Vähäisiä vaatimuksia koskevan menettelyn oikeuskulut

Kroatien

Indholdet er leveret af
Kroatien

Johdanto

Kroatian tasavallassa oikeudenkäyntimaksuista säädetään oikeudenkäyntimaksuista annetussa laissa (NN:o 118/18 ja 51/23) ja oikeudenkäyntimaksuista annetussa asetuksessa (NN:o 37/23), jonka Kroatian tasavallan hallitus on säätänyt.

5 artiklanmukaisesti Tuomioistuinmaksuja koskevassa laissa tariffin mukaiset maksut maksetaan käteisenä, käteisenä, Kroatian päästöleimoina tai sähköisesti.

7 artiklanmukaisesti Tuomioistuinmaksulaki erityismääräysten mukaisesti sähköisessä muodossa tuomioistuimessa käytettävän tietojärjestelmän kautta toimitetuista hakemuksista on niiden esittämishetkellä maksettava maksu, joka on puolet tariffissa vahvistetusta maksun määrästä.

Päätöksistä, jotka tuomioistuin antaa tiedoksi sähköisessä muodossa erityislainsäädännön nojalla tuomioistuimen toiminnassaan käyttämän tietoteknisen järjestelmän kautta, peritään maksu, joka on puolet tariffissa ilmoitetusta maksusta, jos maksu suoritetaan kolmen päivän kuluessa päätöksen sähköisestä tiedoksiannosta.

Jos oikeudenkäyntimaksua ei makseta edellä mainitussa määräajassa, oikeudenkäyntimaksu on maksettava tariffissa vahvistettujen määrien mukaisesti.

Mitä kuluja peritään?

Oikeudenkäyntimaksut peritään kaikissa siviili- ja kauppaoikeudellisissa menettelyissä, ja ne on maksettava 11 artiklan mukaisesti. Oikeudenkäyntimaksuja koskevassa laissa vapautettiin syytteistä:

  1. Valtio ja sen hallintoelimet,
  2. julkista valtaa käyttävät henkilöt ja viranomaiset menettelyissä, jotka liittyvät kyseisen vallan käyttöön,
  3. työntekijät työntekijöiden työhön liittyvien oikeuksien täytäntöönpanoa koskevissa riita-asioissa ja muissa menettelyissä
  4. virkamiehet ja työntekijät hallinnollisissa riita-asioissa, jotka koskevat heidän oikeuksiensa käyttämistä virkamiessuhteissa
  5. vammaiset henkilöt asianmukaisten asiakirjojen perusteella, jotka todistavat heidän asemansa
  6. sotaveteraanien puolisot, lapset ja vanhemmat ovat kuolleet, kadonneet ja vangittu kotisodassa asianmukaisten asiakirjojen perusteella, jotka todistavat heidän asemansa
  7. puolisot, lapset ja vanhemmat ovat kuolleet, kadonneet ja vangittu kotisodassa asianmukaisten asiakirjojen perusteella, jotka todistavat heidän asemansa
  8. maan sisäiset ja muut pakolaiset sekä paluumuuttajat, joilla on asiasta kirjallinen todiste,
  9. toimeentulotukea saavat henkilöt,
  10. humanitaariset järjestöt, humanitaarisissa tehtävissä kuolleiden, kadonneiden tai vangiksi joutuneiden perheistä huolehtivat järjestöt ja vammaisjärjestöt,
  11. lapset, jotka ovat asianosaisia elatusapua koskevassa tai elatusapuoikeuteen perustuvia vaateita koskevassa menettelyssä,
  12. kantajat menettelyssä, joka koskee äitiyden tai isyyden määrittämistä tai avioliiton ulkopuolella tapahtuneesta raskaudesta ja synnytyksestä aiheutuneita kuluja,
  13. asianosaiset, jotka vaativat oikeustoimikelpoisuuden palauttamista
  14. avioitumislupaa hakevat alaikäiset,
  15. osapuolet menettelyssä, jossa on kyse lapsen palauttamisesta tai henkilökohtaisen suhteen ylläpitämisestä lapseen,
  16. kantajat menettelyssä, joka koskee pakolliseen eläkevakuutukseen tai yleiseen sairausvakuutukseen perustuvia oikeuksia, työlainsäädäntöön perustuvia työttömän oikeuksia tai sosiaaliturvaoikeuksia,
  17. kantajat menettelyssä, joka koskee perustuslaissa taattujen ihmisoikeuksien ja vapauksien suojelua yksittäisiltä lopullisilta päätöksiltä,
  18. kantajat riita-asiassa, jossa haetaan korvausta ympäristön pilaantumisesta,
  19. ammattiyhdistykset ja -liitot siviilioikeudellisessa menettelyssä, jossa liiton jäsenen erottamiselle haetaan tuomioistuimen hyväksyntää, ja työehtosopimusriidoissa sekä ammattiliittojen edustajat siviilioikeudellisessa menettelyssä, kun ne toimivat työpaikkaneuvoston nimissä,
  20. kuluttajat maksukyvyttöminä velallisina ja kantajina oikeudenkäynneissä, jotka on pantu vireille tuomioistuimen lainvoimaisen tuomion perusteella yhteisten etujen suojaamiseksi
  21. muut henkilöt ja elimet, jos erityislaissa niin säädetään.

Vieras valtio on vapautettu oikeudenkäyntimaksuista, jos asiasta on tehty kansainvälinen sopimus tai vastavuoroisuuden perusteella.

Jos vastavuoroisuusehtojen olemassaolosta on epäselvyyttä, tuomioistuin pyytää selvennystä oikeusministeriöltä.

