, plaća se dodatna pristojba.

Morate platiti sudsku pristojbu da biste podnijeli zahtjev sudu. u različitim fazama sudskog postupka morate platiti daljnje sudske pristojbe. Možda imate pravo na „oslobođenje od plaćanja pristojbe” (ovisno o vašoj osobnoj situaciji), što znači da možda ne morate platiti sudsku pristojbu ili morate platiti samo njezin dio. No oslobođenje od plaćanja morate tražiti za svaku pristojbu koju treba platiti u sudskom postupku da biste dobili oslobođenje od plaćanja te pristojbe. Dakle kada biste, primjerice, zatražili oslobađanje pri podnošenju prvog zahtjeva, dobili biste oslobođenje samo od te prve pristojbe. To je zato jer bi se vaše osobne okolnosti mogle promijeniti tijekom sudskog postupka te u nastavku postupka možda izgubite pravo na oslobođenje. Ili biste tijekom postupka mogli steći pravo na oslobođenje od plaćanja pristojbe.

Što se događa ako ne plaćam sudske pristojbe na vrijeme?

Ako podnositelj zahtjeva ispravno ne ispuni odgovarajuće podatke o kreditnoj kartici ili ako plaćanje iz nekog razloga ne uspije, nadležni će sud poslati obrazac B „Zahtjev suda da dopuni i/ili ispravi obrazac tužbenog zahtjeva” podnositelju zahtjeva koji zahtijeva izdavanje pojedinosti o važećoj kreditnoj kartici kako bi se omogućilo plaćanje sudskih troškova. Zahtjev se neće primjenjivati ako nije primljeno ispravno plaćanje.

Kako mogu platiti sudske pristojbe?

Plaćanje sudske pristojbe vrši se dostavljanjem točnih podataka o plaćanjima sudu. U početku bi to trebalo učiniti pružanjem relevantnih podataka u „europskom postupku za sporove male vrijednosti, Dodatku obrazac A”.

Plaćanje se obično izvršava debitnom/kreditnom karticom. Vjerojatno neće svi načini plaćanja u obrascu A biti dostupni na sudu kojem se podnosi zahtjev. Podnositelj zahtjeva trebao bi se obratiti sudu i provjeriti koji se način plaćanja može koristiti.

Može biti moguće platiti i korištenje kreditne kartice preko telefona. Mnogi sudovi imaju postrojenja za preuzimanje plaćanja karticama na taj način, ali nadležni sud trebao bi prvo stupiti u kontakt radi potvrde plaćanja na taj način.

Elektroničko plaćanje može se podnijeti protiv osobe s adresom u Ujedinjenoj Kraljevini.

Što ću učiniti nakon plaćanja?

Ako je zahtjev ispravno podnesen, sud će zajedno s europskim obrascem za postupak za sporove male vrijednosti (obrazac C) podnijeti obrazac tužbenog zahtjeva (zajedno s popratnim dokumentima) u obrascu zahtjeva za sporove male vrijednosti (obrazac C). Podnositelju zahtjeva šalje se obavijest o izdavanju zajedno s primanjem platne transakcije.

Potvrda će obično biti 8 x 12 cm i na vrhu imati ime suda s poštanskom adresom te iznos plaćen s datumom i vremenom plaćanja na dnu.

Za više informacija vidjeti Poveznica se otvara u novom prozoruprekogranične zahtjeve Europske unije.


Ovo je strojni prijevod sadržaja. Vlasnik ove stranice ne prihvaća nikakvu odgovornost ni obvezu u pogledu kvalitete strojno prevedenog teksta.

Posljednji put ažurirano: 18/09/2019