Zatvori

BETA VERZIJA PORTALA SADA JE DOSTUPNA!

Posjetite BETA verziju europskog portala e-pravosuđe i pošaljite nam povratne informacije!

 
 

Navigacijski put

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Sudske pristojbe u sporovima male vrijednosti - Mađarska

Ova je stranica strojno prevedena i njezina kvaliteta nije zajamčena.

Kvaliteta ovog prijevoda ocijenjena je kao: nepouzdana

Smatrate li ovaj prijevod korisnim?


Uvod

Koje se naknade primjenjuju?

Koliko plaćaju?

Što se događa ako ne plaćam sudske pristojbe na vrijeme?

Kako mogu platiti sudske pristojbe?

Što trebam učiniti kada sam platio pristojbu?

Uvod

Pravila o sudskim pristojbama za izvršenje naloga za sporove male vrijednosti na temelju Uredbe (EZ) br. 861/2007 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. srpnja 2007. o uvođenju europskog postupka za sporove male vrijednosti utvrđena su u Zakonu XCIII. iz 1990. o carinama. U skladu s tim pravilima, u trenutku pokretanja postupka naknada koja iznosi 6 % vrijednosti potraživanja plaća se kupnjom poštanske marke ili plaćanjem poreza državnom poreznom tijelu. Također je financijski dostupan državnom poreznom tijelu prijenosom.

Koje se naknade primjenjuju?

Sudska sudska pristojba isplaćuje se u trenutku pokretanja postupka.

Koliko plaćaju?

U slučaju novčane tražbine, iznos potraživanja, bez doprinosa (kamate, troškovi), za potraživanje u nenovčanom obliku, koji čini 6 % procijenjene vrijednosti potraživanja, ali ne manji od 15,000 HUF. U slučaju novčanog potraživanja s valutom koja nije HUF iznos potraživanja isplaćuje se na naknadu forintama na devizni tečaj središnje banke koji vrijedi na dan podnošenja obrasca tužbenog zahtjeva.

Što se događa ako ne plaćam sudske pristojbe na vrijeme?

Ako tužitelj ne plati pristojbu u trenutku pokretanja postupka, sud će zatražiti plaćanje naknade. Ako podnositelj zahtjeva ne postupi u skladu s tim rokom, sud odbacuje zahtjev.

Kako mogu platiti sudske pristojbe?

  1. Tužitelj može platiti administrativnu pristojbu. Biljegovina se može kupiti u poštanskim uredima. U slučaju plaćanja administrativne pristojbe, iznos sudske pristojbe zaokružuje se na način da se preostali iznos od 50 HUF briše, a iznos od 50 HUF i više izračunava se u iznosu od 100 HUF.
  2. Tužitelj također može platiti sudske pristojbe na temelju naknade koju određuje državno porezno tijelo. U tom se slučaju zahtjev upućuje državnom poreznom tijelu, uz primjerak zahtjeva i, ako je to moguće, prijenosom s pomoću naloga za prijenos gotovine koji je državno porezno tijelo stavilo na raspolaganje ili prijenosom na broj računa koji određuje državno porezno tijelo ili, ako je moguće, platnom karticom. Kako bi se uvela sudska pristojba, obrazac zahtjeva može se predati bilo kojoj županijskoj (glavnom) Upravi za poreze i poreze.

Što trebam učiniti kada sam platio pristojbu?

  1. U slučaju plaćanja administrativne pristojbe, na zahtjev se stavlja pečat na pristojbu, a zahtjev se podnosi sudu. Kupac ne ovjerava pečatom ili ga primjenjuje.
  2. Ako se postupovna naknada plaća na temelju pristojbe, državno porezno tijelo za potrebe oporezivanja potvrđuje zahtjev za porezne svrhe i potom podnosi zahtjev sudu.

Ovo je strojni prijevod sadržaja. Vlasnik ove stranice ne prihvaća nikakvu odgovornost ni obvezu u pogledu kvalitete strojno prevedenog teksta.

Posljednji put ažurirano: 18/09/2019