Zavrieť

BETA VERZIA PORTÁLU JE UŽ DOSTUPNÁ!

Navštívte BETA verziu Európskeho portálu elektronickej justície a napíšte nám, čo si o nej myslíte.

 
 

Navigačný riadok

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Sodne takse v zvezi s postopkom v sporih majhne vrednosti - Madžarska

Ide o strojový preklad tejto stránky - vlastník webovej lokality neručí za jeho kvalitu.

Kvalita tohto prekladu bola ohodnotená ako: nespoľahlivá

Je podľa vás tento preklad užitočný?


Uvod

Katere sodne takse je treba plačati?

Koliko moram plačati?

Kaj se zgodi, če sodne takse ne plačujem pravočasno?

Kako lahko plačam sodne takse?

Kaj moram plačati, ko bom plačal dajatev?

Uvod

Pravila o sodnih taksah za izvršbo majhne terjatve v skladu z Uredbo (ES) št. 861/2007 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 11. julija 2007 o uvedbi evropskega postopka v sporih majhne vrednosti so določena v Zakonu XCIII iz leta 1990. V skladu s temi pravili se ob uvedbi postopka pristojbina, ki znaša 6 % vrednosti zahtevka, plača z nakupom poštne znamke ali plačila davka davčnemu organu države. Prav tako je cenovno dostopen državni davčni upravi s premestitvijo.

Katere sodne takse je treba plačati?

Sodna taksa se plača ob uvedbi postopka.

Koliko moram plačati?

V primeru denarne terjatve znesek terjatve, brez prispevkov (obresti, stroški), za nedenarni zahtevek, ki predstavlja 6 % ocenjene vrednosti zahtevka, vendar ne manj kot 15,000 HUF. V primeru denarne terjatve v valuti, ki ni HUF, se znesek terjatve plača za plačilo forinta na deviznem tečaju centralne banke, ki velja na dan vložitve zahtevka.

Kaj se zgodi, če sodne takse ne plačujem pravočasno?

Če tožnik ob sprožitvi postopka ne plača pristojbine, sodišče zaprosi za plačilo pristojbine. Če vlagatelj tega roka ne upošteva, sodišče vlogo zavrne.

Kako lahko plačam sodne takse?

  1. Tožnik lahko plača kolkovino z kolkovino. Kolkovino je mogoče kupiti na poštnih uradih. V primeru plačila kolkovine se višina sodne takse zaokroži navzgor, tako da se preostanek 50 HUF črta in znesek 50 HUF se izračuna na 100 HUF.
  2. Poleg tega lahko plača sodne takse na podlagi dajatve, ki jo naloži državni davčni organ. V tem primeru se zahtevek naslovi na državni davčni organ, skupaj s kopijo zahtevka in, če je mogoče, s prenosom prek plačilnega naloga, ki ga da na voljo državni davčni organ, ali s prenosom na številko računa, ki jo določi državni davčni organ, ali, če je mogoče, s plačilno kartico. Za naložitev sodne takse se obrazec vloge lahko predloži kateremu koli okrožnemu (glavnim) direktoratu nacionalnega davčnega in carinskega urada.

Kaj moram plačati, ko bom plačal dajatev?

  1. V primeru kolkovine se kolkovina pritrdi na tožbo, nato pa se zahtevek vloži pri sodišču. Stranka ne sme žigosati ali uporabljati kolkovske kolkovine na vlogo.
  2. Kadar se postopkovna pristojbina plača v obliki dajatve, državni davčni organ z zahtevkom potrdi davčno uporabo in nato zahtevek predloži sodišču.

To je strojno prevedena različica vsebine. Lastnik te strani ne prevzema nikakršne odgovornosti glede kakovosti tega strojno prevedenega besedila.

Zadnja posodobitev: 18/09/2019