Edellä 10 kohdassa tarkoitettua poikkeusta sovelletaan sosiaaliasioista vastaavan ministerin päätöksellä nimettyihin humanitaarisiin järjestöihin.

Vapautusta oikeudenkäyntimaksuista ei sovelleta paikallisten ja alueellisten itsehallintoyksiköiden elimiin, ellei niille ole siirretty julkisen vallan käyttöä erityissäädöksen mukaisesti.

Eurooppalaisessa vähäisiin vaatimuksiin sovellettavassa menettelyssä peritään seuraavat maksut:

  • kanne – kantajan maksama
  • vastaaja vastaa vastineesta
  • tuomion osalta – kantajan maksama
  • muutoksenhakuaste – Valittajan palkka
  • vastaaja vastaa valitukseen (ei ole velvollinen vastaamaan valitukseen)

Paljonko on maksettava?

I. Kanteen, vastakanteen, tuomion tai maksamismääräyksen vastustamisen tapauksessa on maksettava riidanalaiseen määrään suhteutettu oikeudenkäyntimaksu (joka lasketaan ainoastaan pääasian osalta ilman korkoja ja kuluja) seuraavasti:

yllä

enintään 000 euroa

euroa

0,00

398,17

13,27

398,18

796,34

26,54

796,35

1.194,51

39,82

1.194,52

1.592,67

53,09

1.592,68

1.990,84

66,36

Yli 1,90,84 euron suuruisesta erotuksesta peritään 66,36 euron maksu ja lisäksi 1 prosentin suuruinen maksu, jos erotus on yli 1990,84 euroa mutta enintään 663,61 euroa.

 

II. Vastineesta ja vastineesta on maksettava puolet I kohdassa tarkoitetusta maksusta.

III. Tuomiosta valitettaessa on maksettava I kohdassa tarkoitetun maksun määrä korotettuna 100 prosentilla.

IV. Jos oikeudenkäynnissä päästään sovintoratkaisuun, oikeudenkäyntimaksuja ei peritä.

Mitä tapahtuu, jos en maksa oikeudenkäyntimaksuja ajoissa?

Jos asianosainen ei suorita maksua asetetussa määräajassa tai ei ilmoita siitä viipymättä tuomioistuimelle, tuomioistuin liittää 15 päivän kuluessa maksua koskevaan päätökseen tai vastustamisilmoitukseen täytäntöönpanokelpoisuudesta ja toimittaa sen taloushallinnolle ulosmittausta koskevan lain säännösten mukaisesti.

28 artiklanmukaisesti Tuomioistuin ilmoittaa ensin asianosaiselle, joka osallistuu oikeudenkäyntiin, josta maksu on maksettava, eikä maksua ole maksettu välittömästi, maksamaan maksun kolmen päivän kuluessa. Jos asianosainen ei toimi varoituksen perusteella tai ei ole ollut läsnä oikeudenkäynnissä, josta maksu on maksettava eikä maksua ole suoritettu, tuomioistuin tekee maksuilmoituksen, jossa asianosaista kehotetaan maksamaan maksu kahdeksan päivän kuluessa päätöksen tiedoksiantamisesta. Maksuilmoituksesta peritään 13,27 euron lisämaksu.

Miten voin maksaa oikeudenkäyntimaksut?

Oikeudenkäyntimaksut suoritetaan käteisellä tai muulla tavoin, valtion leimamerkeillä tai sähköisesti.

Käteismaksun voi maksaa myös tuomioistuimen kirjanpito, jonka on maksettava se talousarvioon oikeudenkäyntimaksuista saataviin tuloihin viiden päivän kuluessa perintäpäivästä.

Leimaverosta voidaan maksaa, jos maksujen määrä on alle 13,27 euroa.

Tietoa oikeudenkäyntimaksun maksutavasta esitetään e-Notice-paneelin verkkosivustolla, tuomioistuinten verkkosivuilla ja tuomioistuinten virastoissa.

Oikeudenkäyntikulut maksetaan valtiovarainministeriön tilille, ja sen voi tehdä pankissa tai postissa.

Oikeudenkäyntikuluja ulkomailta maksettaessa tarvitaan seuraavat tiedot:

SWIFT-KOODI: NBHR2X

IBAN-TILINUMERO: HR1210010051863000160

Siirtotili (CC): 1001005–1863000160

Malli: HR64

Ehdotuspyyntö: 5045–20735-OIB (eli muu maksajan tunnistenumero)

Tuensaaja: Kroatian tasavallan valtiovarainministeriö Zagrebin kauppatuomioistuimen puolesta

Viestikentässä on mainittava asian numero tai maksun selitys (esim. oikeudenkäyntimaksu eurooppalaista maksamismääräystä koskevasta hakemuksesta).

Mitä maksamisen jälkeen on tehtävä?

Maksu on liitettävä hakemukseen, josta maksu on suoritettu, ja siinä on mainittava menettelyn osapuolet, ja kun toimitetaan todistus tuomioistuimen päätöksestä perittävän maksun suorittamisesta, hakijan on ilmoitettava, mistä päätöksestä maksu on maksettava.

Osapuolten on toimitettava asiakirjat tuomioistuimeen joko postitse (kirjattuna tai tavanomaisena lähetyksenä) tai sähköisesti tuomioistuimen tietojärjestelmän välityksellä asiasta annettujen erityissäännösten mukaisesti.

Päivitetty viimeksi: 27/03/2024

Tämän on konekäännös sivun sisällöstä. Sivun ylläpitäjä ei ole vastuussa eikä vahingonkorvausvelvollinen konekäännöksen laadusta.