Uždaryti

JAU VEIKIA PORTALO BETA VERSIJA!

Apsilankykite beta versijos Europos e. teisingumo portale ir išsakykite, ką apie jį manote!

 
 

Naršymo kelias

  • Pradžia
  • ...
  • ...
  • ...
  • Ieškinių dėl nedidelių sumų nagrinėjimo atveju taikomi teismo mokesči

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Sodne takse v zvezi s postopkom v sporih majhne vrednosti - Nizozemska

Šis puslapis išverstas mašininio vertimo priemone ir jo kokybė negali būti užtikrinta.

Šio vertimo kokybė: nepatikima

Ar šis vertimas Jums naudingas?


Uvod

Katere so veljavne tarife?

Koliko znaša strošek obravnave pritožbe?

Kaj se zgodi, če sodne takse ne plačujem pravočasno?

Kako plačam sodne takse?

Kaj naj naredim po plačilu?

Uvod

Izpostavljenosti v okviru čezmejnega postopka v sporih majhne vrednosti (Uredba (ES) št. 861/2007, ki je začela veljati 1. januarja 2009) se predložijo pristojnemu sodišču v skladu z navadnimi pravili relativne jurisdikcije z obrazcem A. Namen evropskega postopka v sporih majhne vrednosti je poenostavitev in pospešitev reševanja čezmejnih sporov, v katerih vrednost zahtevka ne presega 2 000 EUR. Uredba se uporablja v vseh državah članicah Evropske unije razen na Danskem.

Evropski postopek v sporih majhne vrednosti je na voljo strankam v sporu kot alternativa postopkom, ki obstajajo na podlagi zakonov držav članic. Sodba, izdana v evropskem postopku v sporih majhne vrednosti, se prizna in je izvršljiva v drugi državi članici brez razglasitve izvršljivosti in brez vsakršne možnosti nasprotovanja njenemu priznanju.

Za postopek v sporih majhne vrednosti so bili pripravljeni standardni obrazci, ki so v vseh jezikih na voljo tukaj. Za začetek postopka je treba izpolniti obrazec A. Obrazcu je treba priložiti vsa ustrezna dokazila, kot so računi, računi itd.

Postopek je pisni, razen če sodišče meni, da je potrebna glavna obravnava. V Uredbi so prav tako določeni roki za stranke in sodišče, da se pospeši reševanje sodnih sporov. Uredba določa štiri standardne obrazce. Obrazce lahko izpolnite na spletu. Za več informacij glej tudi informacije o sporih majhne vrednosti.

Obrazec A je treba nasloviti na pristojno sodišče. Po prejemu obrazca za vlogo mora sodišče izpolniti svoj del „obrazca za odgovore“. Sodišče mora kopijo obrazca za vlogo v 14 dneh po prejemu skupaj z obrazcem za odgovore vročiti toženi stranki. Tožena stranka mora odgovoriti v 30 dneh, tako da izpolni svoj del obrazca za odgovore. Sodišče mora kopijo odgovora v 14 dneh poslati tožeči stranki.

V 30 dneh po prejemu odgovora tožene stranke (če obstaja) sodišče odloči o manjši tožbi, pozove stranke, naj predložijo dodatne informacije v pisni obliki ali v zvezi s strankami na ustnem zaslišanju. V slednjem primeru zastopanje z odvetnikom ni obvezno.

S tem obrazcem (ki ga je treba eventualno prevesti v jezik druge države članice) in kopijo sodne odločbe se lahko sodba brez dodatnih formalnosti izvrši v vseh drugih državah članicah Evropske unije. Edini razlog za zavrnitev izvršbe v drugi državi članici je nezdružljivost sodbe v sporu majhne vrednosti s sodbo v zadevi med istima strankama v drugi državi članici. Izvršba poteka v skladu z nacionalnimi pravili in postopki države članice, v kateri se sodba izvrši.

Za več informacij o evropskem postopku v sporih majhne vrednosti ali nacionalnih postopkih kliknite na eno od zastavic desno.

Dodatne informacije boste našli na spletni strani o postopku v sporih majhne vrednosti.

Vse obrazce lahko izpolnite s klikom na eno od spodnjih povezav. Če ste obrazec že pripravili in shranili začasno različico, jo lahko naložite prek gumba „Naloži začasno različico“. OPOMBA: Obrazce lahko izpolnite na spletu samo, če uporabljate visoko ločljivost zaslona.

Izpolnite spletni obrazec: https://e-justice.europa.eu/content_small_claims_forms-177-nl.do

Prenesite prazen obrazec https://e-justice.europa.eu/content_small_claims_forms-177-nl.do

Katere so veljavne tarife?

Dajatve, ki se uporabljajo za leto 2016, se razčlenijo, kot sledi:

Narava zneska terjatve ali zahtevka

Sodna taksa za fizične osebe

Pristojbina za sodno tajništvo za fizične osebe

Neomejena pristojbina za vpis v register

Zadeve v zvezi z zahtevkom ali zahtevkom:

— z neopredeljeno vrednostjo ali

— z zneskom, ki ne presega

500 EUR

117 EUR

79 EUR

79 EUR

Postopek v zvezi z zahtevkom ali zahtevkom z vsoto več kot

500 EUR in največ 12,500 EUR

471 EUR

223 EUR

79 EUR

Za dodatne informacije preberite: Povezava se odpre v novem oknuhttp://www.rechtspraak.nlPovezava se odpre v novem oknuSvet za pravno pomoč in Svet

Koliko znaša strošek obravnave pritožbe?

Višina sodne takse je odvisna od zneska terjatve ali zahtevka. Katere stopnje se uporabljajo.

Kaj se zgodi, če sodne takse ne plačujem pravočasno?

Sodne takse je treba plačati vnaprej. Če bo plačilo po 1 mesecu nadaljevanje, bo agencija odpuščena, zadeva pa se ne bo obravnavala.

Kako plačam sodne takse?

Posredovani račun se lahko izplača s prenosom (elektronsko ali ne).

Kaj naj naredim po plačilu?

Po plačilu mora biti tožena stranka obveščena in zaprošena, da izpolni in vrne obrazec za odgovor.


To je strojno prevedena različica vsebine. Lastnik te strani ne prevzema nikakršne odgovornosti glede kakovosti tega strojno prevedenega besedila.

Zadnja posodobitev: 18/09/2019